Više britanskih vojnika izvrši samoubistvo nego što ih pogine u borbi

Više britanskih vojnika izvrši samoubistvo nego što ih pogine u borbi

14 jula 2013

_58706848_soldier_mod2053936424Broj britanskih vojnika i veterana koji su sebi oduzeli život 2012. premašio je broj onih koji su poginuli u sukobu sa talibanima u Avganistanu u istom periodu.U istraživanju Bi-Bi-Sija navodi se da se tokom prošle godine ubio 21 aktivni vojnik i 29 veterana.

U Avganistanu su život izgubila 44 britanska vojnika, od kojih je 40 poginulo u akciji. Porodice nekih vojnika kažu da nisu imali podršku društva, dok Ministarstvo odbrane kaže da je svaki slučaj samoubistva „tragedija“.

Ministarstvo navodi da je stopa samoubistava i slučajeva posttraumatskog stresnog sindroma /PTSD/ kod vojnika niža u odnosu na civilnu populaciju.Sedam aktivnih vojnika ubilo se prošle godine, dok se rezultati istrage čekaju za još 14 smrtnih slučajeva, takođe vojnika koji su sebi oduzeli život.

Britanska vlada, za raliku od američke, ne registruje stopu samoubistava među bivšim vojnicima. Međutim, program Bi-Bi-Sija „Panorama“ nezavisno je utvrdio da je najmanje 29 veterana oduzelo sebi život 2012. Klinički psiholog Klaudija Herbert kaže da je PTSD „prirodan odgovor“ tela na stresnu situaciju.

Ovo stanje izlečivo je ako se na vreme dijagnostifikuje, a simptomi su flešbekovi odnosno snažne slike prošlosti koje se javljaju u sveti osobe, zebnja, uznemirenost i depresija.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je kod 2,9 odsto aktivnih vojnika registrovan ovaj sindrom. Broj vojnika sa ovim sindromom više se nego udvostručio u protekle tri godine među vojnicima koji su služili u Avganistanu. Eksperti kažu da posttraumatski stresni sindrom sam po sebi ne mora da vodi samoubistvu.

„To je stanje koje ukazuje da je nešto duboko uzdrmalo nečiji sistem i upozorenje da je toj osobi potrebna pomoć“, kaže Klaudija Herbert, dodajući da niko nije siguran koliko je od 21 vojnika i 29 veterana, koji su se ubili prošle godine, patilo od ovog sindroma jer su razlozi suicida složeni.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *