ВИШЕ НЕГО СУМЊИВО! ЦИА поново унапред знала за терористички напад

ВИШЕ НЕГО СУМЊИВО! ЦИА поново унапред знала за терористички напад

18 августа 2017

Каталонска полиција била је упозорена на могућност терористичког напада у Барселони још пре два месеца, а извор информације је била ЦИА, тврди каталонски лист.

Локални лист “Ел Перидоко” наводи да је ЦИА колегама из регионалне полиције у јуну јавила да је “Барселона главна мета за џихадисте”.

“Пре два месеца ЦИА је проследила упозорење каталонској полицији, а у њему се чак додатно упозоравало на могућност напада на Рамбли”, наводи лист.

Извештај још није потврђен, а вреди подсетити да се након више терористичких напада у Европи говорило да су безбедносне службе имале одређене назнаке да се напад спрема, али да нису адекватно реаговали или нису имали могућности да их зауставе.

Низ напада у Барселони однео је 13 живота, а поново је као главно оружје коришћено теретно возило, као и у Лондону, Стокхолму, Берлину и Ници.

 

Шпанија је последњи пут била на мети терориста 2004. године, када су екстремисти из Ал Каиде детонирали више експлозивних направа у Мардиду и убили 192 људи.

Након тога, због прилива миграната са севера Африке и са Блиског истока, амбасада САД је предложила да се у Барселони направи заједнички антитерористички штаб јер је “Медитеран велики магнет и место регрутацију терориста”.

Каталонска полиција је у октобру појачала безбедност око чувене катедрале Саграда Фамилије, која је у једној од публикација Исламске државе означена као “једна од четири главне мете у хришћанском свету” – уз римски Колосеум, њујоршки Кип слободе и лондонски Биг Бен.

Информација да су “амерички обавештајци раније упозорили полицију на напад” појавила се и након напада у новогодишњој ноћи у Истанбулу, али су званичници то касније демантовали.

Иначе, сваки од низа терористичких напада у срцу Европе довео је у питање спремност безбедносних тела да спречи трагедије, а највећи знак питања изнад полиције и обавештајних служби, уз велики притисак на власти, био је стављан изнад надлежних у Француској.

(Б92)

KOMENTARI2 коментара

  1. Miki says:

    Zapad je izmislio ID koja planski pravi haos po Evropi,a gle i CIA je znala unapred za akcije. Zašto isključivo Evropa ,verovatno se ista zastrašuje od strane plaćenika da bi na kraju ovi prvi imali isključivu korist od tog straha. Ipak je to specijalni rat

  2. Way says:

    Pa bre ljudi, oni su Centralna Inteligentna Agencija, i treba sve da znaju i svuda da zavuku noseve, a kada nemaju šta da rade onda i prst da gurnu majci. Jedino što ne znaju da će svako od nas dobiti po delima svojim i da će Bog pravedno suditi po delima našim, i da je spasenje i opravdanje za našu grešnost u žrtvi Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista. Sve ostalo su trice i kučine. Živeli!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u