ВИШЕ НЕГО СУМЊИВО! ЦИА поново унапред знала за терористички напад

VIŠE NEGO SUMNJIVO! CIA ponovo unapred znala za teroristički napad

18 avgusta 2017

Katalonska policija bila je upozorena na mogućnost terorističkog napada u Barseloni još pre dva meseca, a izvor informacije je bila CIA, tvrdi katalonski list.

Lokalni list “El Peridoko” navodi da je CIA kolegama iz regionalne policije u junu javila da je “Barselona glavna meta za džihadiste”.

“Pre dva meseca CIA je prosledila upozorenje katalonskoj policiji, a u njemu se čak dodatno upozoravalo na mogućnost napada na Rambli”, navodi list.

Izveštaj još nije potvrđen, a vredi podsetiti da se nakon više terorističkih napada u Evropi govorilo da su bezbednosne službe imale određene naznake da se napad sprema, ali da nisu adekvatno reagovali ili nisu imali mogućnosti da ih zaustave.

Niz napada u Barseloni odneo je 13 života, a ponovo je kao glavno oružje korišćeno teretno vozilo, kao i u Londonu, Stokholmu, Berlinu i Nici.

 

Španija je poslednji put bila na meti terorista 2004. godine, kada su ekstremisti iz Al Kaide detonirali više eksplozivnih naprava u Mardidu i ubili 192 ljudi.

Nakon toga, zbog priliva migranata sa severa Afrike i sa Bliskog istoka, ambasada SAD je predložila da se u Barseloni napravi zajednički antiteroristički štab jer je “Mediteran veliki magnet i mesto regrutaciju terorista”.

Katalonska policija je u oktobru pojačala bezbednost oko čuvene katedrale Sagrada Familije, koja je u jednoj od publikacija Islamske države označena kao “jedna od četiri glavne mete u hrišćanskom svetu” – uz rimski Koloseum, njujorški Kip slobode i londonski Big Ben.

Informacija da su “američki obaveštajci ranije upozorili policiju na napad” pojavila se i nakon napada u novogodišnjoj noći u Istanbulu, ali su zvaničnici to kasnije demantovali.

Inače, svaki od niza terorističkih napada u srcu Evrope doveo je u pitanje spremnost bezbednosnih tela da spreči tragedije, a najveći znak pitanja iznad policije i obaveštajnih službi, uz veliki pritisak na vlasti, bio je stavljan iznad nadležnih u Francuskoj.

(B92)

KOMENTARI2 komentara

  1. Miki says:

    Zapad je izmislio ID koja planski pravi haos po Evropi,a gle i CIA je znala unapred za akcije. Zašto isključivo Evropa ,verovatno se ista zastrašuje od strane plaćenika da bi na kraju ovi prvi imali isključivu korist od tog straha. Ipak je to specijalni rat

  2. Way says:

    Pa bre ljudi, oni su Centralna Inteligentna Agencija, i treba sve da znaju i svuda da zavuku noseve, a kada nemaju šta da rade onda i prst da gurnu majci. Jedino što ne znaju da će svako od nas dobiti po delima svojim i da će Bog pravedno suditi po delima našim, i da je spasenje i opravdanje za našu grešnost u žrtvi Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista. Sve ostalo su trice i kučine. Živeli!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *