ВИШЕ НЕМА ПОВРАТКА: Русија почиње да плени имовину Америке и ЕУ

VIŠE NEMA POVRATKA: Rusija počinje da pleni imovinu Amerike i EU

25 jula 2015

putin-270115-newdaily 5456Vladina komisija za zakonodavstvo je odobrila predlog zakona koji će, omogućiti Rusiji da zapleni imovinu drugih zemlja, sve dok sudovi koji upravljaju ovim zemljama svojim odlukama narušavaju suverenitet Rusije.

Prema dnevnom listu Komersant, vlada će uskoro pregledati nacrt zakona i zatim će ga podneti parlamentu na razmatranje.

Trenutni nacrt zakona, napisan od strane Ministarstva pravde, garantovao bi ruskim sudovima moć da zaplene imovinu drugih zemalja. Trenutno je zaplena tuđe imovine dozvoljena samo pod uslovom da se vlada sporne zemlje složi sa tim postupkom. Nova pravila bi ukinula ovaj uslov i uvela novi – zaplena bi jedino bila moguća kao protivmera nakon što je sud utvrdio da je određena nacija naštetila ekonomskim ili drugim interesima Ruske Federacije.

Pročitajte još:

RUSIJA PORUČUJE SAD I NATO: Naš odgovor će biti žestok!

RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Evo kako će Amerikanci ići kući!

Ministarstvo pravde je izjavilo da je osnovna ideja iza ovog zakona ta da se postigne “pravna ravnoteža” između Rusije i drugih država. “Broj tužbi protiv Ruske Federacije je u stalnom porastu i to se dešava bez naše saglasnosti za učestvovanje u ovim procesima”, izvori iz ministarstva su rekli u razgovoru sa Komersantom. Dakle, priznavanje odluka stranih sudova je isto što i odricanje od nacionalnog suvereniteta, dodali su.

Ranije u julu, masovni mediji su preneli vest da je nekoliko evropskih zemalja, poput Belgije i Francuske, zamrzlo sredstva ruskih kompanija i ograničilo njihov rad u ovim zemljama. Ovaj potez je bio u sprezi sa odlukom Međunarodnog suda u Hagu iz juna 2014, kada je Rusiji naloženo da plati odštetu u visini od 39,9 milijardi dolara, 1,85 milijardi dolara i 8,2 milijarde dolara trima kompanijama koje su povezane sa kompanijom Jukos. Ovaj naftni gigant je propao 2007. godine, nakon što su najviši rukovodioci i ključni vlasnici ove kompanije uhapšeni zbog utaje poreza.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je opisalo ovu odluku suda kao očigledno kršenje međunarodnog prava i obećalo je da će osporiti ove odluke. Predsednik Vladimir Putin je rekao u intervjuu sa predstavnicima međunarodnih novinskih agencija da će Rusija osporiti odluku o konfiskovanju njenih sredstava. Predsednik je dodao da njegova zemlja nije priznala odluke haškog suda jer ne učestvuje u Evropskoj energetskoj povelji.

Ranije ovog meseca, ruski Ustavni sud je odlučio da nijedan međunarodni sporazum niti konvencija nema prvenstvo u odnosu na nacionalni suverenitet, i odluke Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) treba da budu podržane samo kada nisu u suprotnosti sa osnovnim ruskim zakonom. Sudija koji je najavio novi zakon, objasnio je da Rusija sada može da odbije da ispuni obaveze koje nameće ECHR, kad god je takvo odbijanje jedini način da se spreči kršenje osnovnog zakona.

Isti sudija je rekao novinarima da postoji mogućnost da Ustavni sud ispita slučaj Jukosa, ali samo ako tužioci pokrenu postupak. Pored toga, Ministarstvo pravde je izdalo saopštenje u kojem navodi da će sve akcije u vezi sa presudom Evropskog suda u slučaju Jukosa, a protiv Rusije, biti zasnovane na odlukama koje daju prioritet ruskom Ustavu.

Ovi komentari se očigledno odnose na presudu Evropskog suda iz jula 2014, po kojoj Rusija mora da plati odštetu bivšim akcionarima Jukosa, i to u visini od 2,5 milijarde dolara, kao i sudske takse.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Neša says:

  Putine međ butine je prevaziđeno! Care, trpaj im pravo u usta goveđa, pokvarena!!!

 2. gladijator svjatoslav says:

  rusija mora da zahteva od predsednika republike srbije tomislava nikolića da uvede srbiju u odkb jer da nije bilo ruskog veta u savetu bezbednosti povodom britanske rezolucije srbija bi bila beogradski pašaluk a republika srbska bi seistopila kao mehur.hvala rusijo.ulaskom srbije u odkb kosovo i metohija ostaju deo srbije a to znači mir na balkanu.pobeda.pobeda,pobeda,ura,ura,ura.živeo odkb.

 3. Dušan says:

  Kad hoćeš nešto da rešiš - uvek postoji način!

 4. mija says:

  Menadžment i vlasnici firme kršili zakon, država reagovala i pohapsila prestupnike, firma propala, a onda se njihovi kooperanti dosetili da od države kojoj je dužnost da brine o zakonitosti poslovanja nadoknadi njihove gubitke. Pa u kojoj zemlji to može da prodje? Takav zahtev bi teško prošao i kod zapadnih osiguravajućih društava, a kamo li kod bilo koje države.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *