ВИШЕ ОД 1.000 ТЕНКОВА И ХЕЛИКОПТЕРА НА ПРАГУ ИРАНА

ВИШЕ ОД 1.000 ТЕНКОВА И ХЕЛИКОПТЕРА НА ПРАГУ ИРАНА

25 новембра 2021

БРИТАНСКА војска има огромну базу у канадској провинцији Алберта од 1972. База Сафилд је постала све важнија пошто је британска војска повукла ресурсе из Немачке након завршетка Хладног рата.Очекује се да ће министар одбране Бен Волас објавити да британска војска напушта своју главну прекоокеанску базу за обуку, у Канади, и да ће пребацити више од 1.000 тенкова и хеликоптера у нову базу у Оману.

Уредник Дејли телеграфа за одбрану Доминик Николс написао је: „Извори из одбране су рекли да би прелазак у Залив омогућио британским снагама да позиционирају технику ближе савезницима као што су Украјина и Бахреин, као и потенцијалним противницима као што је Иран.

Јединица за обуку британске војске Сафилд (БАТУС) у Алберти постоји од 1972. године и омогућава механизованој пешадији и артиљерији да тренира у бази од 1.600 квадратних миља у близини града Медисин Хат.

База БАТУС је добила на значају током касних 1990-их и у последњих 20 година како је британска војска постепено затварала своје базе у Немачкој, где је задржала присуство од Другог светског рата.

Међутим, Министарство одбране наводно сматра да је база предалеко од Европе и Блиског истока и настоји да се премести у нову базу близу луке Дукм у Оману.

2019. Британија и Оман потписали су споразум који је дозволио Краљевској морнарици да сидри бродове, укључујући нове носаче авиона ХМС Квин Елизабет и ХМС Принц оф Велс, у Дукму.

Дукм се налази на Арапском мору, 200 миља јужно од главног града Омана Муската и 300 миља од Ормуског мореуза, али одлука да се успостави огромна база британске војске у домету Ирана ће несумњиво бити лоше прихваћена у Техерану, који је већ под притиском САД и Израела.

Британија је већ успоставила Заједничку базу за логистичку подршку у луци Дукм, а британска фирма за бродоградњу и поправку Бабкок је ту луку закупила на 37 година.Оман је био британски протекторат између 1891. и 1970. када је стекао независност, али је од тада остао близак савезник Лондона.

Султан Кабус, који је школован у Енглеској, владао је Оманом од 1970. до своје смрти прошле године, а наследио га је његов рођак Хејтам, који је такође похађао школу и универзитет у Енглеској.

Економист је описао султана Хаитама (66) као „окренутог ка свету и западно оријентисаног“.

Султан Кабус је био добар пријатељ Ирана, али његов рођак је Оман удаљио од Ирана и приближио се Саудијској Арабији, која води посреднички рат са побуњеницима Хути које подржава Иран у суседном Јемену.

Потврда селидбе у Оман требало би да буде укључена у ширу најаву Министарства одбране о улогама Британске војске, укључујући разјашњавање тачне улоге новог Ренџерског пука, који је формиран у марту.

Телеграф извештава да ће Ренџери бити направљени по узору на америчке Зелене беретке, елитну јединицу специјалних снага са седиштем у Форт Брагу у Северној Каролини.

KOMENTARI7 коментара

 1. persida says:

  Samo napred, kad pocinje napad?

  • Željko says:

   Susjedi pogledajte zemljopis, od Omana se mora prijeći Saudijska Arabija i Irak da bi se stiglo do Irana za vašu informaciju !

 2. Pravda says:

  Ne odlaze oni dobrovoljno. Neko je naredio.

  • persida says:

   Cionisti ih salju, a cionisticki bankari finansiraju, jasno je ko je ko.

 3. Triglav says:

  naredio je finansijski kapital, koji gubi vlast

 4. opet ja says:

  Britanija nema ni 1000 tenkova ni 1000 helikoptera. Challenger 2 tenkova ima ukupno 227. Možda su mislili na druga oklopna vozila.

 5. Pera Vol says:

  Oman je nešto bliže od Alberte ali još uvek predaleko. Bolja lokacija bi bio Talin u Estoniji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u