Више од 100.000 Каталонаца у Барселони тражило ослобађање својих политичких вођа

Više od 100.000 Katalonaca u Barseloni tražilo oslobađanje svojih političkih vođa

15 jula 2018

U BARSELONI je održana velika manifestacija čiji su učesnici tražili da Madrid oslobodi iz zatvora katalonske političare koje optužuje za organizovanje (1. oktobra 2017-te) referenduma o nezavisnosti.

U manifestaciji je – po proceni gradske policije – učestvovalo oko 110.000 ljudi.

Manifestaciju su organizovale društvene organizacije Katalonska nacionalna asambleja, Òmnium Cultural i Katalonska asociacija za građanska prava.Lider Òmnium Cultural Žordi Kuišar i bivši šef  Katalonske nacionalne asambleje Žordi Sančes – zajedno sa još sedam katalonskih političara, koji su u istražnim zatvorima, prethodnih dana su – što je bio ustupak kataloniji – prebačeni u u pritvor na prefieriji Barselone.

Učesnici manifestacije – koja je održana pod parolom „Ni istraga, ni robija, mi želimo da svi budu oslobođeni“ – istovremeno su zatražili da svih optužbi budu oslobođeni i katalonski političari koji se u insotranstvu skrivaju od „španske ruke“.

Insistirali su na povlačenju naloga za hapšenje i poternica.

Među manifestantima su bili članovi porodica uhapšenih, lideri katalonskih partija koje traže nezavisnost.

U prvom redu su bili novi šef katalonske autonomije Kim Tora, predsednik regionalnog parlamenta Rože Toren, bivši šef izvršne vlasti Katalonije Artur Mas i drugi.

Tora je – uz burno odobravanje okupljenih – rekao je:

„Bićemo ovde i sutra. Okupljaćemo se onoliko puta koliko bude potrebno da svi oni budu oslobođeni. Kao i sam naš narod“.

Manifestacija se završila pred zatvorom „Modelo“, ggde pretvorila u miting na kojem je dominirao transparent „Zaustavimo represije, nastupajmo solidarno“.

Madrid je za šestoricom Katalonaca raspisao međunarodne poternice, a 13-icu optužio za organizovanje pobune.

Sud nemačke pokrajine Šlezvig-Holštajn odlučio je da dozvoli izručenje Španiji bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona. Njega Madrid tereti za zloupotrebu državnog novca na orgnizaciju referenduma, a za to može biti osuđen i na plaćanje iše od 250.000 evra kazne i na (do) 12 godina zatvora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *