Више од 120 цивила погинуло на истоку Сирије у бомбардовањима западне коалиције

Više od 120 civila poginulo na istoku Sirije u bombardovanjima zapadne koalicije

31 oktobra 2018

Neselektivnost vazdušnih napada koalicije na čelu sa SAD u poslednjih mesec dana dovelo je do pogibije više od 120 civila na istoku Sirije, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

„Vazdušne napade (koalicije na čelu sa SAD) karakteriše slaba efikasnost i, što je najvažnije, neselektivnost, što nesumnjivo vodi ka velikim žrtvama među civilima… Samo za mesec dana u vazdušnim napadima na naseljena mesta na istoku Sirije poginulo je više od 120 civila. Pod vatrom koalicije periodično se nalaze i borci odreda kurdskih Sirijskih demokratskih snaga“, rekao je Konašenkov.Avijacija koalicije na čelu sa SAD intenzivno izvodi udare u Siriji, koristeći i zabranjenu municiju, dodao je on.

U isto vreme, socijalne i međuetničke nesuglasice na teritoriji pod kontrolom SAD u Siriji narastaju, a perspektiva poboljšanja situacije se ne primećuje, istakao je Konašenkov.

Predstavnik vojnog resora je naglasio da nezakonita američka okupacija velikih regiona Sirije neće dovesti ni do čega dobrog. On je naglasio da teroristi DAEŠ-a još nisu uništeni u toj zoni.

„To nije zona deeskalacije, već ’siva zona‘ u kojoj se situacija brzo degradira. O tome svedoči veliki broj terorističkih napada i otmica“, naveo je on.

U septembru je DAEŠ izveo 57 napada u toj zoni. Ubijeno je ili ranjeno više od 300 kurdskih vojnika.

Ruski Centar za mirenje zaraćenih strana raspolaže informacijama da su teroristi DAEŠ-a 27. oktobra iz Maret el Naumana prebacili 20 kontejnera hlora od po 10 litara za izvođenje provokacija. Oni su istovareni u naseljima Kafr Nebel i El Huaš, objasnio je Konašenkov.

KOMENTARI5 komentara

 1. Nostalgicar says:

  Kako u zapadnim tako i u nasim placenickim medijima civilne zrtve od strane "bozanskog" Zapada se skoro nikad ne spominju dok ako je u pitanju Asad ili Rusi to se ponavlja i po 15 puta...

 2. DUSKO says:

  OVI UBIJAJU SIRIJSKI NAROD DO BESVESTI, GDE SU RUSI !!!

  • Miraš says:

   Američka koalicija, ranije i ISIS, odavno su porušili ili značajno oštetili sve mostove na reci Eufrat, a ovo se dešava sa druge istočnije strane te reke u jugoistočnoj Siriji blizu granice sa Irakom. Ne postoji način da neke druge vojne snage stignu u tu oblast sem Kurdskih snaga i američke avijacije koja ih podržava. Eventualno mogli bi samo Iračani iz susedstva da se uključe, ali i oni su imali dosta problema sa Američkom koalicijom. Dešavalo se i u Iraku da "greškom" ih gađaju samozvani američki saveznici iz aviona. ... Rusi obučavaju sirijske posade za S-300, obuka će trajati 3 meseca. Teoretski tek počev od februara naredne godine snage SAA mogle bi nešto da preduzmu u ovoj oblasti i to bi podrazumevalo još dosta drugih priprema.

  • Miraš says:

   Sirijski civili iz te oblasti možda su mogli čamcima da predju na ovu zapadniju stranu prema Eufratu koju su snage SAA i saveznici oslobodili pre godinu dana. Pretpostavljam da im to ISIS snage koje su tamo prisutne ne dozvoljavaju.

  • Roy says:

   Ma neka ih ubijaju i treba da ih ubijaju svi koji stignu. Malo Ameri, malo Rusi. Sta ce ti ta gamad divlja i nepismena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *