Više od 500 pripadnika Vojske Srbije raspoređeno po misijama širom sveta

Više od 500 pripadnika Vojske Srbije raspoređeno po misijama širom sveta

8 septembra 2014

gasic Bratislav MO 37Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas da će više od 500 pripadnika Vojske Srbije učestvovati u 13 mirovnih misija pod pokroviteljstvom UN i EU u 2014. godini i da je njihova bezbednost na izuzetno visokom nivou, pogotovo što je reč o medicinskim timovima.

Gašić je precizirao da će ukupno 67 pripadnika Vojske Srbije i dva štabna oficira, iz medicinskog sastava, učestvovati u mirovnim operacijama UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA) u ovoj godini.

Pripadnici VS učestvovaće i u vojnoj operaciji EU u Centralnoafričkoj Republici (EUFOR RCA) i u obe misije njihova bezbednost je na visokom nivou, dodao je ministar.

Ministar Gašić je na skupštinskom Odboru za odbranu i unutrašnje poslove rekao da se dugo čekalo na poziv iz UN i EU da pripadnike VS već čekaju materijal i sve što im je potrebno, obezbeđeno od strane UN.

“Kada idete kao medicinski tim nema borbenih dejstava i mislim da je njihova bezbednost na visokom nivou, ovo je osma i deveta misija i očekujemo da preko 500 pripadnika Vojske Srbije učestvuje u svih 13 misija ukupno u 2014. godini”, rekao je Gašić.

Misija pod pokroviteljstvom UN je laka poljska bolnica, u njoj je samo šestoro pripadnika VS i čeka se da se sprovede sa nemačkim kontigentom rekao je ministar, ponovivši da je njihova bezbednost na visokom nivou.

Ministar Gašić je tako odgovorio šefu poslaničkog kluba NDS Marku Drurišiću koji ga je pitao koja je dinamika upućivanja vojnika u te misije i ko će garantovati za njihovu bezbednost.

Odbor je takođe prihvatio amandmane na Predlog odluke o upotrebi i učešću pripadnika Vojske Srbije u mirovnoj operaciji UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA) i vojnoj operaciji EU u Centralnoafričkoj Republici (EUFOR RCA) u 2014 koji predviđa da Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *