ПРЕСЕДАН – ВИСОКИ АМЕРИЧКИ ФУНКЦИОНЕР ОТКРИО: Ево какве су намере Америке у вези са Косовом

PRESEDAN – VISOKI AMERIČKI FUNKCIONER OTKRIO: Evo kakve su namere Amerike u vezi sa Kosovom

12 septembra 2018

Vašington pokušava da Beogradu i Prištini da prostora da postignu „najbolji mogući sporazum“ za rešenje kosovskog pitanja, kaže visoki funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer.

„Ono što bismo mi voleli da vidimo je sveobuhvatan, lokalni sporazum, koji naginje ka napretku. Ono što mi pokušavamo je da samim stranama damo prostor da ispregovaraju najbolji mogući sporazum, koji mogu. Nešto što je fer, nešto što je trajno, nešto što može da se proda i u Srbiji i na Kosovu“, rekao je Palmer u intervjuu za „Juropijan vestern Balkans“.On je dodao da bi lideri obe strane trebalo da to objasne narodu kako bi dobili neophodnu podršku za takav sporazum.

„Ovo nije blanko ček. Voleli bismo da strane ispregovaraju najbolji sporazum koji mogu. SAD, naravno, nisu strana u tim pregovorima. Mi nismo u sobi, ne učestvujemo u procesu. Mi ohrabrujemo dve strane da postignu sporazum“, poručio je Palmer ističući da će SAD izraziti eventualne zabrinutosti kada budu mogle da vide sporazum.

Na konstataciju da ima zabrinutosti da bi eventualni sporazum o razgraničenju mogao da destabilizuje i druge zemlje na Balkanu, te pitanje da li veruje da će SAD ostati čvrsti garant kohezije i stabilnosti BiH u slučaju teritorijalnih promena, Palmer, inače vršilac dužnosti zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara, kaže „apsolutno“.

„Ne postoji ništa što dovodi u pitanje posvećenost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH“, poručio je Palmer, s kojim je intervju urađen tokom Bledskog strateškog foruma 2018. godine, na kojem je on bio jedan od učesnika.

Govoreći o odnosima Srbije sa Zapadom i Rusijom, Palmer podseća da se od svih zemalja koje teže članstvu u EU traži da usklade svoju spoljnu politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, te ističe da je obaveza Beograda da postepeno uskladi svoju politiku sa politikom EU.

„Verujem da će, ako Priština i Beograd budu u mogućnosti da postignu sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa, to smanjiti uticaj Moskve na Srbiju“, rekao je Palmer.

Navodeći da se Srbija oslanja na Rusiju da na međunarodnom nivou brani stav Srbije o Kosovu, Palmer predviđa da će normalizacija odnosa Beograda i Prištine smanjiti to oslanjanje.

„To će biti dobro za Srbiju dok se približava Evropi. To je cilj Srbije, to je naš cilj“, poručio je Palmer.

Upitan da li misli da je Srbija glavni igrač u regionu i da je saradnja sa njom od osnovnog značaja za stabilnost regiona, imajući u vidu da pojedini spoljnopolitički tink-tenkovi tvrde da bi jačanje saradnje sa Srbijom trebalo da bude u fokusu učešća SAD na Zapadnom Balkanu, Palmer kaže da misli da je saradnja sa Srbijom važna.

„Mislim da je ključna. Srbija je najveća zemlja na Zapadnom Balkanu. Imamo dobar odnos sa Beogradom“, rekao je Palmer.

Naglasio je da SAD podržavaju cilj Srbije da napreduje na putu ka članstvu u EU.

„Kako bismo postigli taj cilj, Srbija mora da se pomiri sa Kosovom. Potpuna normalizacija odnosa. Šta to znači jeste ono što se trenutno definiše kroz pregovore koje vodi EU. Mi podržavamo ove pregovore, mi podržavamo ulogu visoke predstavnice u pružanju pomoći Beogradu i Prištini da se dogvore oko definicije potpune normalizacije“, rekao je Palmer.

Napomenuo je da je za Beograd ključno da svoje ciljeve ostvari uz podršku SAD, EU i uz liderstvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Palmer kaže da je američka politika na Zapadnom Balkanu fokusirana i posvećena pomaganju tim zemljama da ostvare svoje ciljeve, odnosno da se „pridruže evropskim i evroatlantskim institucijama, koje za sve zemlje Zapadnog Balkana na kraju znače članstvo u EU“.

Za sve balkanske zemlje, osim za Srbiju, to znači i članstvo u NATO, rekao je Palmer, te je dodao da SAD žele da promovišu najbliže moguće partnerstvo između NATO-a i Srbije.

Takođe, ne smatra da je Zapadni Balkan sada manje važan Sjedinjenim Državama.

„Svakako, ako se vratite u ‘90, Zapadni Balkan je bio na samom vrhu liste prioriteta, ne samo za SAD, već za svet. Stvari su se promenile u tom smislu, ali SAD ostaju posvećene ovom regionu. Ostajemo angažovani u ovom regionu. Mi smo ovde, blisko sarađujemo sa vladama Zapadnog Balkana kako bismo napredovali u našem zajedničkom cilju evropskih integracija, mira, prosperiteta, stabilnosti“, poručio je Palmer.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. gaga says:

    A ko ce da plati stetu od bombardovanja?Ako ste za fer dogovor onda vratite stvari na staro platite stetu pa da pregovaramo!Sve drugo nije fer!gospodine naom Comski je dovoljno rekao vama amerikancima sta su Albbanci uradili!

  2. test01 says:

    EU=NATO na celu sa USA zele da pocepaju Srbiju i da uniste bilo kakav uticaj Rusije na Balkanu (a Srbe su uvek posmatrali kao male Ruse na Balkanu). To im je glavni cilj i zato gaze Srbiju i ekonomski je unistavaju dok joj pruzaju sargarepu na stapu. Treba insistirati na rezoluciji UN 1244 i Ustavu RS, Srbija ima sve adute da odbaci sve pritiske sa zapada a podrzana je od strane Rusije i Kine sto znaci da se geopoliticka situacija okrenula za 180 stepeni. Zato su u Srbiji i postavljeni odredjeni ljudi na vlast kao sto su odradili posao u CG sa Djukanovicem. Ista prica samo sto zele da jos iskomadaju ionako oslabljenu Srbiju. Trenutno im se jako zuri da se Srbija odrekne dela svoje teritorije sto je ravno samoubistvu (verujte mi ne preterujem). Zato zapad i placa neke ìntelektualce`u Srbiji koji pricaju da SRbija treba da `prizna`narko drzavu na svojoj teritoriji - gluposti !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *