Vizni režim i Hrvatska

Vizni režim i Hrvatska

1 avgusta 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

U vreme postojanja zajedničke federativne države Jugoslavije, često su se mogle čuti primedbe iz Hrvatske da devize dobijene od hrvatskog turizma odlaze negde drugde izvan republike. Međutim, i u današnje vreme, nakon ulaska Hrvatske u sastav Evropske unije, izostao je značajan devizni priliv zbog nametnutog viznog režima iz Brisela, ali ovog puta čini se da to nikoga nije posebno zabrinulo.

Naime, nakon 1. aprila, kada je Hrvatska u skladu sa zakonima Evropske unije uvela vize za državljane Rusije, broj ruskih turista u toj državi je, po podacima hrvatske Nacionalne agencije za turizam, opao za 20% u odnosu na prethodnu godinu, ali takav pad poseta iz Ruske Federacije je ocenjen kao nebitan, s obzirom da Rusi učestvuju sa oko 3% u ukupnom broju tamošnjih turista.

Međutim, po nekim drugim podacima, stvari su ipak malo ozbiljnije po hrvatski turizam. Naime, kako su izjavili menadžeri u jednoj od većih turističkih agencija u Rusiji, ove godine nakon što im je Hrvatska uvela vize, broj ruskih turista koji letuju u toj zemlji je smanjen za čitavih 50 procenata, zbog čega je ta turistička firma bankrotirala jer nije bilo dovoljno zainteresovanih putnika.

Podsetimo, prošle godine je u Hrvatskoj boravilo rekordnih 200.000 ruskih turista, koji su ostvarili 1.800.000 noćenja, a pri tome treba imati u vidu veliki porast tih pokazatelja iz godine u godinu, s obzirom da se do sada broj Rusa u Hrvatskoj povećavao svake godine za više od 10%, a broj njihovih noćenja po sličnoj stopi od 9% godišnje. Takođe, kako su saopštili predstavnici najveće ruske turističke agencije, poznato je da su Rusija, ali i Ukrajina za koju su isto uvedene vize, tržišta sa kojih dolaze turisti koji u kratko vreme mogu ostvariti veliki rast turističkog prometa, pa je otuda jasno da se ne može govoriti samo o dosadašnjih 3% ruskog učešća u ukupnom broju turista u Hrvatskoj, nego o osetno većoj cifri. Osim toga, iako su malobrojniji od gostiju iz nekih drugih zemalja, turisti iz Rusije na Jadranu slove kao najpoželjniji turisti, zato što su po oceni mnogih hotelijera, najskloniji trošenju novca, i kao takvi su često poželjniji čak i od gostiju iz Nemačke ili Italije.

Sve navedeno se moglo videti i na primeru Dubrovnika, u kome je ove sezone bilo 35% manje gostiju iz Rusije, iako su prošle godine Rusi bili peti na rang listi inostranih gostiju, a turisti iz Ukrajine su bukvalno prepolovljeni u poređenju sa prošlom godinom.

Zbog takvog dramatičnog smanjenja broja turista sa Istoka i činjenice da se Hrvatska kao turistička destinacija ove godine u Rusiji najlošije prodaje, ovih dana su u Dubrovniku došli na ideju da se za taj grad na južnom Jadranu uvede režim „vizne oaze“, a tu ideju je podržao i tamošnji gradonačelnik.

Međutim, bez obzira na sve pokušaje da se ublaže ozbiljne posledice koje je na hrvatski turizam ostavilo uvođenje evropskih viza za ruske građane, čini se da to neće imati značajnijeg efekta, jer je šteta već učinjena, a količina deviznih priliva koja se očekivala iz džepova bogatih ruskih gostiju – u velikoj meri je smanjena.

To je verovatno jedna od prvih vidljivih posledica priključenja Hrvatske Evropskoj uniji, ali nju izgleda u punoj meri primećuju samo hrvatski turistički radnici, kojima je usklađivanje sa evropskom viznom politikom ovog leta donelo neprijatno iznenađenje u njihovom poslovanju.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *