Влада без јаке опозиције

Vlada bez jake opozicije

2 novembra 2016

ree_620x0

Dok se čekaju pregovori predstavnika manjinskih partija sa kolegama iz vlasti i opozicije, iz vrha DPS u ponedeljak je stigla vest da je to gotova stvar i da će buduću vladu činiti Đukanovićevi socijalisti uz podršku Socijaldemokrata (preletača iz SDP), kao i Bošnjačke stranke, koalicije Albanci odlučno i Hrvatske građanske inicijative. Ukoliko se to desi, odnos snaga u državnoj skupštini biće 42 na prema 39 u korist DPS i njihovog društva, što Crnu Goru neće voditi ka mirnoj luci – već njenoj nestabilnosti, kako procenjjuju analitičari.

Potpredsednik vlade i kandidat DPS za mandatara Duško Marković izjavio je da će pregovore o formiranju buduće izvršne vlasti završiti uspešno u naredna dva dana!

– Pregovori sa potencijalnim partnerima idu veoma uspešno i nadam se da ćemo na političkom nivou završiti pregovore za dva dana. Nadam se da ćemo uskoro i zvanično predsedniku Crne Gore ponuditi mandatara – kazao je Marković.

Da ta priča nije gotova tvrdi Milan Knežević, lider Demokratske narodne partije, članice Demokratskog fronta.

– Dok se ne reši pitanje državnog udara na izborni dan 16. oktobra, niko pa ni Marković i njegov DPS ne mogu da završavaju posao oko formiranja nove vlade. Cela ta njegova priča ne drži vodu, jer bivši šef Agencije za nacionalnu bezbednost fingira da pregovori teku iako zvanično nisu ni počeli! Ili su možda manjinske partije imale kontakt sa DPS pre zvaničnih pregovora koji treba da počnu u sredu – kaže za „Novosti“ Knežević.

Nakon parlamentarnih izbora nijedna stranka ni koalicija nije osvojila apsolutnu većinu. Na jednoj strani se nalaze DPS i SD koji ukupno broje 38 mandata, a sa druge su Demokratski front, koalicija Ključ, Demokrate i SDP koji zajedno imaju 39 mandata.

Ko će formirati vladu zavisi od četiri mandata koji pripadaju manjinskim strankama. Ako je suditi po dosadašnjim iskustvima formiranja koalicija, na izborima 2012. godine, koalicija „Evropska Crna Gora -Milo Đukanović“ osvojila je 39 mandata, DF 20, SNP – 9, Pozitivna Crna Gora – sedam, Bošnjačka stranka – tri, izborna lista albanskog naroda – dva i Hrvatska građanska inicijativa – jedan mandat. U to vreme lider DF Miodrag Lekić pozvao je manjinske partije da sa opozicijom formiraju vladu nacionalnog jedinstva, ali su one njima okrenule leđa i priklonile se DPS. Zbog tog čina Bošnjačka stranka je nagrađena mestima potpredsednika vlade i državnog parlamenta. Zanimljivo je da je DPS na svim izborima u ovom veku ili osvajala apsolutnu većinu ili ulazila u koaliciju sa manjinskim strankama kada im je to bilo potrebno.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *