ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ УСВОЈИЛА АМАНДМАНЕ: Сребреница – индивидуална одговорност

VLADA CRNE GORE USVOJILA AMANDMANE: Srebrenica – individualna odgovornost

12 maja 2024

Vlada Crne Gore usvojila je večeras na elektronskoj sednici amandmane na predlog rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici („Međunarodni dan sećanja i pomena genocida u Srebrenici 1995“), saznaju „Vijesti“.

„Vijestima“ je iz više izvora iz Vlade potvrđeno da je potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić izdvojio mišljenje, a da ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković nije glasao.U prvom amandmanu piše sledeće.

„Ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini“.

U drugom se navodi.

„Potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama“.

U predlogu Vladine informacija o amandmanima, u koju su „Vijesti“ imale uvid, piše da Crna Gora kao država koja gaji kulturu sjećanja i održava dobrosusedske odnose, pokazuje „poseban senzibilitet prema onim temama koje su od važnosti za suživot, saradnju i pomirenje u regionu“.

U tom kontekstu, kako se navodi, od vitalnog je značaja da se, po pitanju predložene rezolucije, izbegnu svi nesporazumi, nerazumevanja i politizacija njenog teksta, „odnosno da se očuvaju njene civilizacijske namjere, ne ostavljajući mesta dilemama i pogrešnim interpretacijama“.

KOMENTARI3 komentara

  1. Kulak says:

    Poturice rade estradu i kič od izmišljenog genocida. Cirkus. Aušvic i Jasenovac su genocid. A u BiH je bio građanski rat. I bez obzira na prodavanje magle, estradizaciju, kič i šund kojom se bave poturički političari, to je nepobitno.

  2. Paja says:

    Milogorci, sve je prosto, bez mlaćenja prazne slame, glasajte protiv i sve je onda sa vama u redu !

  3. Rostand says:

    Smirili bi se balijanderi odavno da nema tih destruktivnih zapadnih štakorčina koji ih nonstop huškaju da budu što radikalniji,a i inače balje su lako povodljivi vječni kvislinzi,tako da će biti još dosta gnjavaže s njima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *