Vlada ispunila zahteve kad su joj branitelji uperili cev u čelo

Vlada ispunila zahteve kad su joj branitelji uperili cev u čelo

9 novembra 2014

Tomislav KlauškiPiše: Tomislav Klauški

Ministar zdravlja Siniša Varga potvrdio je jučer kako Opća bolnica Zabok postaje prva veteranska bolnica u Hrvatskoj, dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata. A Vlada je na jučerašnjoj sjednici oprostila kreditni dug braniteljima od 12,5 milijuna kuna i tako riješila problem koji se vuče još od polovine devedesetih.

Tako su u jednom danu riješena dva velika problema braniteljske populacije, koja gotovo sigurno ne bi bila riješena da se nije podigao braniteljski šator ispred Ministarstva branitelja, a prosvjednici zaprijetili oštrom silom i osvajanjem Vlade i Sabora.

Međutim, branitelji su na sve to odgovorili kako „to ne znači da se prosvjedne akcije prekidaju“. Potvrđujući još jednom ono što se znalo od početka, da prosvjedi nisu ni započeli zbog financijskih problema i zdravstvene skrbi braniteljske populacije.

Nego zbog obračuna s Jugoslavenima.

Tako barem piše na plakatu.

Sve do Jugoslavena

Pa ako se prosvjed neće prekinuti sada kad je Vlada otpisala dugove i otvorila bolnicu, treba se upitati hoće li se onda krenuti dalje. Što je sljedeće što Vlada može učiniti sada, pod prijetnjom i ucjenom, pa da privoli organizatore skupa da ipak prekinu nelegalni prosvjed na Savskoj cesti?

S jedne strane, ispada da je sve ove probleme koji se nisu mogli riješiti godinama, pa i desetljećima, Milanovićeva vlada uspjela riješiti kad su joj branitelji uperili pištolj u čelo.

I time je dala poticaj prosvjednicima da nastave s kampiranjem u Savskoj, budući da se pokazalo kako im takav oblik pritiska donosi rezultate.

Umjesto da je bilo obrnuto: da je Vlada ispunjavanje braniteljskih zahtjeva uvjetovala prekidom prosvjeda i micanjem šatora ispred Ministarstva branitelja. Prvo prekinite nelegalni prosvjed, pa ćemo onda krenuti u pregovore.

S druge strane, pak, branitelji svojim porukama o tome kako ni ove najave iz Banskih dvora – kao iskaz dobre volje, ali i agilnosti Vlade – nisu dovoljne da se prosvjed prekine, potvrđuju da im ovi zahtjevi nisu bili primarni.

Da oni žele nešto drugo i nešto više.

Svakim danom nešto drugo i svakim puta sve više. Nakon bolnice i kredita, na redu je smjena ministra Matića. A onda valjda smjena čitave Vlade. A zatim konačni obračun s Jugoslavenima.

Ili nešto posve drugo, treće, peto, deseto.

Vlada je prva trznula

Uglavnom, Vlada je pokazala da najbolje funkcionira (ili popušta) pod pritiskom, da oprašta dugove onima koji im prijete i vrijeđaju ih, da je prva trznula u ovom nadmudrivanju.

I što je najbolje, iz Banskih dvora su se zaklinjali kako imaju razumijevanja za branitelje i da tijekom čitavog mandata vode računa o njihovim potrebama i problemima, da bi bolnicu i dugove krenuli rješavati tek kad su im branitelji došli pod prozore.

Kakva je to poruka javnosti?

Znači li to da bi i drugi porezni dužnici trebali podići šatore i podmazati oružje, pa da Vlada i njima izađe u susret? Znači li to da bi nezaposleni, neplaćeni, potplaćeni, nezbrinuti, gladni, očajni, izgubljeni trebali ispeglati zastave i naoštriti koplja ispred nekog od nadležnih ministarstava, pa da ih Vlada napokon ozbiljno shvati?

To je zaključak nakon ovih braniteljskih prosvjeda.

Koji unatoč svemu idu dalje. Do ispunjenja novih zahtjeva.

Što se mora, nije teško

Što je i logično. Ako je Vlada pokazala da može riješiti ova dva zahtjeva, onda valjda može, hoće, ali i mora riješiti i ostale. Branitelji su nanjušili strah i istodobno dobili potvrdu ispravnosti svog prosvjeda.

To više nije „politička manipulacija“, o kojoj je govorio premijer Milanović, nego je postala legitimna borba za zahtjeve koji se sada spremno ispunjavaju. Vlada je time priznala da je doista ignorirala branitelje, ali i resornog ministra koji se u tri godine nije mogao izboriti za ono za što su se izborili prosvjednici u jednom danu.

A „Jugoslaveni“ su još na čekanju.

(24sata.hr – Zagreb)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *