ВЛАДА НИГЕРА ИЗБАЦИЛА француску компанију за експлоатацију уранијума из посла

ВЛАДА НИГЕРА ИЗБАЦИЛА француску компанију за експлоатацију уранијума из посла

22 јуна 2024

Нигер је одузео дозволу за рад француском произвођачу нуклеарног горива „Орано“ у једном од највећих светских рудника уранијума, саопштила је компанија у четвртак, преноси агенција АФП.

Компанија „Орано“ је саопштила да је изгубила дозволу за рад у руднику Имурарен, у северном Нигеру.Експлоатација уранијума у овом руднику требало је да је почне 2015. године, али је пројекат привремено прекинут после пада светских цена уранијума, због јапанске нуклеарне катастрофе 2011. године у Фукушими.

Влада Нигера је, након што је преузела власт у јулу прошле године, обећала да ће преиспитати све рударске концесије у земљи, а Министарство рударства је упозорило компанију „Орано“ да ће јој одузети лиценцу ако радови у руднику не почну до 19. јуна.

Компанија „Орано“ је саопштила да је забрана уследила упркос недавном почетку радова на овој локацији.

Такође, „Орано“ тврди да је „спреман да задржи све канале за комуникацију са властима Нигера“ и да ће покушати да оспори одлуку о повлачењу дозволе пред националним и међународним судовима.

Француска фирма је присутна у Нигеру од 1971. године. Рудник уранијума у ​​Аркокану затворен је 2021. године, а „Орано“ води још један рудник уранијума у ​​северном региону Арлит.

Према подацима атомске организације Еуратом, Нигер је 2022. производио четвртину уранијума за потребе европских нуклеарних електрана.

Претходно су војне власти Нигера отказале гостопримство француским и америчким трупама и започеле војну сарадњу са Русијом и Ираном.

На пословима експлоатације уранијума у Нигеру последњих година раде кинеске, аустралијске, америчке, британске, италијанске, канадске, руске и индијске фирме.

Године 2022. у Нигеру је постојала 31 дозвола за истраживање и 11 дозвола за рударење за стране фирме.

Рударска компанија „Азелик“, коју је у кинеском власништву, преузела је експлоатацију уранијума на северу земље.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Makro-napoleon says:

    Bravo Nigeri, dole francuski banditski tumori.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u