Влада одлучила да се део зграде Генералштаба сруши – војни инжењери били против

Vlada odlučila da se deo zgrade Generalštaba sruši – vojni inženjeri bili protiv

28 februara 2017

516227

Vlada Srbije odlučila je da sruši deo zgrade nekadašnjeg Generalštaba u centru Beograda, za čiju sanaciju je pre manje od dve godine platila oko 78 miliona dinara, piše danas portal Insajder.

Prema saznanjima tog portala, za posao rušenja dela zgrade planirano je da se iz budžeta Srbije potroši 180 miliona dinara, a odluka o rušenju doneta je uprkos mišljenjima pojedinih građevinskih stručnjaka da za rušenjem nema potrebe.

Zgrada Generalštaba jedan je od simbola bombardovanja Srbije 1999. godine, a kako navodi taj portal – Republički zavod za zaštitu spomenika kulture 2005. godine je kompleks zgrada proglasio kulturnim dobrom.

Vlada je, međutim, izračunala da će dalje renoviranje i sanacija tog dela zgrade koštati oko 950 miliona dinara, pa je zaključeno da se ne isplati dalja sanacija, jer Ministarstvo nema raspoloživih sredstava.

Iako je odlučeno da se zgrada sruši, jer je to najjeftinija mogućnost, prema saznanjima Insajdera, vojni stručnjaci su tu odluku osporavali.

Nakon toga formirana je radna grupa na osnovu naređenja načelnika Uprave za infrastrukturu pukovnika Milorada Đokića, koja je razmatrala navode iz mišljenja dvoje inženjera Vojno-građevinskog centra.

Radna grupa je pobila zamerke svojih kolega i konstatovala da „Uprava za infrastrukturu nema nadležnost da vrši preispitivanje stavova Vlade“.

KOMENTARI3 komentara

  1. Pero Joksimovic says:

    Obzirom da je ta lokacija od vitalnog nacionalnog interesa za SAD, onda je stvar rešena. Srbija da očisti sav taj šut i preda parcele našim milosrdnim anđelima.

  2. Beli Orao says:

    Banda bi da ruši i zadnje dokaze zločinačkog NATOa i da po ,vjerovatno " nalogu istih uklone spomenik koji podseća svijet na njihove zločine!!! Ne dozvolite da ta džubrad poslušna sruše!!! Objavite ta u staklenu kupolu nek VJEČNO bode oči zlitvorima i podseća na njihov abzlodjela!!!

  3. Beli Orao says:

    Banda bi da ruši i zadnje dokaze zločinačkog NATOa i da po ,vjerovatno " nalogu istih uklone spomenik koji podseća svijet na njihove zločine!!! Ne dozvolite da ta džubrad poslušna sruše!!! Obavijte zdanje u staklenu kupolu nek VJEČNO bode oči zlitvorima i podseća na njihova zlodjela!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *