ВЛАДА ОДЛУЧИЛА: Поништени сви акти о Рио Тинту – пројекат Јадар више не постоји

ВЛАДА ОДЛУЧИЛА: Поништени сви акти о Рио Тинту – пројекат Јадар више не постоји

20 јануара 2022

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је на данашњој седници Владе укинута уредба Владе о просторном плану подручја посебне намене за прераду минерала јадарит, као и све дозволе и уредбе у вези са компанијом „Рио Тинто“.

„На управо завршеној седници укинута је уредба Владе о просторнoм плану подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит од 13. фебруара 2020. године и више не постоји. Самим тим поништени су сви управни акти везани за Рио Тинто, све дозволе, решења, дозволе. Уговоре нисмо имали“, нагласила је Брнабићева.Премијерка је позвала еколошке организације да преузму документе и анализирају их. „Нудим да мој тим из кабинета помогне у анализи ако помоћ буде била потребна“, истакла је Брнабићева.

Наводи да је Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка већ рекао да жели докумете и да може вечерас да их преузме.

Према њеним речима, на седници је укинута одлука Радне групе за имплементацију пројекта Јадар.

„Испунили смо све захтеве еколошких протеста и ставили тачку на Рио Тинто у Србији. Овим је све завршено, готово је и сви захтеви су испуњени“, навела је премијерка.

Подсетила је да је „Rio Sava Exploration“, ћерка компанија „Рио Тинта“ у Србији, у нашој земљи од 2004. године када је, каже, добила прво решење којим се дозвољавају истражне радње у Србији.

„Кренули су у истраживање, 2006. је измењен закон о рударству којим је уведено начело континуитета, који говори да онај који истражује има право да експлоатише, 2012. добили су решење о извођењу бушотина великог пречника и ево нас данас“, навела је Брнабићева.

Брнабићева додаје да Рио Тинто није пружио довољно информација.

„Нећу дозволити да успе покушај политичке обмане, оних који су мењали законе и да данас све ове стври свале на нас“, каже премијерка.

Додала је и да су испуњени сви захтеви лидера иницијативе „Крени-промени“ Сава Манојловића.

„Испунили смо, ако мене питате чак и неке њихове хирове, а не само захтеве и Саво Манојловић је то и потврдио, мислила сам да је рационалан и кредибилан саговорник, нажалост, имала сам прилику, колико ових дана, да се у то разочарам, господин Манојловић је позвао на протесте иако је рекао да су испуњени захтеви, па је покренуо народну иницијативу за измене и допуне закона о рударству. По закону о референдуму и народној иницијативи рок да се одговори на народну иницијативу је 15 дана, мени делује као разуман рок, ако је мислио да није, могао је да каже да му се одговори у року од 48 сати“, рекла је Брнабићева додајући да је Саво Манојловић на конференцији за медије 18. јануара изнео неистине.

Председница Владе је, такође, рекла да се показало и лицемерје странаца који, каже, финансирају ове еколошке организације. Према њеним речима, највећи финансијери су из САД – УСАИД, Рокфелери.

„Да немамо овакво лицемерје да ти који финансирају протесте и нападају компаније из истих тих земаља и да политички слабимо захваљујући протестима, јел’ то игра коју играмо“, упитала је председница Владе.

„Испунили смо све захтеве еколошких протеста и ставили тачку на Рио Тинто у Србији. Овим је све завршено, готово је и сви захтеви су испуњени“, навела је премијерка.

Пре конференције за медије одржана је седница Владе.

Раније данас компанија „Рио Тинто“ је саопштила да је забринута због недавних изјава представника Владе Републике Србије о потенцијалном повлачењу просторног плана за Пројекат „Јадар“.

KOMENTARI12 коментара

 1. Vojna i ojdeSve says:

  Svi idemo na Mars.....

 2. Vujadin says:

  Ako je Rio tinto "zabrinut" onda Vlada, u punom sastavu, zaslužuje doživotnu robiju zbog obmane građana, prevare, izdaje i podrivanja ustavnog poretka Srbije. Samo zabrana rudarenja u sadašnjoj Skupštini Srbije, na minimum 20 godina, može smanjiti kaznu na isto toliko godina robije.

  • Ivana says:

   Sad ceo narod protesti protiv Covid budalaština maski i prisilnog cepljenja odma.

 3. filip says:

  ne verujem u rečeno. kada se ukinu rezultati o takozvanom referendumu, zakon o referendumu sa smanjenim cenzusom, i sijaset zakona donetih na predlog nevladinih organizacija koji nisu u interesu naroda, tek onda može da malo da se veruje u početak normalne vlasti

 4. ko says:

  Ako posle slazes, da vrsis pregovore sa RT -om j.bat cu te. E jos podnesi ostavku i nosi se u ...

 5. Cpbija cveta says:

  Da, ali investitori će nam se osvetiti, čak je i britanija umešana na našem tlu, jer principi demokratije su bili denacionalizacija i prodaja državne imovine na tenderima.

 6. I Love persida says:

  Drugarica/drug Brnaby Gejša je malo išla od jednog i sada do drugog ekstrema za da ili ne. Kako verovati toj tako polovičnoj osobi koja je čas jedno čas drugo.

 7. persida says:

  Ovo je patka za izbore. Kada ostanu na vlasti, sve ce se ponoviti kao pre. Rio tinto ce da pravi kinto.

  • Да се Пребијемо says:

   Персидо гњидо - у Србији се никада до сада , а неће ни у будуће ишта решавати на изборима - јер те изборе расписују,контролишу и резултате броје окупационе власти.Прво да,свијетлим оружјем и срцем јуначким ослободимо Србију од окупатора,у међувремену ће квислиншка власт да одмагли .Задатак и обавеза срБинова је да их проналази и тамани,никаква суђења,робије,помиловања,лустрације.Куршум,ако може са пригушивачем.....

   • Cp6a says:

    Опасан си ти Крцуне.

 8. Правник says:

  Čuj biserke - najveći finansijeri ekoloških organizacija su iz SAD USAID, Rokfeleri. Pa gospođo ko više reklamira USAID od tebe. USAID je američka agencija za međunarodni razvoj. Osim na katedri iza koje pokušavaš da nešto izjaviš, a sama ne razumeš šta govoriš, ko god na internetu otvori bilo koji članak u vezi USAID-a tu je i tvoje ime. Da ne demantujem svaku pojedinačnu iznetu neistinu navešću samo deo teksta iz članka koji je objavio jedan od više sajtova u Srbiji „Jedna od najvećih svetskih rudarskih kompanija, “Rio tinto”, sa sedištem u Londonu, koja je u Srbiji prisutna od 2007. godine, u julu 2017. je sa vladom Srbije potpisala Memorandum o razumevanju o projektu razvoja ležišta litijuma i bora “Jadar” u blizini Loznice, a sredinom 2019. je najavljeno da će za četiri godine početi da se eksploatiše litijum“. Gospođo, eksploatacija nije ništa drugo do vađenje rude iz koje će se izdvajati litijum i odlagati jalovište, a i jedno i drugo će ostaviti pustoš u najplodnijem delu Srbije, jer će zauvek zatrovati zemlju i vodu i raseliti 20.000 stanovnika sa 250 hektara koliko je planirano za rudnik u čijem je vlasništvu sada skoro 40%, jer ste im to vi omogućili. Prema tome nebuloze o Zakonu o rudarstvu iz 2006. godine možete vezati mačku o rep. Donošenjem svakog novog zakona stavlja se van snage stari zakon, a vi ste doneli Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima („Službeni glasnika RS“ br, 101/2015 i 95/2018- drugi zakon 40/2021) i Uredbu, kao i sve dozvole i rešenja koje takođe pominjete na režimskoj televiziji Pink. Nebulozu da ekološke proteste finansira Rokfeler ne bi prihvatili ni oni koji se nalaze na lečenju u Neuropsihijatrijskoj Bolnici u Kovinu. Ko je lud da radi protiv sopstvenog interesa? Radite vi gospodo za sopstveni džep, dok ste Srbiju doveli na samo dno zemalja po stopi BDP po glavi stanovnika ne samo u regionu, iza koje je samo BiH, već i u svetu.

 9. Toma says:

  Одлићчно,лажете да сте све укинули а када покрадете и изборе све ће се то вратити.Напунили сте гаће када сте видели да се народ побунио,па се сада перете од криминала око рудника а посебно желите да скренете пажнју народа од референдумске крадје.Сада се поновила 1996.када су социјалисти покрали коалицију Заједно Аврамовић,па сте под притиском Европе признали крадју,опозиција преузела локалну власт али се власт репубвличка досетила те је локал лишила многих индиренција,и тако су социјалисти владали до краја 2000.године,владавину наставили до данас те да би се додворили СНС сада су по други и ко зна који пут нјихови чланови највише крали за ДА.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u