„Vlada prodala Kosovo ni za šta“

„Vlada prodala Kosovo ni za šta“

24 aprila 2013

Misa DjurkovicSporazum Beograda i Prištine, koji je ratifikovao premijer Srbije Ivica Dačić, je skandalozan u svakom pogledu i predstavlja napad na temelje poretka i ustavnosti Republike Srbije, izjavio je viši naučni saradnik Instituta za evropske studije Miša Đurković.

Đurković je ocenio da je skandalozno to što Evropska komisija pozdravlja i nagrađuje takav čin, iako je jedan od kriterijuma za priključenje EU vladavina prava.

On je naglasio da EU vode isključivo geopolitički razlozi daljeg slabljenja Srbije i srpskog naroda.

Napomenuvši da od Srbije još ne traže i da formalno prihvati nezavisnost države Kosovo, Đurković je ocenio „da će i ono doći kad oni procene da je svrsishodno“.

Đurković smatra da je ovaj sporazum najbliži po duhu takozvanom Erdutskom sporazumu kojim je, kako je naveo, istočni dio republike Srpske Krajine pod pritiskom Beograda 1996. godine nateran da se mirno reintegriše u ustavno-pravni okvir Hrvatske.

„Tako se sada četiri opštine sa severa Kosmeta teraju da se mirno integrišu u ustavno-pravni okvir države Kosovo“, rekao je Đurković.

On je ocenio da je Vlada Srbije tako odustala i od ideje o podeli Kosmeta i „predala je čitavu svoju južnu pokrajinu ni za šta“.

„Najgore je što je ovaj sporazum znak da je otvoren prostor za dalje čerupanje teritorije Srbije. Ako sami predate jedan deo, doći će i drugi po ostale pa se već spremaju operacije za Rašku oblast, Vojvodinu…“, upozorio je Đurković.

On je podsetio i na primer Turske koja je počela pregovore sa EU pre deset godina, „a svi znaju da nikada neće postati članica EU“.

Đurković je konstatovao da se logično postavlja pitanje da li će jedan od sledećih uslova za Beograd biti „da isto ovako vrše pritisak na Banjaluku da mirno prihvati centralizaciju BiH“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *