VLADA PROTIV NARODA: Amerikanci se odriču državljanstva

VLADA PROTIV NARODA: Amerikanci se odriču državljanstva

1 novembra 2014

passport_2098197bBroj Amerikanaca koji odlučuju da se odreknu američkog državljanstva, porastao je za 39% u tri meseca do septembra.

Ovaj trend nastao je nakon što su stupila na snagu pravila koja otežavaju sakrivanje sredstva od poreskih organa, prenosi Blumberg.

Broj ljudi koji se odrekao svog državljanstva u američkim ambasadama povećan je na 776 u trećem kvartalu, u odnosu na 560 u u odnosu na isti period pre godinu dana, pokazuju podaci koje su objavile američke vlasti.

SAD, jedina članica OECD koja oporezuje svoje građane gde god da žive, pojačala je potragu za onima koji izbegavaju plaćanje poreza nakon što je UBS platio kaznu od 780 miliona dolara u 2009 godini zbog 4700 svojih američkih klijenata. Posle švajcarskih i nemačke banke su se odlučile da postupe po nalogu američkih vlasti, što je nagnalo 9000 Amerikanaca koji žive u inostranstvu da vrate državljanstvo u proteklih pet godina.

Ovaj poreski zakon, nalaže svim američkim finansijskim institucijama da primene porez od 30% na sve isplate stranim bankama koje ne pristanu da identifikuju i predaju američkim vlastima podatke o računima američkih državljana. Ovaj zakon omogućio je američkim vlastima da prikupe podatke o računima američkih građana od 77 000 finansijskih ustanova i 80 vlada.

Usvajanjem ovog zakona 2010 godine Kongres i predsednik Barak Obama su faktički zapretili bankama da će im odseći pristup američkom tržištu ako američkim vlastima ne stave na raspolaganje informacije o računima američkih građana. Očekuje se da će se primenom ovog zakona tokom deset godina prikupiti oko 8,7 milijardi američkih dolara neplaćenih poreza.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *