Vlada Srbije dogovorila mere štednje

Vlada Srbije dogovorila mere štednje

8 juna 2013

aleksandar-vucic_mladjan-dinkicSmanjenje troškova u srpskom budžetu neće ići na teret najsiromašnijih građana , a detalji antikriznih mera koje su u petak uveče dogovorene na konsultacijama vladajuće koalicije biće usaglašeni tokom iduće nedelje. Kako je saopšteno u petak uveče nakon održanog sastanka, na konsultacijama su dogovorene brojne aktivnosti za oporavak srpske privrede, ali i mere za značajno smanjenje rashodne strane budžeta.

– Vlada Srbije odlučna je da sačuva stabilnost finansijskog sistema i da svoje aktivnosti usmeri na povećanje privredne aktivnosti i životnog standarda – ističe se u saopštenju. – Vlada i njeni ministri planiraju značajne mere uštede u javnom sektoru, pri čemu je uz te aktivnosti neophodno započeti i suštinsku reformu državne uprave i javnih preduzeća i okončati proces restrukturiranja bivših društvenih preduzeća.

Na sastanku u petak uveče bili su premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar finansija Mlađan Dinkić i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Od antikriznih mera koje se iščekuju od Vlade Srbije neće zavisiti samo smanjivanje minusa u državnoj kasi, što je osnovni cilj. Uspešnost sprovedenih mera uticaće na mnogo šta drugo: i koliki će biti kurs evra, koji diktira i cene u prodavnicama, ali i vrednost dugova i mogućnost rasta izvoza; I da li će Srbija moći da se zaduži pod povoljnijim uslovima, da li će nas investitori zaobilaziti ili verovati da se u Srbiji može pozitivno poslovati; Od mera će zavisiti i kolike će nam plate i penzije biti, ali prvenstveno – da li ćemo opstati.

Problem ekonomije Srbije mnogo je veći od pitanja fiskalnog deficita, a prema rečima Nikole Pavičića, počasnog predsednika „Tarketa“ i člana Nacionalnog saveta za privredni oporavak, kratkoročne mere koje se predlažu samo uzaludno troše energiju i ne menjaju stanje u zemlji.

– Srbija ima problem sistema, koji se više ne može popravljati, već mora temeljno da se menja – kaže Pavičić za „Novosti“. – Sve kratkoročne mere koje se predlažu, poput zamrzavanje plata u administraciji, idu na popravku sistema, ali to nije dovoljno.Pavičić smatra da postoje dva osnovna uzroka krize. To je cena zaduživanja i nerealni kurs dinara.

– Srbija mora da poveća proizvodnju, a sa visokim kamatama to niko u svetu nije uspeo – navodi on. – Država u kojoj su kamate visoke neće rasti. Neophodne su nam cene zajmova koje su na niovu zemalja Evropske unije. Drugi problem je, po njemu, precenjen dinar.

– Sa jakom nacionalnom valutom niko nije napravio izvoz – kaže naš sagovornik. – Jak dinar je glavni krivac za propadanje naših proizvodnih preduzeća i glavni krivac za 400.000 izgubljenih radnih mesta od 2009. godine do danas. Jak dinar označava samo interes uvoznog lobija koji uništava nacionalnu proizvodnju i izvoz. Prave mere ne mogu da se donesu za nedelju dana, ali ne mogu dugo ni da čekaju. Ohrabruje što konačno gledamo istini u oči, i tek ako sagledamo stvarnu situaciju, možemo i da donesemo pravo rešenje.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić uoči sastanka u petak uveče najavio je da će u u narednih mesec dana, posle usvajanja ekonomskih mera, uslediti rebalans budžeta i da deficit ove godine ne sme da bude veći od 4,6 odsto bruto društvenog proizvoda, kada je u pitanju republički deficit.

– Pojedinačne mere su besmislene, ukoliko nisu simultane. Bilo kakvo zamrzavanje plata i penzija, pojedinačno sprovedene bez drugih strukturnih reformi, bačeno je vreme uzalud – rekao je Dinkić. – Vlada Srbije, prvi put u ovih 12 godina, radi na kompleksnom programu mera koji će obuhvatiti i mere štednje u javnom sektoru, ali i mere aktiviranja investicija u privatnom sektoru kako bismo imali brži privredni rast.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *