ВЛАДА СРБИЈЕ прописала посебне мере заштите у градовима где је проглашена ванредна ситуација

VLADA SRBIJE propisala posebne mere zaštite u gradovima gde je proglašena vanredna situacija

1 jula 2020

Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici propisala je posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti Kovid- 19 u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija.

Kako bi se zaustavilo dalje širenje i prenošenje zaraze vlada je, između ostalog, odlučila da se u ovim lokalnim samoupravama zabrani okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, a neće biti moguće ni organizovanje svečanosti kao ni sportskih i zabavnih manifestacija. Ograničen je rad ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova. Kada je reč o predškolskim i obrazovnim ustanovama, neophodna je puna primena svih preventivnih mera.U obrazovnim ustanovama biće odložena okupljanja, a prijemni i drugi ispiti biće sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica). Korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara za sada nije moguće, ali će uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri i teretane.

Pomoć građanima postradalim u poplavama

Članovi vlade doneli su odluku da se obezbedi 200 miliona dinara za građane čiji su porodični i stambeni objekti oštećeni tokom poplava u junu ove godine. Na osnovu evidencije lokalne samouprave, ova sredstva biće distribuirana u vidu bespovratne novčane pomoći, kako bi se što pre sanirala šteta na njihovim kućama i pomoćnim objektima.

Finansijska pomoć u razvoju vakcine

Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici donela je odluku da Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju (CEPI) uplati 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao vodećem akteru na polju vakcinacije za bolest Kovid-19.

Vlada je odlučila da sa evropskim partnerima učestvuje u ovom projektu i pruži doprinos globalnim naporima u borbi protiv pandemije kroz finansijsku podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za jačanje odgovora zdravstvenih sistema na Kovid-19 i Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju, koji je osnovan posle epidemije ebole u Zapadnoj Africi, kako bi se stvorila mogućnost za razvoj vakcina protiv novih bolesti.

(Telegraf)

KOMENTARI2 komentara

  1. Gardista says:

    Morali smo uplatiti SZO bolje receno.

  2. Kosovac says:

    Opa bato, srpska Vlada je član „Saveza za inovativne spremnosti za epidemiju (CEPI)“. „Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI)“. ……………Znači, uplatila je nekih 100.000 evra – pomoći ili reketa, nije se izjasnila. ……………Nije to ništa, Belgijska ambasada u Zagrebu je izdala saopštenje 06. Aprila 2020 godine u 10.58 časova: „Potpredsjednik vlade (Belgijske), Aleksandar De Croo, osigurat će 5.000.000 eura za razvoj cjepiva protiv koronavirusa. Sredstva ići će u Koaliciju za inovacije spremnosti za epidemiju (CEPI), međunarodni savez javnih i PRIVATNIH partnera, koji namjerava ubrzati razvoj cjepiva protiv COVID-19. Pristupanje Belgije CEPI-u U SKLADU JE S NAPORIMA KOJE JE ULOŽILA BELGIJSKA RAZVOJNA SURADNJA TIJEKOM EPIDEMIJE EBOLE U ZAPADNOJ AFRICI“. ……………Dobro je to, srpska Vlada uplaćuje pomoć PRIVATNIM partnerima da lakše pronađu CEPIvo protiv korone. Pa onda kada Bil Gejts svečano izjavi da je pronašao „cjepivo“ protiv korone bez mikro čipova, srpska Vlada će imati pravo i dozvolu da kupi to cjepivo za svoj napaćeni narod. Biće naravno neki u tom narodu koji će odbiti da se cjepe, njih će Vlada biti primorana da vakciniše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *