Vlada Srbije raspustila skupštine opština na severu Kosova

Vlada Srbije raspustila skupštine opština na severu Kosova

10 septembra 2013

VladaSRBVlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici odluke o raspuštanju Skupštine opštine Kosovska Mitrovica, Skupštine opštine Leposavić, Skupštine opštine Zvečan i Skupštine opštine Zubin Potok.

Vlada je imenovala predsednike i članove privremenih organa u ovim opštinama, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici obrazovala Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Predsednici opština Zvečan i Kosovska Mitrovica Dragiša Milović i Dragiša Vlašković i predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevan Božović nisu zvanično obavešteni da su njihove skupštine opština raspuštene, ali su naveli da su očekivali takvu odluku Vlade Srbije.

Vlašković i Božović nisu želili da komentarišu današnju odluku Vlade, dok je Milović kazao da razume da su opštine Zvečan i Zubin Potok raspuštene jer im je istekao mandat, ali da ne zna šta je razlog za raspuštanje skupština opština u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici.

U Zvečanu i Zubinom Potoku su u maju održani lokalni izbori, ali ih Vlada Srbije nije priznala. Skupštinama opština Leposavić i Kosovska Mitrovica nije istekao mandat.

„Jasno je da Briselski sporazum mora da se sprovodi, a skupštine opština na severu Kosova to neće činiti“, rekao je Milović i dodao da je moguće da je jedan od zaključaka sa poslednje runde pregovora premijera Kosova i Srbije 8. septembra bio da se one raspuste.

Prema njegovim rečima, odbornici Skupštine opštine Zvečan su na poslednjoj sednici zaključili da će nastaviti da rade dok se Ustavni sud Srbije ne izjasni o ustavnosti odredaba Briselskog sporazuma.

Milović je izrazio bojazan da sadašnja situacija može da dovede do destabilizacije situacije na severu Kosova.

„Ne bi bilo dobro da se to desi, posebno za nas koji živimo na ovim prostorima, ali to je realnost, a mi smo odluku o smeni očekivali jer je to najavljeno pre nekoliko nedelja“, rekao je Milović.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Roki says:

    Nece ni ova vlada doveka. Ko ce da pokaznjava ovoliku bulumentu to se pitam. A to mora da se sprovede jer je u zadnjih 20tak godina to postalo praksa. Rade se velika zlodela a odgovorni se izvuku bez ikakve konsekvence.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *