Vlada Srbije smenila sedam direktora

Vlada Srbije smenila sedam direktora

28 jula 2014

vladaSrbija neće menjati sadašnju spoljnopolitičku poziciju. Idemo ka EU, ali ne okrećemo leđa Rusiji. Moraće da nađu nekog drugog ako misle da promene tu državnu politiku!

To je najsnažnija poruka premijera Aleksandra Vučića, koja je dala poseban ton jučerašnjoj sednici Vlade Srbije u Nišu.

Tačno sto godina pošto je Austrougarska objavila rat Srbiji, srpski ministri su obelodanili da je iz Brisela stigao zahtev da se naša država pridruži oštrim sankcijama Rusiji, koje će EU da uvede narednih nedelja.

U gradu na Nišavi, u kome je Nikola Pašić 28. jula 1914. dobio telegram da je Austrougarska krenula u rat protiv Srbije, Vučić je poručio:

– Srbija ne može da baci pod noge stotine miliona evra da bi je neko potapšao po ramenu. Mi ne smemo da uništimo našu ekonomsku perspektivu. Ostajemo lojalni EU, ali tražimo da Brisel poštuje ekonomske interese Srbije.

U zgradi Banovine, u kojoj je zasedala i Pašićeva vlada, premijer je rekao da Srbija ima najbolji ugovor za „Južni tok“, od koga može da dobije oko 470 miliona evra:

– Šta treba da radimo? Da sečemo nogu na kojoj stojimo? Da zaustavimo i naše firme da rade zato što neko pokazuje silu? Mi to nećemo.

Vučić je najavio i da će pritisci na Srbiju u narednim nedeljama biti još veći:

– Borićemo se koliko god budemo mogli. Ni do sada nije bilo lako, a biće još teže. Da li ćemo uspeti, to zavisi od naše sposobnosti, ali i od realnih prilika u kojima se budemo nalazili.

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić objavio je da se u narednim nedeljama mogu očekivati oštrije sankcije Brisela prema Rusiji:

– Srbija je sada u delikatnom položaju, kao što je bila i pre stotinu godina. Sada moramo da usklađujemo spoljnu politiku sa Briselom. Nastavićemo da vodimo izbalansiranu politiku. Sankcije Rusije pogodile bi naše ekonomske i državne interese.

Dačić je najavio da može biti ugroženo i poslovanje sa mnogim firmama zbog sukoba Zapada i Rusije…

– Vlada veliki antagonizam. Moramo voditi takvu politiku da ne budemo opet najveće žrtve tog sukoba.

Vlada je u Nišu započela i veliki proces reforme i depolitizacije javnih preduzeća:

– Smenili smo devet direktora, a većina njih je iz SNS. Neka preduzeća će voditi i oni sa kojima se politički nismo slagali, poput „Dunav osiguranja“, gde će sada v. d. biti dokazani stručnjak Mirko Petrović. Počinjemo od sebe, a najavljujem da će biti smenjeno 70 odsto direktora u javnim preduzećima – rekao je Vučić.

On je poručio i da će se ubuduće češće održavati sednice Vlade u gradovima širom Srbije.

Zasedanju je prisustvovao i gradonačelnik Niša Zoran Perišić, a premijera i ministre dočekalo je i ispratilo za Beograd na desetine građana Niša.

Ovo su smenjeni direktori

  • Železnice Srbije: Dragoljub Simonović
  • Aerodrom Beograd: Velimir Radosavljević
  • Dipos: Kostadin Popović
  • Državna lutrija Srbije: Branimir Božović
  • Dunav osiguranje: Marko Ćulibrk
  • Direktorat civilnog vazduhoplovstva: Milan Živanović
  • Agencija za bezbednost saobraćaja: Stojadin Jovanović

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *