ВЛАДА СРБИЈЕ СПРЕМИЛА КОНТРАМЕРЕ, ако се не испоручи Харадинај! ЕУ ЋЕ БИТИ БЕСНА!

VLADA SRBIJE SPREMILA KONTRAMERE, ako se ne isporuči Haradinaj! EU ĆE BITI BESNA!

14 januara 2017

FRANCE-KOSOVO-SERBIA-DIPLOMACY-CONFLICT-TRIAL

Srbija traži hitno i neodložno izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja, a ukoliko se Francuska ili bilo koja druga država EU ogluše o ove zahteve, biće primenjene kontramere i Beograd neće postupati po njihovim međunarodnim poternicama.

Na ovaj manevar odlučila se Vlada Srbije posle hitne sednice povodom odluke suda u Francuskoj da Haradinaja pusti na privremenu slobodu. Iz Nemanjine je upućen i poziv zemljama EU, ali i svim drugima, da poštuju pravila međunarodnog javnog prava, a ne da donose političke odluke.

Ministrima je na sednici predočena sadržina optužnice protiv Haradinaja, uključujući i dodatnu dokumentaciju Tužilaštva za ratne zločine, koja ga tereti za nova krivična dela protiv civilnog nealbanskog stanovništva, na području Kosova, u junu 1999. Haradinaju se, između ostalog, na teret stavlja i da je naložio zlostavljanje i zatvaranje civila, da je tukao i silovao jednu maloletnu devojku, a zatim je prepustio iživljavanju svojih saboraca, kao i da su pripadnici OVK ubili bebu od 14 dana!

Neka od stravičnih svedočenja preneo je posle sednice Vlade direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić:

– Pripadnici Haradinajeve OVK upali su u jednu kuću i čoveka koji se tu skrivao s porodicom pitali šta ima za jelo. Kada je odgovorio da ima pasulj, ali bez mesa, jedan od pripadnika OVK pucao je u njegovu kćerkicu od 14 dana, odsekao joj glavu, i rekao mu: „Eto, sad imaš meso!“ Kako onda možemo da prihvatimo lažnu pravdu koja podrazumeva nekažnjeni lov i ubijanje nedužnih civila, to da zločini protiv Srba budu dozvoljeni ako je to u interesu velikih sila.

Ministarka pravde Nela Kuburović otkrila je da u proširenoj optužnici protiv Haradinaja ima 30 novih svedoka i drugih dokaza, i poručila da će Haradinaju u Srbiji biti obezbeđeno pravično i fer suđenje:

– Nadamo se da će francuski organi postupiti profesionalno i poštovati Evropsku konvenciju o ekstradiciji koju su sami potpisali. Ako ne bude izručen Srbiji, mi ćemo istom merom uzvratiti na zahteve koje Francuska bude uputila prema nama.

Dodatna dokumentacija Beograda, tačnije tri velika registratora u kojima se nalaze pisani iskazi svedoka, brojne DNK analize, potvrde o smrti, kao i pravosnažne presude koje su donete pred Višim sudom u Beogradu, potire argumente Haradinajevih advokata da je on već oslobođen u Hagu za ista krivična dela. Naime, novi dokazi odnose se na dela počinjena u junu 1999. nad civilnim stanovništvom koje nije pristalo da sarađuje sa OVK, dok je u Tribunalu procesuiran za zločine počinjene od marta do septembra 1998.

I šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće odustati od gonjenja jednog od komandanata OVK:

– Verujem da će se Francuska držati principa EU, među kojima je i kažnjavanje ratnih zločina.

U Apelacionom sudu u Kolmaru poručuju da još nemaju datum kada će odlučivati o zahtevu Srbije za ekstradiciju Haradinaja. Iako je on predao pasoš i ima obavezu da se dva puta nedeljno javlja francuskoj policiji, njega praktično ništa ne sprečava da izigra zakon i vrati se u Prištinu. Prištinske vlasti mogle bi da mu dostave novi putni dokument u ekspresnom roku, a da se, zatim, gotovo nesmetano, domogne aerodroma u nekoj od okolnih zemalja, čije mu vlasti neće praviti probleme da putuje, jer se neke zemlje otvoreno oglušuju o zahtev Srbije za izručenje.

* Albanci sa Kosova zapalili srpsku zastavu /Zločin kod Radonjićkog jezera / Ramuš Haradinaj

ISTRAGA O TAČIJU

KOSOVSKI predsednik Hašim Tači i predsednik Skupštine Kadri Veselji nalaze se pod istragom Specijalnog suda za ratne zločine bivše OVK, tvrdi novinar i osnivač kosovskog sajta „Insajderi“ Vehbi Kajtazi.

Prema njegovim rečima, pored ove dvojice, pod istragom su i potpredsednik kosovskog parlamenta Džavit Haliti i drugi iz tog ranga, a pod istragom zbog niza zločina počinjenih pre i posle rata na KiM.

SPALILI ZASTAVU U ŽENEVI

ALBANCI imigranti sa Kosova i iz Preševa zapalili su u Ženevi srpsku zastavu zbog hapšenja Haradinaja. Na snimku koji su objavili albanski mediji vidi se kako dve osobe pale našu trobojku, koju su sami nacrtali i na kojoj ćirilicom stoji ispisano „Srbija“.

(Večernje novosti)

KOMENTARI7 komentara

 1. Za Srbiju says:

  "... njega praktično ništa ne sprečava da izigra zakon i vrati se u Prištinu." Koliko znam, naša vlast tvrdi da je Priština deo Srbije. Jeste za politički marketing.

 2. Trifun says:

  Pa ta krava iz EU je otvoreno rekla i stvljala pritisak na EU Rajh da se taj zlikovac pusti na slobodu!! Kako nasi vlastodrsci mogu da nas lazu da je ta organizacija na visem civilizacijskom nivou kada ubice beba amnestira iz zelje da nam nanesu sto vece udarce! Kako oni nama mogu davati lekcije iz pravosuda i otvarati poglavlje kada tako misle i rade!!! To nece ici tako!

 3. darko says:

  davno je treablo postupati ovako ako ce uopste to sprovoditi prema ustasama u hr koji su klali pa ih nitko nikad n ije osudio i pream siptarskim zlocinima medutim licno mislim OVA SMRLDJIVA DSRPSKA IZDAJNICKA VLAST NECE NISTA NAPRAVITI ja licmno bit to ubijao profesionalnim tihim ubicam ne samo metkom i nikad se oglasio da je to napravio taj i taj i prica zavrsena OVAK OUSTASE IBALIJE SIPTARI SE RUGAJU SRPSKIN ZRTVAMA SMEJU OVE SRPKE BUDALE NEK I DALJE DIZU POTERNICE BUDALE U ISTORIJI SRBIJE P OMENI NEVIDENE LICMO MISLJENJE NARAVNO

 4. Goran says:

  Vlada je dala takvo saopstenje dabi narod bio zadovoljan a kad bi bilo koja evropska drzava ili amerika zatrazila izrucenje gradjanina srbije on bi bio izrucen vec sutra. Tako da ova odluka sluzi marketingu.

 5. Rašo says:

  Nema druge moramo silom da vratimo oteto, kakva pravda, kakva EU

 6. Mi says:

  Nela Kuburovic Ne moze da utice na tuzilastvo!? Nabacali su podatke nas da umire, ali ne verujem da su zaista spremni nesto da urade. U ostalom do sada nisu uradili i prosto nisu zasluzili nikakvo poverenje. A ta Kuburovicka je tu da potpise ono sto dobar pravni strucnjak ne bi uradio, a u prilog ide nasoj vlasti, na stetu naroda. I ovo je iskustveno, jer smo gledali Malovicku svaki dan sa ekrana.....

 7. ljubisav says:

  Sto bre uvek kasnimo....!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *