ВЛАДА СРБИЈЕ УСВОЈИЛА МЕДИЈСКЕ ЗАКОНЕ: Шта се њима гарантује?

VLADA SRBIJE USVOJILA MEDIJSKE ZAKONE: Šta se njima garantuje?

20 oktobra 2023

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o javnom informisanju i medijima i Predlog zakona o elektronskim medijima, kojima se, kako se navodi u saopštenju, zakonski regulišu ove oblasti i bliže uređuje način ostvarivanja slobode javnog informisanja.

Ističe se da se predloženim zakonima definišu garancije slobode javnog informisanja, zabrana diskriminacije, ugrožavanja slobodnog protoka informacija, kao i vršenja pritisaka, pretnji ili ucenjivanja medijskih radnika. Posebna pažnja posvećuje se i kažnjavanju nasilja nad novinarima, zaštiti medijskog pluralizma i zabrani monopola u oblasti javnog informisanja.Takođe, dokumentom su obuhvaćene i posebne obaveze ustanova javnih medijskih servisa i drugih medija koji pružaju usluge po načelima javnih medijskih servisa, u pogledu pravovremenog i nepristrasnog izveštavanja i kvaliteta usluga.

Definisan je pojam podsticajnog okruženja koje podrazumeva stvaranje i održavanje političkog, ekonomskog i društvenog okruženja koje medijima treba da obezbede slobodan rad, bez pritiska.

Predlogom zakona o elektronskim medijima, u skladu sa međunarodnim aktima i standardima, definiše se organizacija i rad Regulatornog tela za elektronske medije, uslovi i način pružanja medijskih usluga, uslovi i postupak za izdavanje dozvola za pružanje medijskih usluga, nadzor nad pružaocima medijskih usluga, kao i druga pitanja od značaja za ovu oblast.

Predloženi zakoni garantuju slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu medija u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zemalja Evropske unije i dokumentima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, ali i sa standardima proizašlih iz prakse Evropskog suda za ljudska prava. Njihovom definisanju prethodio je inkluzivan proces širokih konsultacija i javnih rasprava uz prisustvo predstavnika Vlade Srbije, novinarskih i medijskih udruženja, OEBS-a i drugih međunarodnih partnera.

U saopštenju se podseća da je i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji uputio pismo predsednici Vlade Ani Brnabić, u kojem pohvaljuje završetak rada na predlozima medijskih zakona, i rekao da prepoznaje mnogo dobrih elemenata u oba nacrta zakona.

(Tanjug)

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *