Влада Србије усвојила предлог промене Устава

Влада Србије усвојила предлог промене Устава

3 децембра 2020

Влада Србије усвојила је данас предлог за промену Устава у делу који се односи на судове и јавна тужилаштва и друге последичне делове највишег општег правног акта.

Како се наводи у саопштењу са данашње седнице Владе, овом иницијативом Влада и Министарство правде потврдили су чврсту опредељеност у спровођењу реформских процеса и испуњавању активности из ревидираног Акционог плана за Поглавље 23 у преговорима о приступању Европској унуји.

Предлог се односи на промене одредбе члана 4. Устава и одредбе које се односе на судове и јавна тужилаштва (чланови 142 – 165). Сходно томе, мењају се и одредбе члана 99. – Надлежност Народне скупштине, члана 105. – Начин одлучивања у Народној скупштини и члана, и 172. – Избор и именовање судија Уставног суда.

„Промена Устава у делу правосуђа неопходан је корак у даљем оснаживању владавине права и даљем усклађивању са европским правним тековинама и стандардима“, пише у саопштењу.

KOMENTARI7 коментара

 1. Косовац says:

  Браво, сада преостаје још да предлог буде усвојен од председника скупштине Ивице Дачића. Па да онда уведемо толико жељени празник „Дан промене Устава и прилагођавања Правним тековинама Европске Уније“. ……………Види се од како је Бајден победио, све нам је кренуло на боље.

 2. petrovgrad says:

  Treba jasno razgraničiti pojam samostalnosti, nezavisnosti u odlučivanju od samovolje u odlučivanju ili neodlučivanju. Sud i tužilaštvo moraju biti biti samostalni i nezavisni, ali ne i samovoljni. Nezavisnost da ali ne odgovornost nikako. U SLOVENIJI, AKO TUŽILAC PODIGNE OPTUŽNI AKT, A SUD ODBACI ILI OSLOBODI OPTUŽBE.Troškove plaća tužilac lićno.Nema kao kod nas e pa pokušali smo, pa ako prodje prodje. Leži u istrazi par meseci i šalili smo se. Nije prošlo nikome ništa. To neće moći u budućnosti. Bez odgovornosti delilaca pravde, nema vladavina prava.

  • opet ja says:

   Naknada štete ide svakome ko protiv koga je vođen postupak, a na kraju je oslobođen. Nemaš pojma.

 3. Риста says:

  миц по миц. Кроз пар година ћемо признати Косово Државу по нашем Уставу. Па, од почетка знамо да је то Вучићев задатак. Сада мало обилази као киша око Крагујевца тек да се власи не досете. Па мало европсске вредности које ми немамо тако лепе као они, па мало мој те мота. И бићемо смотани. Чак и без референдума. Али нема везе, Када су наместили онолике изборе у Америци, референдум у Србји би био мачј кашаљ. Само би се појели живи када би схватили да постоји 6 милина Срба који немају ништа против да Косово припадне Албанији. Мада то није тако, нема везе. Тако је како ти кажу. Срби, ако вас кроз годину две и позову на референдум за промену Устава, не излаизите без везе. Ако вам се не свиђа, пушке у руке, мотике и чекиће и правац шума. Али неће Срби. Није то савремено нити по европским достигнућима. И немо после кажете "Нисмо знали!" Речено је и пре 8 година и данас мало, али вама свеједно, јел? Па ништа. Нека узму то Косово па да се смирите и лепо спавате по стандардима европских нацистичких достугнућа.(Има само један порблем. ОНИ НЕЋЕ САМО КОСОВО.И јопе - немо кажете нисте знали! За утеху, ни у Русији није мање лепше него у србији. Руси мењају још чешће Устав него Србија. Нисмо ми Америка па да тврдоглаво не мењамо Устав никад) Ето, ја тек да вас потсетим на савремене токове около и на вас. А они су буквално - наши вас мотају око плотови. Лапи мој Вучко. Како он сасвесно следи своја обећања. Ма безболно по нас све.

 4. Ramonda Serbika says:

  .........................daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i standardimа.Јевропске правне тековине које се заснивају на освајачким ратовима,пљачки окупираних територија,убијању становништва окупитаних територија на најбруталнији начин често забрањеним оружјем,бесомучним разарањем и уништавањем инфраструктуре,покрштавањем и забраном познате историје и заменом лажном и пљачкање културних добара.АМИН.

 5. Косовац says:

  Какве су Европске правне тековине и стандарди, уверили смо се у Хашком трибуналу и Суду за људска права у Стразбуру. Кадија те тужи, кадија ти суди. Сећате ли се када судија Хашки оптуженом искључи микрофон, да би се он боље бранио. ……………Наравно да такве Европске правне тековине одговарају Вучићу и осталим српским сорошоидима. Одговарали су и Стаљину, само је он био аматер у односу на ове европске сорошоидне научнике.

 6. СиНиша says:

  Устав РС, Подела власти, Члан 4. Све је кратко и јасно речено и шта ту има да се мења? Наравно да вам се не свиђа, посебно део да сваки део власти контролише друге делове (судска, законодавна, извршна) и ко зна шта још? А када сте већ ту хајде да укинемо преамбулу (то европски народи немају?), па да... Богу се молим да нећете дуго јер међу људима немам коме.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u