Влада Србије усвојила предлог промене Устава

Vlada Srbije usvojila predlog promene Ustava

3 decembra 2020

Vlada Srbije usvojila je danas predlog za promenu Ustava u delu koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva i druge posledične delove najvišeg opšteg pravnog akta.

Kako se navodi u saopštenju sa današnje sednice Vlade, ovom inicijativom Vlada i Ministarstvo pravde potvrdili su čvrstu opredeljenost u sprovođenju reformskih procesa i ispunjavanju aktivnosti iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju Evropskoj unuji.

Predlog se odnosi na promene odredbe člana 4. Ustava i odredbe koje se odnose na sudove i javna tužilaštva (članovi 142 – 165). Shodno tome, menjaju se i odredbe člana 99. – Nadležnost Narodne skupštine, člana 105. – Način odlučivanja u Narodnoj skupštini i člana, i 172. – Izbor i imenovanje sudija Ustavnog suda.

„Promena Ustava u delu pravosuđa neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i standardima“, piše u saopštenju.

KOMENTARI7 komentara

 1. Kosovac says:

  Bravo, sada preostaje još da predlog bude usvojen od predsednika skupštine Ivice Dačića. Pa da onda uvedemo toliko željeni praznik „Dan promene Ustava i prilagođavanja Pravnim tekovinama Evropske Unije“. ……………Vidi se od kako je Bajden pobedio, sve nam je krenulo na bolje.

 2. petrovgrad says:

  Treba jasno razgraničiti pojam samostalnosti, nezavisnosti u odlučivanju od samovolje u odlučivanju ili neodlučivanju. Sud i tužilaštvo moraju biti biti samostalni i nezavisni, ali ne i samovoljni. Nezavisnost da ali ne odgovornost nikako. U SLOVENIJI, AKO TUŽILAC PODIGNE OPTUŽNI AKT, A SUD ODBACI ILI OSLOBODI OPTUŽBE.Troškove plaća tužilac lićno.Nema kao kod nas e pa pokušali smo, pa ako prodje prodje. Leži u istrazi par meseci i šalili smo se. Nije prošlo nikome ništa. To neće moći u budućnosti. Bez odgovornosti delilaca pravde, nema vladavina prava.

  • opet ja says:

   Naknada štete ide svakome ko protiv koga je vođen postupak, a na kraju je oslobođen. Nemaš pojma.

 3. Rista says:

  mic po mic. Kroz par godina ćemo priznati Kosovo Državu po našem Ustavu. Pa, od početka znamo da je to Vučićev zadatak. Sada malo obilazi kao kiša oko Kragujevca tek da se vlasi ne dosete. Pa malo evropsske vrednosti koje mi nemamo tako lepe kao oni, pa malo moj te mota. I bićemo smotani. Čak i bez referenduma. Ali nema veze, Kada su namestili onolike izbore u Americi, referendum u Srbji bi bio mačj kašalj. Samo bi se pojeli živi kada bi shvatili da postoji 6 milina Srba koji nemaju ništa protiv da Kosovo pripadne Albaniji. Mada to nije tako, nema veze. Tako je kako ti kažu. Srbi, ako vas kroz godinu dve i pozovu na referendum za promenu Ustava, ne izlaizite bez veze. Ako vam se ne sviđa, puške u ruke, motike i čekiće i pravac šuma. Ali neće Srbi. Nije to savremeno niti po evropskim dostignućima. I nemo posle kažete "Nismo znali!" Rečeno je i pre 8 godina i danas malo, ali vama svejedno, jel? Pa ništa. Neka uzmu to Kosovo pa da se smirite i lepo spavate po standardima evropskih nacističkih dostugnuća.(Ima samo jedan porblem. ONI NEĆE SAMO KOSOVO.I jope - nemo kažete niste znali! Za utehu, ni u Rusiji nije manje lepše nego u srbiji. Rusi menjaju još češće Ustav nego Srbija. Nismo mi Amerika pa da tvrdoglavo ne menjamo Ustav nikad) Eto, ja tek da vas potsetim na savremene tokove okolo i na vas. A oni su bukvalno - naši vas motaju oko plotovi. Lapi moj Vučko. Kako on sasvesno sledi svoja obećanja. Ma bezbolno po nas sve.

 4. Ramonda Serbika says:

  .........................daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i standardima.Jevropske pravne tekovine koje se zasnivaju na osvajačkim ratovima,pljački okupiranih teritorija,ubijanju stanovništva okupitanih teritorija na najbrutalniji način često zabranjenim oružjem,besomučnim razaranjem i uništavanjem infrastrukture,pokrštavanjem i zabranom poznate istorije i zamenom lažnom i pljačkanje kulturnih dobara.AMIN.

 5. Kosovac says:

  Kakve su Evropske pravne tekovine i standardi, uverili smo se u Haškom tribunalu i Sudu za ljudska prava u Strazburu. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Sećate li se kada sudija Haški optuženom isključi mikrofon, da bi se on bolje branio. ……………Naravno da takve Evropske pravne tekovine odgovaraju Vučiću i ostalim srpskim sorošoidima. Odgovarali su i Staljinu, samo je on bio amater u odnosu na ove evropske sorošoidne naučnike.

 6. SiNiša says:

  Ustav RS, Podela vlasti, Član 4. Sve je kratko i jasno rečeno i šta tu ima da se menja? Naravno da vam se ne sviđa, posebno deo da svaki deo vlasti kontroliše druge delove (sudska, zakonodavna, izvršna) i ko zna šta još? A kada ste već tu hajde da ukinemo preambulu (to evropski narodi nemaju?), pa da... Bogu se molim da nećete dugo jer među ljudima nemam kome.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *