ВЛАДА СРБИЈЕ уводи контрамеру против Француске!

VLADA SRBIJE uvodi kontrameru protiv Francuske!

29 aprila 2017

Vlada Srbije naložila je svim državnim zvaničnicima i službenicima u ministarstvima, kao i direktorima javnih preduzeća da otkažu planirana službena putovanja u Francusku i da u naredna tri meseca ne dogovaraju nikakve posete i aktivnosti u ovoj zemlji – saznaju „Novosti“.

Ovakva odluka je još jedan u nizu odgovora Beograda na skandaloznu odluku Apelacionog suda u Kolmaru da odbije zahtev Srbije za ekstradiciju bivšeg vođe terorističke OVK Ramuša Haradinaja. Pošto pomenuta presuda, kako je ocenjeno u Nemanjino 11, nema nikave veze ni sa pravom ni sa pravdom i praktično predstavlja politički čin, odlučeno je i da naša strana preduzme kontramere.

Procena je da je Francuska bacila pod noge relevantne dokaze Srbije protiv zločinca za koga se osnovano sumnja da je lično učestvovao u likvidaciji 47 civila na Kosovu i Metohiji i da su tim potezom dovedeni u pitanje brojni bilateralni sporazumi o saradnji dveju zemalja. Upravo zbog toga naši zvaničnici svešće na minimum kontakte sa francuskim kolegama.

Kao što je i najavio premijer Aleksandar Vučić, ambasadorki Francuske u Beogradu Kristin Moro uručena je protestna nota u kojoj se iznosi stav Srbije da je reč o politički motivisanoj odluci koja nije pravno utemeljena i u čijem obrazloženju nisu uvaženi materijalni dokazi koje je dostavila naša zemlja, među kojima su i izjave preživelih svedoka.

– Apelacioni sud nije naveo nijednu činjenicu kojom dokazuje da nisu ispunjene pretpostavke iz Evropske konvencije o ekstradiciji, sačinjene 1957. godine u Parizu, koju su ratifikovale i Francuska i Srbija – navodi se u noti.

U protestu Beograda takođe se naglašava da odluka predstavlja povredu univerzalnog principa međunarodnog prava o sprečavanju nekažnjivosti ratnih zločina, a da je posebno neprihvatljiva konstatacija da bi ekstradicija Haradinaja imala izuzetno teške posledice po njega, čime se izražava nepoverenje u pravni sistem Srbije. Ocenjuje se da je odluka suda uvredljiva i predstavlja težak udarac bilateralnim odnosima.

SPOMENIK ZAVIJEN U CRNO

U znak protesta zbog oslobađanja Ramuša Haradinaja, predstavnici Udruženja kidnapovanih i nestalih sa KiM prekrili su juče crnim platnom Spomenik zahvalnosti Francuskoj u Beogradu. Oni su na Kalemegdan, gde se nalazi ovaj spomenik, doneli i panoe sa fotografijama najbližih koji su mučki ubijeni ili se za njima još traga.

(Večernje novosti)

 

KOMENTARI7 komentara

 1. goran says:

  More izbacuje sve Francuze iz Srbije. I neka sa sobom povedu I Siriujce.

  • Dulu says:

   Šta ti je to siriujac leba ti!?

 2. opet ja says:

  Smešni kao i uvek. Nego da sačekamo pobedu Le Penove pa da pravimo dogovore onda.

 3. Kosovac says:

  Neverovatno, ovo ne liči na ljigavca. Šta li na to kaže kontrolor Zorana Mihajlović.

 4. hristina says:

  Srpski premijeru, stavi barikadu na "evropski put"! Referendum o EU i NATO-u, pa ces imati srpski "zivi zid" iza sebe! Ne ide, brate, vise ovako!

 5. milos says:

  Smesno

 6. Trifun says:

  Sve njihove proizvode gradani treba da bojkotuju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *