ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ: Моћни менаџери већ деценијама вуку готово све битне конце у српском фудбалу

VLADARI IZ SENKE: Moćni menadžeri već decenijama vuku gotovo sve bitne konce u srpskom fudbalu

2 maja 2019

SINE, radiš sa mnom i ne brineš! Ovo je uglavnom prva rečenica koju fudbalski menadžeri u Srbiji i regionu izgovaraju uglavnom maloletnim fudbalskim talentima, koju oni vrlo brzo prenesu svojim roditeljima. Onda cela priča oko vođenja karijere jednog običnog ili neobičnog igrača dobija svoj epilog koji se uglavnom odmah posle 18. rođendana fudbalskog bisera završava bogatim ugovorom sa nekim stranim klubom.

Toliko bogatim za uslove života u Srbiji, da se igraču, njegovoj mami, tati i najužoj rodbini čini kao da je život odjednom postao – Holivud!

Ko su već decenijama ljudi koji „imaju oko“ za fudbalske talente u Srbiji i koji dobrim manirima, još boljim parama i fudbalskim vezama po svetu kupuju, skoro pa zauvek, magiju u nogama, ali i poverenje jedva izbrušenih bisera?Fudbalski savez Srbije i njegova Komisija za rad sa posrednicima pre tri nedelje zvanično su objavili informaciju da su samo u prošloj godini fudbalski agenti (malo lepši izraz za menadžera) i njihovi posrednici zaradili basnoslovnih 4.789.999 evra. Samo od poslovanja sa dva najveća kluba u Srbiji, Partizanom i Crvenom zvedom.

Imenom i prezimenom, najuticajniji agenati u Srbiji su: Fali Ramadani, Zoran Stojadinović, Ranko Stojić, Mateja Kežman, braća Ivan i Milan Dudić… Svi oko njih i posle njih su takođe deo ogromnog sistema koji je do pre nekoliko godina morao da prođe strogu kontrolu kod FIFA, da dobije poseban sertifikat i dozvolu, a danas menadžerstvom i posredništvom može da se bavi bukvalno – svako.

Na pomenutom spisku komisije za posrednike FSS nalazi se čak 26 pojedinaca ili agencija, ali bez ikakve dileme jasno je da je Fali Ramadani (56 godina) i njegova agencija „Lian sport“ i dalje najuticajnija u Srbiji. On je trenutno najangažovaniji u pregovorima sa Real Madridom kako bi svoje klijente na glasu Luku Jovića i Miralema Pjanića odveo na leto u redove posrnulog giganta koji je ove sezone izgubio trku za svaki trofej.

Ramadani je inače po nacionalnosti Albanac, rođen 1953. godine u Tetovu, pravo ime mu je Abdilgafar, a već desetak godina je najuticajniji pregovarač sa najvećim evropskim klubovima. Trenutno su njegovi klijenti i: Luka Milivojević, Nikola Maksimović, Matija Nastasić, Marko Grujić, a glavni Ramadanijev zastupnik za ovaj deo Evrope je nekadašnji golman Partizana Nikola Damjanac.

Zanimljivo je da su u ovom trenutku Ramadanijeve „zlatne koke“: Miralem Pjanić (vrednost 70 miliona evra), Kalidu Kulibali (70 miliona), Luka Jović (55 miliona), Markos Alonso (45 miliona), Ivan Perišić (35 miliona) i mnogi drugi.

Ramadanijevi klijenti trenutno u Zvezdi i Partizanu su: Marko Marin, Saša Zdjelar, Danilo Pantić i Armin Đerlek. Svojevremeno je iz Humske odveo u „bolji svet“: Adema Ljajića, Stevana Jovetića, Nikolu Milenkovića, Matiju Nastasića, Stefana Savića, Lazara Markovića, Andriju Živkovića, Marka Jankovića, Marka Šćepovića…

Kada se pominje Ramadani, neizbežan je i 75-godišnji izraelaski menadžer Pini Zahavi, alfa i omega u evropskom i svetskom fudbalu, koji je još 1979. godine počeo da radi sa Liverpulom (za 200.000 funti odveo Avija Koena iz Makabija), postao agent Kenija Dalgliša i Grema Sunesa. Sve ostalo je istorija. A, čovek je počeo kao sportski novinar u dva najuticajnija izraelska dnevna lista „Jediot Ahronatu“ i „Hadašotu“… Uspeo je čak da nagovori Romana Abramoviča da 2003. godine kupi londonski Čelsi.

Zoran Stojadinović je jedan od najuticajnijih domaćih menadžera. Skoro 25 godina dovodi i odvodi fudbalere iz Srbije. Najbolje veze napravio je u Španiji još iz vremena kada je Jovana Stankovića odveo iz Zvezde u Majorku. Svojevremeno je na klupu Zvezde doveo i trenera Rikarda Sa Pinta, a znao je da usreći i partizanovce kada je u Humsku 1 doveo Brazilca Leonarda. Posredovao je i u odlasku Marka Grujića iz Zvezde u Liverpul.

Ranko Stojić, nekadašnji golman Partizana je ime i prezime u menadžerskim vodama napravio još u vreme kada je Luja Sahu odveo u Mančester junajted, ili Đibrila Sisea u Olimpik Marsej. Bio je godinama glavni čovek fudbalskog kluba Rad kada je sa Banjice u Zvezdu poslao Luku Milivojevića. Bio je i u upravi ljubljanske Olimpije, ali tamo nije našao zajednički jezik sa vlasnikom Milanom Mandarićem.

Mateja Kežman, nekadašnji ubojiti strelac Partizana je poslednjih godina postao izuzetno blizak sa Sergejom Milinković-Savićem i već dve sezone se trudi da svog klijenta pošalje iz Lacija u mnogo veći klub. U novembru 2017. godine je bio „kamen spoticanja“ u FSS pošto tadašnji selektor Slavoljub Muslin nije hteo Sergeja među „orlovima“, a sve što se posle toga dešavalo samo je bio splet okolnosti koje su radile protiv talentovanog igrača.

(Novosti / Nedeljko Iljukić)

KOMENTARIJedan komentar

  1. samostalan says:

    Menadzere pohapsiti ili sport zabraniti. Sve drugo je saucesce u kriminalu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *