ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ: Моћни менаџери већ деценијама вуку готово све битне конце у српском фудбалу

ВЛАДАРИ ИЗ СЕНКЕ: Моћни менаџери већ деценијама вуку готово све битне конце у српском фудбалу

2 маја 2019

СИНЕ, радиш са мном и не бринеш! Ово је углавном прва реченица коју фудбалски менаџери у Србији и региону изговарају углавном малолетним фудбалским талентима, коју они врло брзо пренесу својим родитељима. Онда цела прича око вођења каријере једног обичног или необичног играча добија свој епилог који се углавном одмах после 18. рођендана фудбалског бисера завршава богатим уговором са неким страним клубом.

Толико богатим за услове живота у Србији, да се играчу, његовој мами, тати и најужој родбини чини као да је живот одједном постао – Холивуд!

Ко су већ деценијама људи који „имају око“ за фудбалске таленте у Србији и који добрим манирима, још бољим парама и фудбалским везама по свету купују, скоро па заувек, магију у ногама, али и поверење једва избрушених бисера?Фудбалски савез Србије и његова Комисија за рад са посредницима пре три недеље званично су објавили информацију да су само у прошлој години фудбалски агенти (мало лепши израз за менаџера) и њихови посредници зарадили баснословних 4.789.999 евра. Само од пословања са два највећа клуба у Србији, Партизаном и Црвеном зведом.

Именом и презименом, најутицајнији агенати у Србији су: Фали Рамадани, Зоран Стојадиновић, Ранко Стојић, Матеја Кежман, браћа Иван и Милан Дудић… Сви око њих и после њих су такође део огромног система који је до пре неколико година морао да прође строгу контролу код ФИФА, да добије посебан сертификат и дозволу, а данас менаџерством и посредништвом може да се бави буквално – свако.

На поменутом списку комисије за посреднике ФСС налази се чак 26 појединаца или агенција, али без икакве дилеме јасно је да је Фали Рамадани (56 година) и његова агенција „Лиан спорт“ и даље најутицајнија у Србији. Он је тренутно најангажованији у преговорима са Реал Мадридом како би своје клијенте на гласу Луку Јовића и Миралема Пјанића одвео на лето у редове посрнулог гиганта који је ове сезоне изгубио трку за сваки трофеј.

Рамадани је иначе по националности Албанац, рођен 1953. године у Тетову, право име му је Абдилгафар, а већ десетак година је најутицајнији преговарач са највећим европским клубовима. Тренутно су његови клијенти и: Лука Миливојевић, Никола Максимовић, Матија Настасић, Марко Грујић, а главни Рамаданијев заступник за овај део Европе је некадашњи голман Партизана Никола Дамјанац.

Занимљиво је да су у овом тренутку Рамаданијеве „златне коке“: Миралем Пјанић (вредност 70 милиона евра), Калиду Кулибали (70 милиона), Лука Јовић (55 милиона), Маркос Алонсо (45 милиона), Иван Перишић (35 милиона) и многи други.

Рамаданијеви клијенти тренутно у Звезди и Партизану су: Марко Марин, Саша Здјелар, Данило Пантић и Армин Ђерлек. Својевремено је из Хумске одвео у „бољи свет“: Адема Љајића, Стевана Јоветића, Николу Миленковића, Матију Настасића, Стефана Савића, Лазара Марковића, Андрију Живковића, Марка Јанковића, Марка Шћеповића…

Када се помиње Рамадани, неизбежан је и 75-годишњи израеласки менаџер Пини Захави, алфа и омега у европском и светском фудбалу, који је још 1979. године почео да ради са Ливерпулом (за 200.000 фунти одвео Авија Коена из Макабија), постао агент Кенија Далглиша и Грема Сунеса. Све остало је историја. А, човек је почео као спортски новинар у два најутицајнија израелска дневна листа „Једиот Ахронату“ и „Хадашоту“… Успео је чак да наговори Романа Абрамовича да 2003. године купи лондонски Челси.

Зоран Стојадиновић је један од најутицајнијих домаћих менаџера. Скоро 25 година доводи и одводи фудбалере из Србије. Најбоље везе направио је у Шпанији још из времена када је Јована Станковића одвео из Звезде у Мајорку. Својевремено је на клупу Звезде довео и тренера Рикарда Са Пинта, а знао је да усрећи и партизановце када је у Хумску 1 довео Бразилца Леонарда. Посредовао је и у одласку Марка Грујића из Звезде у Ливерпул.

Ранко Стојић, некадашњи голман Партизана је име и презиме у менаџерским водама направио још у време када је Луја Саху одвео у Манчестер јунајтед, или Ђибрила Сисеа у Олимпик Марсеј. Био је годинама главни човек фудбалског клуба Рад када је са Бањице у Звезду послао Луку Миливојевића. Био је и у управи љубљанске Олимпије, али тамо није нашао заједнички језик са власником Миланом Мандарићем.

Матеја Кежман, некадашњи убојити стрелац Партизана је последњих година постао изузетно близак са Сергејом Милинковић-Савићем и већ две сезоне се труди да свог клијента пошаље из Лација у много већи клуб. У новембру 2017. године је био „камен спотицања“ у ФСС пошто тадашњи селектор Славољуб Муслин није хтео Сергеја међу „орловима“, а све што се после тога дешавало само је био сплет околности које су радиле против талентованог играча.

(Novosti / Nedeljko Iljukić)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. samostalan says:

    Menadzere pohapsiti ili sport zabraniti. Sve drugo je saucesce u kriminalu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u