ВЛАДАРИ СВЕТА У НЕВЕРИЦИ: Ближи се крај Монсанта!?

VLADARI SVETA U NEVERICI: Bliži se kraj Monsanta!?

9 oktobra 2015

youtube-backround-1Monsanto se suočava sa najvećom krizom do sada, a zbog velikog pada profita ove kompanije, do kojeg je došlo tokom prošle godine, više od 2.600 radnih mesta će biti ukinuto.

Preko 12% radne snage Monsanta će biti odbačeno jer je kompanija zabeležila gubitak od 19 centi po akciji u četvrtom fiskalnom kvartalu, a predviđa se da će se pad nastaviti i tokom 2016.

Bloomberg.com je preneo:

Monsanto, kao i drugi najveći svetski proizvođači semena, sada preduzima razne korake kako bi se izborio sa tržišnim padom zbog kojeg poljoprivrednici dve pune godine imaju smanjene prihode.

Potezi da se smanje troškovi uključuju postavljanje novih prioriteta u pogledu istraživanja i razvojnih poduhvata, kao i po pitanju postojećeg poslovanja sa šećernom trskom. Ovi potezi treba da doprinesu uštedi od 300 miliona dolara godišnje.

Ipak, predstavnici kompanije su izjavili da planiraju da ostvare svoj cilj koji podrazumeva dupliranje zarade po akciji u roku od pet godina, počev od 2014.

„Iznenađujuće je da su oni i dalje tako sigurni u to da će ostvariti svoj cilj do 2019. godine, obzirom na trenutno poslovno okruženje i uslove predviđene za 2016. godinu“, rekao je u telefonskom intervjuu Kris Šo, analitičar iz Njujorka koji radi za kompaniju Monness Crespi Hardt & Co.

Akcije Monsanta su pale za 27% ove godine.

Profit kompanije će pasti sa 5,60 dolara na 5,10 dolara po akciji u roku od 12 meseci, počev od 1. septembra, pri čemu se ne uzimaju u obzir i troškovi restrukturiranja, navedeno je u izjavi Monsanta.

Pad profita je poslednji put zabeležen 2010. godine.

U ponedeljak, DuPont, najveći rival Monsanta, ublažio je svoju procenu zarade za tekuću godinu, navodeći trenutnu snagu dolara, kao i to da su poljoprivredna tržišta u Brazilu slaba.

Rukovodilac i glavni izvršni direktor kompanije DuPont, Elen Kalman, iznenada se povukla.

Kompanija Platform Specialty Products Corp, još jedan konkurent iz SAD, takođe je ublažila procenu svoje zarade.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Znate šta? says:

  Kompanija kao Monsanto je možda najagresivnija i najjača ali takvih kompanija ima širom sveta na desetine hiljada. U Srbiji je Monsanto osnova postavljena još 50-tih godina prošlog veka. To su Vabrike za proizvodnju veštačkog đubriva, koje proizvode hemikalije za brži rast, veći plod i veću otpornost. Sve te hemikalije su namenjene samo napumpanom razvoju biljke. Kada svinja pojede tu veštačku hranu, dobijete brzu, oteknutu šniclu koja se kao magijom smanji duplo na roštilju. To ste svi primetili, zar ne? Dakle Monsanto nije samo Monsanto. Postoje tu i početni, osnovni koraci ka monsantu, a to su hemikalije koje jedemo već gotovo tri frtalja veka. Svaka država danas, uključujući i Rusiju, samo mulja i sere o prirodnoj hrani, a te hrane nema već više od pola veka. Seljaci i narod se raduju većem prinosu(uf, kako se sećam nekada kada smo bili presrećni zbog naše moći da sa hemijom maltene uduplamo proizvodnju) dakle SELJACI i sav ostali NAROD su podržali veštačku hemijsku hranu, a danas ko golupčići seru po Monsantu koji su maltene sami stvorili svojom glađu. Ćute i jejte šta imate, kad ono što treba nemate. To tome ste srali i pišali zadnjih 60-70 godina i na sva usta hvalili koncentrate za svinje i piliće. Trčali u redove da ga kupite, a bogami je bilo i pičaže za koncentrat. Mnogi se te euforije ne sećaju danas, a mlađi i ne znaju. Svi mi, narod, smo odbacili našeg običnog seljaka u posrali se po njegovim "prljavim usranim tezgama" gde je, po nama, prodavao "staru" robu, "nečisti" sir i nije lepo pakovao, pa se okrenuli Zapadnim, još otrovnijim proizvodima. Tako smo ga naterali da počne da proizvodi napumpanu hranu, koju narod jedino priznaje. I počeo je, nije imao kud. Jel vam jasno sada, narode srpski? Da, a vi gospodo iz N. Sada i Bgd-a, ste najviše srali i najviše odbijali "prljave" seljačke proizvode i tako uništili svog seljaka i podržali proizvodnju veštačke hrane. Pola hrane u Svetu je danas neka vrsta "monsanta", a druga polovina je neopisivo zatrovana pesticidima i ostalim hemikalijama. Jedite šta ste želeli, za šta ste se borili i načast vam. Samo nemoj te srati, molim vas o nekom svom viteškom stavu prema monsantu. Vi ste upropastili prirodnog seljaka kupujući sve "modernije". Popi*dio sam načisto. Sa razlogom.

 2. ile says:

  Popi*zdio načisto jesi, ali bez razloga, iz čiste duboke mržnje prema svima nama. Poradi na tome o ne vraćaj sedok ne primetiš rezultate, u suprotnom ćeš dobiti po nosu.

 3. Znate šta? says:

  Slažem se. Samo nemoj da mi razbiješ nos. Ne zato što je to mržnja, jer nije. Mi, narod smo pomogli uništavanje seljaka oberučke. Sad možemo da jedemo ... veštak i monsanto. Sada sam pobego i neću više.

 4. Znate šta? says:

  Majke mi!

 5. Mile says:

  Sta ce tajkun Kostic sada?Da li ce i njemu da padaju akcije?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *