VLADIKA PORFIRIJE: Srbi u Hrvatskoj se plaše da se javno deklarišu

VLADIKA PORFIRIJE: Srbi u Hrvatskoj se plaše da se javno deklarišu

22 februara 2015

porfirije4255346U Zagrebu živi oko 30.000 Srba, ali se mnogi plaše da se javno deklarišu iz straha da će im biti ugrožena prava na normalan život, rekao je vladika Porfirije.

Vladika ljubljansko-zagrebački je za “Blic“, kao primer, naveo da nedeljom u crkvu dođe njih dve-tri stotine.

„Razlog je strah. To se naročito vidi u prilikama kada postoji mogućnost da je u hramu prisutna kamera nekih od medija. Tada ih dođe još manje, jer se plaše da budu viđeni. Plaše se da mogu imati probleme“, kazao je vladika Porfirije.

On je dodao da su ti problemi različiti, ali da se ljudi, jednom rečju, plaše da će im biti ugrožena prava na normalan život.

S druge strane, vladika Porfirije kaže da je on sam dobro primljen u Hrvatskoj, pre svega od našeg naroda u toj zemlji, a i od cele hrvatske javnosti.

„Često sam prisutan u gradu na različitim manifestacijama i svugde sam primljen s blagonaklonošću. Imam priliku i da u meri u kojoj mislim da je to dovoljnobudem prisutan u hrvatskim medijima. I sve to naravno činim da bih, koliko je moguće, ohrabrio naš narod“, istakao je vladika Porfirije.

Vladika Porfirije ocenio je i da je dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u Zagreb, na Sretenje, državni praznik Srbije, veliko ohrabrenje za Srbe u Hrvatskoj i ujedno mirotvorni gest u odnosima dve zemlje.

„Drago mi je što je (Vučić) učestvovao s nama u svetoj liturgiji na Sretenje. Bog je hteo da se to desi na ovaj dan. Sretenje nam otkriva da je susret, spremnost na dijalog, na razgovor, na građenje mostova među ljudima i narodima jedini autentičan način postojanja“, naglasio je vladika Porfirije.

On je dodao da se naš narod u Hrvatskoj obradovao dolasku srpskog premijera, „jer je to pre svega izraz brige Srbije za položaj i probleme srpskog naroda u Hrvatskoj“.

„Postoje brojna otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije koja utiču na status srpskog naroda u Hrvatskoj, a koja se ne mogu rešiti bez dijaloga. Odsustvo komunikacije nikom ne donosi dobro, a problemi se produbljuju. Zato je ova poseta premijera Vučića, čini mi se, i pomak u odnosima dve zemlje“, zaključio je vladika Porfirije za „Blic“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *