Vladimir Putin ratifikovao sporazum Rusije i Srbije

Vladimir Putin ratifikovao sporazum Rusije i Srbije

2 aprila 2014

Vladimir Vladimirovic PutinPredsednik Rusije Vladimir Putin, ratifikovao je danas sporazum Rusije i Srbije o održavanju vojnih grobalja.

Time se stvara pravna osnova za održavanje ruskih vojnih grobnica, spomenika i memorijalnih objekata na teritoriji Srbije, objavljeno je na veb sajtu Kremlja.

Rusija i Srbija potpisale su 10. aprila prošle godine u Moskvi sporazum s ciljem da stvore međunarodnu pravnu osnovu za propisno održavanje ruskih vojnih grobnica u Srbiji i srpskih u Rusiji.

Dokument propisuje proceduru za dodelu zemljišta za ruska i srpska vojna groblja, kao i za ekshumacije i ponovno sahranjivanje posmrtnih ostataka i očuvanje grobalja, prenosi Itar-Tass.

Sporazumom je predviđena razmena podataka o postojanju, lokacijama i stanju vojnih grobalja, a dve strane treba da predaju jedna drugoj liste i lične podatke o poginulim vojnicima, sahranjenim na teritorijama obe zemlje, kao i mogućnost pristupa dokumentima povezanim s lokacijama na kojim se groblja nalaze.

Prošle nedelje, ovaj sporazum ratifikovao je Gornji dom ruskog parlamenta, Savet Federacije, a to je prethodno učinio Donji dom ruske Dume.

Predviđeno je da ugovorne strane u svakom pojedinačnom slučaju izvršavaju uzajamne obaveze i jedna drugoj na neograničeno vreme besplatno ustupaju zemljište za formiranje novih vojničkih grobalja ili obnavljanje starih.

Ratifikacija ovih dokumenata odgovora interesima Rusije i pozitivno će uticati na rusko-srpsku saradnju u oblasti vojnih spomenika, navodi se u saopštenju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *