VLADIMIR PUTIN: Rusija će nastaviti da pomaže Ukrajini

VLADIMIR PUTIN: Rusija će nastaviti da pomaže Ukrajini

30 januara 2014

putinPolitička nestabilnost pogoršava kreditnu sposobnost Ukrajine. Do takvog zaključka je došla agencija Standard end Purs koja je snizila niz rejtinga zemlje.

Odluka agencije ne menja principijalno sitauciju oko kreditne sposobnosti Ukrajine. Nove emisije obligacija zemlje kupuju samo u Rusiji, koja je u decembru obećala da će izdvojiti za podršku suseda 15 milijardi dolara. Hartije u vrednosti do 3 milijarde već je kupila Moskva. Zahvaljujući ovoj podršci, kao i popustu na gas, finansije potrebe ukrajinske vlade su osigurane u narednih godinu dana. Istovremeno Standard end Purs nije siguran da će se pomoć od strane Moskve nastaviti, u slučaju da u aktualnim događajima u Ukrajini vlada Viktora Janukoviča pretrpi poraz. Između ostalog, slične sumnje razvejao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Polazimo od toga da i taj kredit, i smanjenje cena gasa izazvani supotrebom i željom ne da se podrži neka konkretna vlada, već ukrajinski narod. Imamo takav izraz: „kada se panovi tuku, holopima se tresu perčini“. Tačnije uvek strada običan građanin. I veoma bismo želeli da ovo opterećenje na obične građane bude minimalno.

Između ostalog, Vladimir Putin je podvukao da se ruska podrška pruža ne prosto za zadovoljavanje tekućih potreba, već i za reforme koje bi podržale kreditnu sposobnost ukrajinske ekonomije.

Premijer Azarov i mi imali smo određene dogovore koji su se sastojali u tome da se kredit uzima ne samo za podršku budžeta, već i za razvoj. Da će on stvoriti uslove za strukturne promene u ekonomiji. Nama naravno nije nezanimljivo kakvu će ekonomsku politiku voditi buduća vlada. Mi, istina, za sada ne znamo ko će je predvoditi i kako će se graditi njena ekonomska politika. Ali nameravamo da ispunimo svoje obaveze.

Sa svoje strane prvi potpredsednik vlade Igor Šuvalov je precizirao da se sada ne postavlja pitanje revidiranja sporazuma sa Ukrajinom, ali ako nova vlada zemlje objavi o drugom dnevnom redu i drugim prioritetima, to može da bude povod za revidiranje postojećih dogovora. Za sada podrška ukrajinskoj ekonomiji ostaje prioritet, kao i ispunjenje tekućih sporazuma. Faktički alteranive ruskoj pomoći za Ukrajinu sada nema, bez obzira na nedavnu izjavu premijera Poljske Donalda Tuska o tome da Evropa može da poboljša uslove saradnje sa Ukrajinom.

Alternativa ruskoj pomoći teorijski bi mogao da postane novi kreditni program MMF. Ali njegovi uslovi su mnogo gori od ruskih, kaže Bogdan Bespaljko, zamenik direktora Centra za ukrainistiku i belorusistiku Moskovskog državnog univerziteta.

Uslovi ove pomoći (od strane MMF) jesu povećanje starosne granice za odlazak u penziju, masovno smanjenje socijalnih programa. To je mnoštvo drugih zahteva koje je ranije predsednik Janukovič smatrao potpuno neprihvatljivim i zato od tog kredita koji je bio manji od pomoći koju je ponudila Rusija, odustao je. Po meni ispravno.

Sada već bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov više puta je izjavljivao da je ruska pomoć spasila ekonomiju zemlje i omogućila da se usvoji budžet za ovu godinu. Od njega između ostalog sada na 60% zavisi dohodak Ukrajinaca, konstatovao je predsednik Državne statističke službe zemlje Vadim Piščejko.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *