Srbi s juga KiM ostali na ulici ispred Vlade

Srbi s juga KiM ostali na ulici ispred Vlade

1 маја 2013

pol-srbi-sa-severa-kimUkoliko je vlast u Beogradu želela da podeli Srbe sa Kosova i Metohije na one južno i severno od Ibra u tome je juče i definitivno uspela, komenatri su pojedinih predstavnika opština južno od Ibra koji su više od pet sati na 30 stepeni stajali ispred Vlade Srbije, a nisu dobili ni prijem vlasti, pa ni čašu vode iz Nemanjine 11.
Sastanak predstavnika Srba sa severa Kosmeta sa predstavnicima Vlade Srbije završen je završen bez dogovora. Oni traže prvo ocenu ustavnosti briselskog sporazuma, pa referendum, a naredni sastanak je zakazan za 7. maj.

Da juče neće biti postignut dogovor nekako je bilo i očekivano, naročito pošto su predstavnici sa severa dan ranije u Banjaluci od predsednika RS Milorada Dodika dobili „vetar u leđa“.

Međutim, najjači utisak ipak je bilo to kako su Srbi se severa oko podneva prošli pored svojih sunarodnika južno od Ibra bez da ih pozdrave i pruže im ruku, sa izuzetkom predstavnika SNV Milana Ivanovića. U zgradu Vlade prvo su ušli četvoro članova SNS-a sa severa, a zatim predstavici ostalih partija. Tako je oko 20 kosovskih Srba koji žive južno od Ibra i predstavljaju oko 80.000 Srba i koji su očekivali da će ih uvesti kolege sa severa i da će sa njima zajedno na razgovor sa premijerom Ivicom Dačićem i potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, ostalo na ulici.

Na vrelom asfaltu, ostali su da muku podele sa novinarima i policajcima, držeći transparente „Priština je protiv“, „Štrpce je protiv“ i drugima sličnima, sa ikonom Svetog Arhangela Mihaila, znak sećanja na Prizren, kao i dečansko vino koje su poneli na poklon vlastima u Beogradu.

„Ovo je poruka za Srbe južno od Ibra da nas je Vlada na neki način otpisala. Nisu tačne indicije da smo mi prihvatili briselski sporazum, to se može videti na ovom skupu. Predstavnici opština su tu, a to što nas nisu primili šalje lošu sliku. Mi predstavljamo narod, i šta ćemo mu sada reći – zašto smo bili ovde, šta smo čuli od predstavnika vlade i koji su to argumenti da prihvatimo briselski sporazum“, kaže za „Vesti“ predsednik opštine Orahovac Marjan Šarić.

Posle pet sati čekanja, kada se radno vreme Vlade već bližilo kraju, predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović je sa kolegama, držeći transparente i zastave pod miškom i kesu sa praznim flašama u rukama, krenuo niz Namenjinu, ka železničkoj stanici. Ogorčen je što su Srbi sa severa u zgradu Vlade ušli bez „južnjaka“.

„Dogovor je bio da idemo zajedno. Ovako su samo pomogli vladi da i dalje deli Srbe, što će, na žalost, ostaviti dalekosežne posledice po sve nas koji živimo na Kosovu“, kaže Mihajlović.

A Srbi sa severa, koji, osim Ivanovića, nisu želeli da daju izjave, poverili su se novinarima da nisu bili obavešteni o zajedničkom sastanku i da pre nego što su Vučiću rekli „dobar dan“, on im je kazao „Šta je? Doveli ste podršku?“, misleći na predsednike opština koji su ostali van zgarde.

(IN4S.NET)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u