Vlast u Crnoj Gori hoće i Njegošu da „uzme“ srpski jezik, kao što ga je narodu počela zabranjivati

Vlast u Crnoj Gori hoće i Njegošu da „uzme“ srpski jezik, kao što ga je narodu počela zabranjivati

26 septembra 2013

miloucinjegosaProf. dr Jelica Stojanović, sekretar Odeljenja za srpski jezik Matice srpske Društva članova u Crnoj Gori ocenila je da je u Crnoj Gori učinjeno je nasilje nad naukom, nad srpskim jezikom, njegovim imenom i suštinom, nad jezičkom istinom, istorijskim kontinuitetom i nasleđem, prenosi „Dan“.

Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija i Filozofski fakultet organizovaće danas povodom Evropskog dana jezika u Nikšiću tribinu Značaj multijezičnosti u EU.

Profesorka Stojanović kazala je da Crna Gora slavi iskonstruisanu stvarnost, svaki dan pokušavajući da proklamuje i proglasi neistinu za istinu.

„Međutim, Crna Gora imala bi šta da slavi, čime da se ponosi, a to je da govori velikim jezikom, srpskim, jezikom duge i nesagledive istorije i tradicije, jezikom kojim su pisani veliki i mnogi stari spomenici na prostoru današnje Crne Gore, počev od Nemanjića, (ove je godine 900 godina od rođenja Stefana Nemanje na Ribnici), preko Balšića, Crnojevića, Petrovića. Srpskim jezikom pisali su velikani u književnosti; da pomenemo samo Njegoša, koji je napisao da „srpski piše i zbori“. Ove godine, kad se obeležavaju dve stotine godina od Njegoševog rođenja, Crna Gora hoće da i Njegošu „uzme jezik“, kao što ga je svima nama počela zabranjivati, krivotvoriti, otimati“, navodi Stojanović.

Ona je rekla da su „vlasti sa svim svojim savetima, programskim odnosima, ministarstvima i ministrima, ustavnim sudijama koji učestvuju u kreiranju i donošenju odluka“ glavni krivac što se u Crnoj Gori ne poštuje većinska jezička zajednica.

„Naravno da pokušavaju da srpski jezik, dominantan u svakom smislu, što je moguće više izostave, zaobiđu, zabrane, prećute… Kako kad i koliko mogu, silom i bezobzirno. A zašto? Između ostalog i zato što svetlost i veličina srpskog jezika, njegova retoričnost, naučna prepoznatljivost, njegovo duhovno i kulturno nasleđe, smetaju „jeziku” za koji se uzalud pokušava dokazati da je jezik. Zato je potrebno da srpski jezik izbrišu sa prostora Crne Gore kako se na poslednjem popisu daleko najveći broj građana izjasnio da govori srpskim jezikom. A na ovaj način tim ljudima uskraćuje se najosnovnije pravo pravo na svoj jezik i njegovu upotrebu, ono što mu je čak i ovakvim ustavom u Crnoj Gori zagarantovano. Srpski je jezik u službenoj upotrebi, a službena upotreba podrazumeva sve sfere“, istakla je Stojanović.

Stojanović smatra velikom podvalom to što deca u Crnoj Gori već tri godine nemaju program za crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, već uče iz udžbenika pod nazivom „Crnogorski jezik”.

„O tome bi morale malo da porazmisle opozicione partije koje su prihvatile da izglasaju detalje u vezi sa Ustavom da bi se usvojio četvoroimeni naziv za nastavni predmet u Zakonu o opštem obrazovanju. Šta mislim o četvoroimenom nazivu, više sam puta govorila. Naravno, u pitanju je srpski jezik, kojem se daju različiti nazivi, sa pokušajem nove standardizacije, ali fakat je da je i taj dogovor izneveren. Prvo su se, velikom brzinom, kako se ne prave udžbenici, pojavili na tržištu udžbenici na kojima je pisalo „Crnogorski jezik”, potom su ih, ćutke, počeli ubacivati u škole, da bi se skoro pokrenuo proces pred Ustavnim sudom želeći da se ospori ustavnost i takvog zakona o opštem obrazovanju. Očigledno je na delu smišljena namera, korak po korak da se srpski jezik potpuno izostavi i marginalizuje“, tvrdi Stojanović.

Ona upozorila da se vlast trudi da ćirilica nestane sa crnogorskog podneblja, ali kako ističe „čuvaju je vekovi koji su ćirilicom opisani i ispisani“.

(In4s.net)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Sale says:

    Srbe u Crnoj Gori pretvaraju u vatikanske zombije.........http://zlj13051967.wordpress.com/2014/11/03/srbe-u-crnoj-gori-pretvaraju-u-vatikanske-zombije/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *