Vlast u Crnoj Gori zataškava albanski nacionalizam

Vlast u Crnoj Gori zataškava albanski nacionalizam

28 oktobra 2014

tirana-slavlje-utakmica-albanija-srbija-foto-rojters-1413366964-581375Koliko je u Crnoj Gori prisutan velikoalbanski nacionalizam, govori i podatak da se incident na fudbalskoj utamici u Beogradu slavio i u Ulcinju, Plavu Tuzima. U tim sredinama su uglavnom na vlasti albanske partije koje su deo Vlade Crne Gore, a uočljivo je da je ovo okupljanje bilo regionalno, možda i šire koordinisano. I umesto da prizna da postoji albanski nacionalizam, vlast to zataškava i relativizuje. Uz to, i značajan broj albanskih političara iz albanskih partija nije osudilo te događaje i nemušto govore o njihovoj političkoj suštini.

Ovo u razgovoru za „Novosti“ ističe Predrag Bulatović, član skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu, funkcioner Demokratskog fronta, koji na pitanje zbog čega režim žmuri nad onim što je video ceo svet, odgovara:

– Da nije bilo glasova Albanaca, ne bi bilo ni crnogorske državne samostalnosti na majskom referendumu 2006. godine. Profesionalni političari albanske nacionalnosti iz DPS (po zadatku), ovih dana umesto da napadaju albanski nacionalizam brutalno napadaju opoziciju koja ukazuje na ove pojave. Napadajući funkcionere DF oni velikoalbanski nacionalizam stavljaju u drugi plan, a protivnikom Crne Gore proglašavaju nas iz tog najjačeg opozicionog saveza! Vlast pribegava oprobanom receptu da umesto o državnoj bezbednosti okreću priču o srpskom nacionalizmu koji izmišljaju i kada ga nema. Lično smatram da nijednu ekstremnu pojavu ne treba potceniti i Vlada mora sa Skupštinom i opozicijom otvoreno da raspravlja o svim ekstremizmima, pa i o albanskom.

Da li vlast sve te probleme pokušava da relativizuje?

– Naravno. Ako bi Vlada Crne Gore javno ukazala da postoji problem nacionalne bezbednosti, onda bi ona pokazala sopstvene slabosti. Kada je reč o prisutnom albanskom nacionalizmu vlast u tome mora da bude obazriva, jer ima obavezu prema albanskim partijama zato što bez njih DPS nema većinu.

Postoji li još neka „kopča“?

– Tu su i tradicionalni odnosi koje ova Vlada ima sa tzv. političkom elitom u Prištini i vlastima u Tirani. Naš zahtev iz Demokratskog fronta je da se na sednici odbora za bezbednost raspravlja o pitanjima ugrožavanja ustavnog poretka sa ugla pomenutog nacionalizma i ekstremizma na bezbednost je odbijen, uz obrazloženje da se radi o prosrpskoj i antidržavnoj opoziciji koja je izmislila problem gde ga nema !?

Očigledno je da problem postoji.

– Da, i na njega ukazujemo mi u DF, uz upozorenje da ga ne treba zanemariti. Uočili smo da su tajne službe u Crnoj Gori nereformisane i posvećene pre svega političkim interesima.

Šta to znači?

– To znači praćenje opozicije, nevladinog sektora, slobodnih novinara, sveštenstva SPC, disidenata u vlasti, podržavalaca ideje da Crna Gora ne treba da bude član NATO i tako dalje. Čak su i vladini partneri iz NATO zamerili da u ovim službama rade ljudi sa strane, što sve skupa situaciju usložnjava i traži ozbiljnost u zaštiti nacionalne bezbednosti. Pitanje koje smo mi pokrenuli naći će se na sednici odbora, ali ne verujem da će to biti brzo. Plašim se da će do tada Agencija za nacionalnu bezbednost, koja zna šta se sve dešava u Ulcinju, Plavu i Tuzima, selektovati informacije članovima skupštinskog odbora, a time i državnom parlamentu. Posebno onaj deo informacije koji se odnosi na glavne nosioce okupljanja i slavljenja tzv. velike Albanije u Crnoj Gori i na njihovu regionalnu i širu povezanost.

PRIZNAVANjE KOSOVA

Koje benefite je Crna Gora dobila priznavanjem kosovske nezavisnosti?

– Ne vidim ništa dobro od tog čina, koji je Crna Gora uradila baš u terminu kada je to bio okidač za seriju novih priznavanja od strane onih država koje su se do tada dvoumile. To je istorijska bruka i sramota Vlade u Podgorici. Međutim, nakon toga na izborima značajan broj pravoslavnih Srba i Crnogoraca glasao je za istu tu vladu koja je i danas na vlasti!?

POLUOSTRVO ZA USLOVLjAVANjE 

Prevlaka je režimu kamen o vratu. Njen status još nije rešen?

– Vlada Crne Gore nikada nije u fazi pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji izopštila pitanje Prevlake. Naprotiv, sada je Hrvatska članica EU i sa te pozicije može Prevlakom da uslovljava ulazak Crne Gore u Uniju. Svi koji kažu da su u EU „nevidljive“ državne granice između članica, greše ili namerno obmanjuju. Granice su formalno nevidljive za prelazak, ali su one jasno ucrtane među svim njenim članicama i svaka od njih je ljubomorno čuva. Prevlaka je otvoren problem i biće, sve dok se na ustavom propisan način ne uredi drugačije. Ona je, dakle, sastavni deo Crne Gore. Sve drugo je neprihvatljivo i znači izdaju ustavnih principa i teritorijalnog integriteta države.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. rale says:

    nesme Milo da pisne od prijatelja koji su mu doneli pobedu Velika Aljbanija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *