Vlast u Hrvatskoj štiti komunističke i udbaške zločine

Vlast u Hrvatskoj štiti komunističke i udbaške zločine

11 januara 2014

Hrvatska-EU-zastavaLider opozicione HDZ Tomislav Karamarko optužio je aktuelnu vlast da štiti komunističke i udbaške zločine i njihove moguće počinitelje.

Karamarko je izrazio nadu da će Vrhovni sud vratiti poverenje u pravosudje i u Hrvatsku kao verodostojnu državu.

“Ovo što oni (vlasti) rade da bi zaštitili udbaške i komunističke zločine zaista je već perverzno”, rekao je Karamarko novinarima u Spitu, komentrarišući nepravosnažne presude prema kojima bivšeg udbaša Josipa Perkovića treba, a njegovog nekadašnjeg nadređenog Zdravka Mustaća ne treba izručiti Nemačkoj.

Perković je uhapšen 1. januara na nepoznatoj adresi u Zagrebu, po nemačkoj poternici kojom se sumnjiči da je učestvovao u organizovanju ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Djurekovića 1983. godine nedaleko od Minhena.

Zbog istog krivičnog dela Nemačka potražuje i Mustaća, koji je prema evropskom nalogu za hapšenje uhapšen takođe na Novu godinu, a za koga je, međutim, Zzupanijski sud u Velikoj Gorici doneo odluku o neizručenju zbog apsolutne zastarelosti predmeta.

Karamarko je ocenio da je zbog ponašanja aktuelne vlade Hrvatska izgubila verodostojnost u očima Evropljana i upitao zašto se štiti neko ko je “možda počinio zločin nad hrvatskim čovekom”.

“A šta je hrvatski čovek – mrav, glista, crv da ga možeš zgaziti, a da za to ne moraš odgovarati”, zapitao je Karamarko.

Prema tumačenju predsednika HDZ-a, aktuelna vlast brani Perkovića i Mustaća, jer će oni “gore (u Nemačkoj) progovoriti ko im je izdavao naređenja”, prenosi agencija Hina.

“Naređenja su stizala od Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, a ovi su danas naslednici te iste partije, u tome je problem i mislim da su ovih dana sve maske pale”, poručio je Karamarko koji se “toplo nada da će Vrhovni sud vratiti poverenje u hrvatsko pravosuđe, ali i u Hrvatsku kao verodostojnu državu”.

Vrhovni sud je sledeća instanca koja će se izjasniti o tome da li će bivši funkcioner jugoslovenske i hrvatske tajne službe, Perković, biti izručen Nemačkoj.

Ukoliko Vrhovni sud potvrdi odluku o izručenju, njegov advokat Anto Nobilo već je najavio borbu na Ustavnom sudu od kojeg će tražiti odlaganje izručenja.

Perković je, inače, negirao bilo kakvu povezanost sa ubistvom Djurekovića i usprotivio se izručenju zbog toga, jer smatra da je u tom predmetu nastala apsolutna zastarelost, kao i da ga nemačko pravosuđe neopravdano optužuje, pre svega, na osnovu pisanja beogradskih medija iz tog vremena.

Ako već treba da mu se sudi, Perković očekuje da to bude u Hrvatskoj jer, kako je rekao, ne veruje u objektivnost nemačkog pravosuđa.

“Milanovićeve priče za malu decu”

Karamarko je kritikovao I rad vlade i njenog predsednika Zorana Milanovića, čiji je program nazvao “pričom za malu decu”.

Karamarko tvrdi da Milanović ima jedan jedini program, jednu jedinu rečenicu koju je izneo u jednom intervjuu: “Imam lošu vest za pesimiste, biće dobro”.

“To je njihov program, nažalost to su priče za malu decu”, ocenio je šef HDZ-a uoči početka obeležavanja 24. godišnjice utemeljenja stranke u Splitu.

Sadašnja vlada na čelu s Milanovićim, smatra, nesposobna je za rešavanje poteškoća, a posebno im zamera što “stavljaju akcenat na tzv. ideološku podlogu”, prenosi Hina.

“Ono što je najgore, oni svoj nerad i svoj neuspeh proglašavaju uspehom”, kritičan je Karamarko.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Voja says:

    Možda štiti ove ali zato ako ne veliča onda prećutno prelazi preko ustaške zločine. Ustaše su radile zločine od 1941-1945.god a ako se uzme iz sadašnjeg gledišta ovi drugi učinili to samo kratko vreme nakon završetka rata, što bi se podvelo kao osveta ili čistka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *