Власти „Златни ћуран“

Vlasti „Zlatni ćuran“

7 oktobra 2016

14-vlasta-alexa-1

Dobitnik nagrade za životno delo „Zlatni ćuran“ 46. Festivala „Dani komedije“ je Vlasta Velisavljević, počasni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Ova manifestacija će tradicionalno biti održana od 20. do 27. marta naredne godine u Kulturnom centru u Jagodini.

„Popularni glumac ostvario je više od 360 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Po tome je rekorder ne samo u našoj zemlji već i u svetu. Pored ostalih, igrao je više od 40 godina u legendarnoj predstavi `Buba u uhu` Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Njega su dramski umetnici uvek smatrali najpoželjnijim partnerom na sceni“ – navodi se, između ostalog, u obrazloženju priznanja.

Naš omiljeni glumac i u 91. godini ima pune ruke posla. Na sceni Jugoslovenskog dramskog trenutno igra u predstavama „Hamlet“, „Sumnjivo lice“, „Uobraženi bolesnik“, „Skakavci“, dok je u „Bošku Buhi“ u podeli „Gospođe ministarke“.

– Odavno sam čekao tu nagradu i žudeo za njom – iskren, vedar i neposredan kao i uvek je Vlasta Velisavljević. – Svi su je moji partneri podobijali, pa je došao red i na mene da osetim slast i značaj jednog ovakvog priznanja.

Ovoj velikoj nagradi prethodila je još jedna koju je Velisavljević nedavno dobio: za životno stvaralaštvo, „Zlatno doba“, koja mu je nedavno uručena u Skupštini grada Beograda.

– Od svega što sam u životu dobio posebnom smatram činjenicu da me je ansambl JDP proglasio doživotnim počasnim članom. Veće nagrade nema. A od svih tekućih uloga, izdvajam ujka Vasu u „Ministarki“. Između ostalog, i zbog toga što sam s glumom počeo kod Nušićeve ćerke Gite Predić u „Rodinom“ pozorištu, preteči današnje „Buhe“…

Umetnički direktor festivala Dobrica Milićević saopštio je da će selektorka festivala ponovo biti Ana Tasić, „jedna od najviđenijih pozorišnih kritičara“ i selektorka brojnih festivala.

– Iako je veoma rano, odlučili smo ko će dobiti nagradu za životno delo da bismo izbegli razne pritiske mnogih koji imaju ideje o tome ko bi trebalo da ponese to najznačajnije priznanje festivala. Kada sam javio Vlasti Velisavljeviću, obradovao se kao dete i trebalo je gotovo pola sata da bi se primirio i rekao mi da se pita kako je moguće da neko danas misli na njega – izjavio je Milićević.

On je rekao da je odlučeno i da se konstituiše muzej „Dana komedije“, jer se bliži pola veka festivala, a mnogi eksponati se nalaze u privatnim kolekcijama i mnogim institucijama.

IZGRADNJA NOVE SALE

NA pitanje novinara šta je sa novom salom, čiju je izgradnju najavio prilikom otvaranja prošlogodišnjeg festivala, Milićević je rekao:

– Na tome se radi. Stručna komisija obilazila je staru pozorišnu zgradu kako bi procenila da li još uvek ima onih koji misle da ona može da se iskoristi. Lično mislim da ne može. Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma rekao mi je da oni nameravaju da ruše tu zgradu i da će potpuno novu da počnu da grade već na jesen.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *