VOĐA FRANCUSKIH SPECIJALACA: Pred mojim očima Albanci su uz pomoć Britanaca i Amerikanaca ubijali srpsku decu i žene

VOĐA FRANCUSKIH SPECIJALACA: Pred mojim očima Albanci su uz pomoć Britanaca i Amerikanaca ubijali srpsku decu i žene

20 oktobra 2014

OGAR-(5)_620x0Evropa je umrla u Prištini. Tako je svoju knjigu, koja je nedavno promovisana u Kulturnom centru Srbije u Parizu, naslovio Žak Ogar, vođa francuskih specijalnih operativnih snaga koji je na Kosovu u zvaničnoj misiji sa svojom elitnom jedinicom boravio svega petnaest dana, od potpisivanja Kumanovskog sporazuma do dolaska redovnih mirovnih snaga, ali sasvim dovoljno da stekne utisak šta se događalo u južnoj srpskoj pokrajini. Želja mu je bila da knjigu objavi na petnaestogodišnjicu NATO agresije.

– Počeli smo još potkraj 1998. da razmatramo vojnu opciju protiv Srbije, što znači da je sve odranije bilo isplanirano. U francuskim medijima, u ono vreme, moglo je da se čuje kako loši Srbi proteruju dobre Albance. Nisam poznavao Balkan i očekivao sam da vidim zle Srbe koji vrše etničko čišćenje, kako je govorila „zvanična istina“. Otkrili smo, međutim, sasvim suprotno – kaže Ogar u ekskluzivnom intervjuu za „Novosti“.

S kakvim znanjima ste krenuli u misiju?

– U činjenice me je uputio otac, general u francuskoj vojsci. U mojoj porodici je postojala tradicija francusko-srpskog prijateljstva, koja mi je bila ostala u maglovitim sećanjima iz detinjstva, i otac me je na nju podsetio. Skrenuo mi je pažnju da nije sve tako kao što se priča i zavetovao me da ne budem prestrog prema Srbima.

Šta ste otkrili na terenu?

– Sa srpskim oficirima sam pregovarao o ulasku francuskih trupa. Doček je, naravno, bio veoma hladan, ali uljudan. Rekao sam da ne dolazim kao neprijatelj, već kao vojnik koji obavlja svoju dužnost. Veoma brzo sam na terenu otkrio da su Srbi profesionalni i da drže reč, a da Albanci stalno pokušavaju samo jedno, da izvrdaju dogovoreno.

Kako se ponašala OVK?

– Otimali su imovinu, praznili čitave gradove za jednu noć, kao u Vučitrnu. Ubijali su, na veliko i malo. Nadam se da će uskoro njihove vođe odgovarati pred pravdom. Otkrili smo, tako, listu s naredbama za likvidiracije Srba i nelojalnih Albanaca s pečatom OVK. Predali smo ova dokumenta pretpostavljenima, ali više nikada ništa nismo čuli o tome. To što je OVK bila privilegovani sagovornik EU predstavlja iskrivljavanje istorije, kršenje međunarodnog prava i vraćanje unazad civilizovanog sveta.

Vi ste lično nacrtali novu kartu u ovom delu Balkana?

– Kada smo stigli u Kosovsku Mitrovicu, postojao je veliki i opravdani rizik od sukoba. Tenzija je bila velika, a situacija hitna. Moj zadatak je bio da razdvojim suprotstavljene strane i podela rekom Ibar mi se činila kao najispravnije rešenje. Odlučio sam da dve zajednice razdvojim na mostu.

Da li vam je neko to sugerisao?

– Nije! Odluku sam doneo sam, na osnovu procene. Nekada se neke stvari na terenu mnogo lakše odvijaju, nego što se misli.

Pisali ste izveštaje koji se nisu mnogo sviđali vašim pretpostavljenima?

– Iznosio sam samo istinu. Nikada zbog toga nisam imao probleme, ali sam shvatio da je to što sam govorio išlo protiv zvanične francuske politike. Brzo sam postao svestan da je moj glavni posao postao da čuvam ljudske živote. Francuska vojska je profesionalna, s visokim moralnim vrednostima. Na vojnim školama učimo da se ne igramo životima civila. Kad oni koji sebe smatraju vojnicima, napadaju bespomoćnu monahinju, kao što je to radio OVK, šta vam preostaje drugo nego da je zaštitite i sukobite se s napadačima? To smo i radili, od početka.

Imate li utisak da ste možda, skrećući od zvanične politike, na neki način odbili poslušnost u uniformi?

– Nekada je i to bolje, da bi se sačuvala čast. Ali, nisam stekao utisak da sam odbio poslušnost, i niko mi to nije zamerio. Ispunjavao sam obavezu francuskog vojnika.

U jednom trenutku ste vratili srpsku vojsku iz povlačenja…

– Pripadnici OVK su napravili zasedu i napali konvoj srpskih izbeglica, uglavnom staraca, žena i dece, koji su se povlačili u dvesta traktora. Ovaj težak incident dogodio se uz podršku Britanaca. Albancima su, inače, pomagale strane obaveštajne službe, u prvom redu američka, nemačka i britanska. Sedma pešadijska brigada pukovnika Serkovića je bila u blizini, povlačila se u severnu Srbiju. Uradio sam ono što je bilo neophodno. Pozvao sam ih i dozvolio sam im da se vrate i da zaustave agresora. I, to su i uradili.

Kažete da su sve vaše kolege po uniformi, Francuzi, na Kosovu manje-više stekli sličan utisak. Otkud takav odnos prema Srbima?

– Nije to samo slučaj s vojnicima. Mnogi Francuzi podržavaju Srbe, u svim slojevima društva, bez obzira na političke boje. Postoje zajedničke osnovne crte naših dvaju naroda. Kalili smo se u teškoćama, imamo istu žeđ za pravednošću i pružanjem otpora, držimo datu reč, dajemo celog sebe u onome što radimo, poštujemo porodicu i prijatelje. Te osobine su duboko ukorenjene i kod Srba i kod Francuza. Tu je i jak osećaj identiteta koji se, u Francuskoj, nažalost, u poslednje vreme polako gubi. Srbija bi zato trebalo da bude primer Francuskoj. Sačuvali ste naciju, kulturu, tradiciju, prirodu, religiju. Mi smo zaraženi mondijalizmom. Srbija danas podseća na zemlju Asteriksa i Obeliksa. Vi ste sada nesalomivi Gali Evrope!

Kako, onda, pored svega, objašnjavate zvaničnu francusku politiku prema Srbiji tih godina?

– Za sve koji su se razvodnili u mondijalizmu negovanje identiteta deluje agresivno. A nije tako. Naprotiv, nikada nisam naišao na tako topao prijem kao u Srbiji. Uvek razdvajam legalnu državu od realne. Francuske vlasti su, slepo prateći politiku NATO, odabrale svoju stranu. To je bio OVK. Francuzi su zaboravili istoriju i svojom knjigom pokušavam da ih na to podsetim. Mnogi su smetnuli s uma da je Srbija bila sestra Francuske, kako su je u ono vreme zvali.

Odakle razlozi za takve dezinformacije?

– SAD su imale interes da oslabe i razbiju Jugoslaviju, a samim tim i Srbiju, koja je prirodna podrška Rusiji u regionu. Uništavanjem Jugoslavije približavaju se Rusiji. I, to se danas vidi u Ukrajini. Tradicionalni interes su imali i Nemci. Postoje i drugi strateški razlozi na veoma važnom području kao što je Balkan, a među političkim motivima je i zabadanje trna Evropskoj uniji, stvaranjem mikrodržava. Na kraju, postojali su i lični interesi. Madlen Olbrajt i Vesli Klark su danas akcionari velikih preduzeća na Kosovu. A Francuska se svemu tome mirno priklonila kroz politiku NATO.

Kuda ide Evropa?

– Evrope danas nema. Izgubila je osećaj za realnost. EU ne poštuje suverenitet država. Evro je značajno smanjio kupovnu moć. Sistem u Briselu je potpuno nedemokratski. Mala ekipa ljudi bez legitimiteta odlučuje o svemu, i svima nameće svoje zakone. Onda određuje dobre i loše đake.

Kako će se sve ovo završiti?

– Veoma sam zabrinut za situaciju u svetu. Uvek mislimo da više neće biti rata, ali se ispostavi da onaj prethodni nije bio i poslednji… Bosna i Kosovo su bili tačna slika onoga što će nam se kasnije dešavati, s istim načinom delovanja, i istim protagonistima.

jacques-hogardŠta će biti s Kosovom?

– Samo neće moći da opstane. Ili će se vratiti Srbiji, ili će se pridružiti „velikoj Albaniji“, onakvoj kakvu smo videli na karti tokom nedavne fudbalske utakmice u Beogradu. Ali, takva Albanija bi bila efemerna. Nezavisno od bilo koje dnevne politike, Srbi se nikada neće pomiriti sa trajnim gubitkom svoje istorijske, kulturne i duhovne kolevke. Ako negde imate većinsku populaciju, ne znači da je to vaša zemlja. Cela istorija Kosova i Metohije uklesana je u njegovom kamenu. To bi bilo kao kada bi i Sen Deni, s nekropolom francuskih kraljeva, postao nezavisan zbog velikog broja muslimana koji tamo žive, pa da nas još zbog toga i bombarduju.

NAPUSTIO VOJSKU ZBOG KOSOVA

Žak Ogar je vojsku napustio još dvehiljadite, zbog – Kosova.

– Mnogo me je povredilo to što smo bili na pogrešnoj strani – kaže Ogar.

Sada je na čelu dva preduzeća, koja se bave konsaltingom za ulaganja u inostranstvu i bezbednošću.

PADEŽI

Ogar sada često putuje u Srbiju.

– Veoma mi je lepo u Beogradu. Ostavljam svoj stres na Aerodromu „Nikola Tesla“ i ponovo ga preuzimam kad se vraćam – kaže i ističe da trenutno uči srpski, ali i priznaje da veoma teško izlazi na kraj s padežima.

NABOLjE

Kakvi su danas francusko-srpski odnosi?

– Situacija se menja nabolje. Štampa sve više piše pozitivno o Srbiji. I moja knjiga je odlično primljena. Šesta je po broju prodatih političkih izdanja. Niko u to nije verovao kada smo je štampali. To govori da se stvari popravljaju.

(Novosti)

KOMENTARI28 komentara

 1. Pingback: Evropa je umrla pred mojim očima u Prištini – ŽAK OGAR, Vodja francuskih specijalaca | Dobro dosli na Internet prezentaciju srpske dijaspore

 2. Dragoje-Rajo Kujović says:

  Uvaženi gospodine Ogar, ja sam jedan od onih koji je 25. marta "99. godine kupio 10 metara crne trake "flor" i sa još trojicom deda u popodnevnim satima obmotao spomenik "Zahvalnosti Francuskoj" Na Kalemegdanu tim crnim florom... samo Vi, a i većina Francuza, pišite i perite "svoju savjest" ali potomci časnih Gala za Srbe više ne postojite kao prijatelji... (bar za mene koji sam volio Francusku mnogo više nego što je ona voljela nas) ŽAO MI JE!!!

 3. Alehandro says:

  Nikad u Nato! Pogledajtze snimak! http://www.youtube.com/watch?v=rEDDOoOR69U

 4. Dragan says:

  E ljudi,gde vam je pamet.Nesudute o narodima po postupcima politicara.Osudite politicare i zatvorite ih dozivotno na robiju.Mada je to mala kazna za ono sto su uradili od Jugoslavije.A narodi su ovce kao i svuda.nazalost

 5. Nensy says:

  E,gospodine Žak,hvala što ste priznali šta je bilo na Kosovu i ko su zapravo bili koljači i vadili naživo ljudske organe Srbima.Znaju to i oni koji su to odobravali,jer bez Amera,Britanaca i Nijemaca ne bi Albanci radili to što su radili.A NATO je zločinačka organizacija koja ubija nevine.Ali,neka doći će vam svima glave ti isti Albanci.ISTINA JE SPORA,ALI DOSTIŽNA-NAŽALOST NE I ZA ONE KOJI SU NEVINO STRADALI.

 6. Sava Vidanovic says:

  Istina gospodina Ogera ce svakakao imati pozitivne rezultate o Srbima.Ostavice snazan pecat na prljavu politiku Engleske i Nemacke koje takodje snose krivicu za istrebljenje srpske nscije ns Kosovu. Nakon ovoga je tesko poverovati da neko moze verovati Nemcima i Britancima i Amerima. Vidanovic

 7. Zapadnjak says:

  Kaže.....ostavite komentar,kakav komentar ostaviti ovde posle ovih reči gosp.Ogara,i posle reči onoga,očito starog gospodina koji je umotao spomenik crnim florom,mislim da je komentar suvišan!

 8. Tijana says:

  Posle ovog teksta nikakav komentar nije potreban.Imamo cinjenice koje, na zalost, mocnima nista ne znace u njihovoj divljackoj politici unistenja malih naroda. Uvek sam mislila i govorim: nije ovo prvi put da nam uzimaju nasu kolevku.Zato - strpljenja ljudi - ako oni mocnici imaju vremena od vise vekova da sprovode novi svetski poredak, imajmo i mi pameti i smirenja. Kosovo ce, kad tad, biti opet srpsko.Samo, da li cemo mi Srbi znati da se medjusobno dogovorimo o kljucnoim stvarima nasega opstanka i jedinstva ?

 9. Anka says:

  Da li su ljudi koji ovoliko pljuju po Srbiji i Srbima potomci fasistickih zlocinaca koji se sad svete za izgubljene osvajacke pohode.Posle onoliko zla koje su nam naneli ova knjiga je kap u okeanu.Ali bolje i to nego nista. Evropo u koju srljamo stidi se.

 10. SLAVOLJUB says:

  Nikome, ama baš nikome, sa Zapada i evropskog i Zapada uopšte, posebno iz trougla Vatikan-London-Berlin, ne treba verovati, pa ni Žaku Ogaru! Treba slušati šta kažu oni koji se bore protiv nemorala, pedera, kriminala i korupcije. Treba slušati šta kažu časni RUSI!

 11. Danilo Vasic says:

  Video si a tek sad to govoris umesto da odmah reagujes i objavis istinu...

 12. Milun says:

  Gospodine Ogar, kazete da vas je otac upozorio na ranija prijateljstva sa Srbima. I mene je moj deda, koji je presap put preko Albanije, Solunac, na neprijateljstva od strane Francuza na Solunskom frontu. Bolju su hranu imali Francuski konji od Srpskih vojnika. Francuzi su umesto municije isporucivali Srpskoj vojsci sanduke pune kamenja, ili neodgovarajuci kalibar. Cak su trazili od Rusa da ne pruzaju pomoc Srbima. Istina ce izaci kad-tad gospodine Ogar.

 13. Saša says:

  Dragoje-Rajo Kujović Ote mi reči iz usta do poslednjeg slova.Alal vera za komentar!

 14. borivojevo says:

  Nemoze da spava , dolaze mu u san ta ista deca i bude ga . Misli govno napisao je knjigu i oprao se pred bogom . Govno francusko .

 15. Vesna says:

  Cutanje radi pisanja knjige 14 godina posle je jos jadnije od pukog saucesnistva.....

 16. Pingback: JacquesHogart: British SAS and Americans were attacking Serbian Churches, Monasteries,Refugees | There Must be Justice

 17. vukomir vlahovic says:

  sad, jedi govna, majmune sta si do sada radio. setio si da operes savest. kad su dvonogi siptarski divljaci pirovali nad nemocnim srpskim zivljem, vi ste bili u misjoj rupi ili ste uzimali debele pare da okrecete glavu na drugu stranu. stvarno vam jebem marer nikogovicku!

 18. Aca Banjac says:

  Vukomir Vlahovic...bravo...uze mi rec iz usta....sve im j*bem i zivo i mrtvo NATOvsko...

 19. zarko says:

  Francuska je postala naj fasistickija zemlja u evropi.Vodi politiku okupatora.Nismo samo mi,svuda seru po svetu zajedno sa amerima pa im djavo kriv posle.Tek ce da plate.Ismevali su svetog coveka Muhameda koga postuje preko milijardu ljudi.srusili Gadafija ,ruse asada,ratuju u Iraku,uvode sankcije Rusima....ma katastrofa su usli na djavoli put sa amerima i nema im povratka

 20. persa says:

  Dobro si se setio

 21. Petar says:

  Sve kolonijalisticke zemlje su posle da uniste ono zdravo sto je ostalo na ovoj zemaljskoj kugli.To svi vide a oni znaju i svesno to rade a neznaju da je BOG iznad njih i da ce ih ako niko ne moze on kazniti za sva njihova nedela.Stite sve ono sto je nezdravo.Neko pomenu pedere i lezbejke,dadose im dan ponosa a sta da rade oni koji to nisu pa i ja treba ba se stidim sto to nisam.Nama ce verovatno odrediti dan SRAMA da se stidimo dok to ne postanemo.Smatram da njihovu politiku vode pederi i lezbejke. STRASNO STRASNO STRASNO. - BOZE KAZNI IH !

 22. aleksandar says:

  Nas narod i nasa istorija bode citavom svetu oci.Mnogo je malo pravednih i postenih,a mnogo je zlocinaca i dezurnih policajaca na ovom svetu.Mnogo malo je bratskih zemalja i brace koja se drze i slazu.Nas narod,Posteni i pravedni uvek je na putu mocnim i jacim.Ali isto tako Uz nas narod je i pravda postenje sloga.Bog koji ce nas uvek pratiti u svim teskim trenutcima.Drzimo se pisacemo istoriju i dalje.Cuvajte energiju za te dane a ti dani ce opet doci.Doci ce Nemcima kao sto im je i dolazilo a doci ce i Amerikancima kao i sto zasluzuju.Bice zgazeni kao mravi.NE ZABORAVITE PALJENJE KOSOVA NASIH MANASTIRA CRKAVA VRATICE MO IM KAD TAD.

 23. robert validzic says:

  aleksandar Says aleksandre pise se vraticemo,a ne vratice mo,ali to nije sad bitno,bitno je da cemo im tratiti i to sa kamatom.

 24. Komsija says:

  Secate li se Monike Levinski? U vreme tog skandala je porodica tadasnjeg Predsednika stalno bila na naslovnim stranicama svih novina u svetu. Porodica Predsednika je dosla u situaciju pred bankrot, da nija mogla da plati advokatske troskove. I, odjednom je ta tema prestala da bude aktuelna. I odjednom je pocelo bombardovanje Srbije i dogagjaji na Kosovu i Metohiji. Znaci, Predsednik je na neki nacin resio finansijske probleme. Kako? Dali preko fonda u koji svi Albanci, hteli to ili ne, moraju da uplacuju, caki i po cenu najvecih kazni? Pitanje: zasto je njegova supruga dosla na Kosovo i Metohiju pred predsednicke izbore? Zaso njemu i sada dizu spomenike, imenuju bulevare ...? Kako su osnivali fond nazvan njigovim imenom, u koji imaju milione, a njihovi tekuci prihodi su u hiljadama?

 25. Enes Mustafic says:

  Ovaj covjek je iznio u javnost poznate cinjenice. Svi ovo znamo ali presucujemo da se konstantno zadnjih 20 i vise godina unistava srpski narod na vjekovnim ognjistima uz svesrdnu pomoc bratskih naroda na prostorima bivse Jugoslavije. Cinjenica je isto tako da Srbi imaju vladu koja sama rusi integritet Srbije podlijezuci interesima fasisticke Evrope pod skutima Amerike. Srbija se mora kao i Hrvatska i Bosna i Hercegovina rijesiti u sto kracem roku fasistickih vlada koje su im nametnute i obnoviti bratstvo sa svim narodima na sirem prostoru Balkana. Iskreno se nadam da ce se to ubrzo i dogoditi. Ono sto zelim bratskom narodu Srbima i svim drugim narodima u Srbiji da smognu snage i otrgnu se iz ralja fasizma u kojima se i mi sami nalazimo i napravimo novi korak ka ujedinjenju svih nasih naroda. SMRT FASIZMU, SLOBODA NARODU! P.S. Vucicu americka kurvo, procitaj ovaj text!

 26. Laks says:

  Braco Srbi, devedeset posto srba vise cjeni i postuje tudjina nego svog komsiju, vara Svoj narod, krade od svog naroda ,podmicuje policiju i doktore,laze,glumi najpametniju osobu na planeti zemlji,neobjasnjivo tvrdoglavo, ljubomorno, lakomo, velika vecina gazda firmi gleda svog radnika kao najvecu stoku, izbjegava zakon sto je moguce vise , itd,itd..... Ljudi, zasto nama sve ide naopako, da pitamo francuze, nemce, engleze mozda amere?

 27. Kosmet says:

  Posle j........a nema kqjanja, sad se pravdate, bojagi pravedniste vi france, a I vi sTe robovi Rcildovi ma I visuitima,

 28. Pingback: Jacques Hogart: British SAS and Americans were attacking Serbs, their Churches, Monasteries, refugees | Big 'N' Mighty Nose

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *