Voda u Beogradu je ispravna

Voda u Beogradu je ispravna

16 maja 2014

voda11_620x0Voda iz beogradskog vodovoda je ispravna i može da se pije, rečeno je u Gradskom štabu za vanredne situacije. Batut: Vodu ne koristiti ako dođe do zamućenja.

U Štabu su naveli da nisu tačne informacije koje su se pojavile danas u pojedinim medijima i društvenim mrežama da voda u Beogradu nije za piće i da ne bi smela da se koristi ni prilikom spremanja obroka.

Štab je najavio i zvanično saopštenje tim povodom.

Ranije danas je iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ saopšteno da je kvalitet vode za piće u Beogradu dobar.

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Slobodan Tošović izjavio je danas da je kvalitet vode u Beogradu na zadovoljavajućem nivou i da građani koji se snabdevaju iz beogradskog vodovodnog sistema piju higijenski ispravnu vodu za piće.

Tošović je naveo da obrenovački i lazarevački vodovod, koji predstavljaju centralne vodovodne sisteme, neće biti u funkciji dok se ne završe sve radnje koje obezbedjuju sigurno snabdevanje, kao i rigorozne kontrole.

„Ostali centralni vodovodni sistemi, poput onoga u Sopotu, Grockoj, Mladenovcu, PKB-u i drugi, su bezbedni. Ostaje problem individualnih vodnih objekata na širem području grada – bunara i loših kaptaža površinskih voda, jer postoji opasnost od kontaminacije izvorišta“, naveo je Tošović.

On ne očekuje promene kvaliteta vode, s tim što, kad su u pitanju kvarovi, koji inače prate rad sistema, zahtevaju dužu reakciju jer posle popravki voda ne sme da se pusti u mrežu bez dobrog ispiranja, dezinfekcije, hlorisanja i kontrole, što zahteva nekoliko dana.

„Uzimamo mnogo više uzoraka nego ranije i obaveštavamo nadležne službe odmah, ne čekajući zvanični izveštaj, čime se ubrzava mogućnosat reakcije u slučaju bilo kakavih promena kvaliteta“, rekao je Tošović, a prenosi Služba za informisanje Grada Beograda.

Voda ispravna i u Novom Sadu

I stanovnici Novog Sada snabdevaju se vodom za piće koja je higijenski ispravna i nema razloga za brigu, saopšteno je danas.

„Vodovod i kanalizacija“ u Novom Sadu saopštila je da je voda koju isporučuje hemijski i mikrobiološki ispravna i da građani Novog Sada i okoline nemaju razloga za brigu.

„Kvalitet vode iz našeg sistema vodosnabdevanja se redovno kontroliše u laboratoriji JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ i na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, koji je nadležna institucija za ispitivanje ispravnosti vode za piće“, navedeno je u saopštenju.

Batut: Vodu ne koristiti ako dođe do zamućenja

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut preporučio je stanovništvu u poplavljenom području da ne koriste vodu za piće ukoliko dodje do njenog zamućenja kako bi se sprečile crevne bolesti.

Preporuka Batuta je da se takva voda ne koristi ni za pripremanje hrane i ličnu higijenu, već da se u toj situaciji koriste kontrolisani izvori vodosnabdevanja (cisterne i flaširana voda).

U slučaju da se vodosnabdevanje obavlja iz individualnih vodnih objekata da se takva voda ne koristi za piće, već da se u što kraćem roku izvrši laboratorijsko ispitivanje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *