Воја и Веља

Voja i Velja

29 decembra 2016

aleksandar-apostolovski 789346

Piše: Aleksandar Apostolovski

Činilo se da je Velimir Ilić osim iz vlade, nestao i iz javnosti, ali ga je Vojislav Šešelj vratio u srpski politički vodvilj, te sada obojica razmenjuju međusobne uvrede po tabloidima, tako da citiranje zahteva i obavezno upozorenje – zabranjeno za mlađe od 18 godina.

Ako je Šešelj, kao rodonačelnik političke nekorektnosti, od kojih će njegova slavna istupanja u Hagu ostati zabeležena u svetskoj istoriografiji i kao spisak srpskih najsočnijih psovki, jednako zgražavao i jednako opčinjavao i svoje pristalice i svoje protivnike, ovoga puta je u melanholičnom Velji probudio borbeni duh i podsetio ga na vreme kada se i Čačanin bavio sličnim, psovačkim deliktom.

Iako je povod izuzetno ozbiljan, a reč je o polemici oko političke pozadine ubistva Zorana Đinđića, dvojica onemoćalih predatora srpske politike pokazali su da se najbolje snalaze kada ozbiljne debate zamenjuju kafanskim slengom. Za to im nisu potrebne gajbe popijenih piva, tužna konobarica i raščupana pevaljka. Dovoljan je diktafon.

Ko je go-go igračica, ko se vrti oko šipke, a ko je degenerik, manje je važno od činjenice da su Vojina i Veljina međusobna tepanja eliksir koji ih čini ponovo moćnim, jer je to najbolji način da preuzmu naslovnice tabloida od Mace Diskrecije.

Vojvoda i Šumadinac shvataju pravila politike kao rijaliti poretka i ako su jedno vreme, svako na svoj način, napustili to prostačko carstvo, odlučili su da se u njega vrate na velika vrata. I tim bolje ako Voja optužuje Velju da se vrti oko šipke, dok Velja cinkari Voju da dežura na trotoaru, tražeći mušterije. Sama estetika tih prizora magnetski privlači konzumente tabloida da traže nastavak.

Šešelj je, posle pobedničkog povratka iz Haga, podsećao na nadvojvodu. Njegovo ponašanje u parlamentu postalo je uzor za druge poslanike, te je radikalska poslanička grupa mnogo više ličila na članove katedre za apstraktnu umetnost, nego na stilizovane četnike. Međutim, naslućivalo se da se Voja oseća tesno u takvom odelu.

Velja je, marginalizovan i kao lider stranke, postao senka političkog buldožera koji je carevao Ibarskom magistralom, a potom se probio do Beograda u trenerci, predvodeći šumadijski korpus 5. oktobra.

Ako je Voji pretila opasnost da mu popucaju dugmad na košulji od pristojnosti koja ga je jedno vreme držala daleko od omiljene srpske discipline valjanja u blatu, Velju je takođe izolovanost od tog bazena pretvorila u političku biljku koja vene u čačanskoj bašti.

Ali, predsednički izbori samo što nisu. Blizu je april. Zato shvataju da je pragmatičnije da se zajedno vrate u kaljugu. Koga je briga za umetnički dojam, kad se budu brojali glasovi.

Da li su se, skočivši, držali za ruke? Verovatno, jer vređajući jedan drugog, oni se međusobno hrane i poručuju da ćemo ih pratiti u parovima. Kao Voja Balerina i Velja Go-Go, biće gledaniji nego kao Šešelj i Ilić.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *