ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА иде у затвор!?

VOJISLAV KOŠTUNICA ide u zatvor!?

1 avgusta 2019

Glavni krivac za napad na američku ambasadu u Beogradu je bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica. Od očevidaca sam kasnije saznala da je, kada mu je rečeno za napad, njegov odgovor bio otprilike: „Nemojte reagovati.“ Znači, Koštunica je dao naređenje policiji da ne preduzme ništa, tvrdi Dženifer Braš, bivša zamenica američkog ambasadora u Beogradu.

Ona je iznela brojne optužbe na račun Koštinice, ali i potonjih srpskih političara, tvrdeći da niko ništa nije preduzeo povodom paljenja ambasade SAD u Ulici kneza Miloša 21. februara 2008. – Počelo je sa administracijom premijera Koštunice, preko administracije DS Borisa Tadića, iza kojih su došli Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Znači, reč je o nizu političkih stranaka koje nisu preduzele nikakve mere u vezi sa ovim međunarodnim prekršajima – rekla je Brašova za Glas Amerike.Ona je istakla da je zaštita stranih diplomatskih objekata i osoblja precizno predviđena Bečkom konvencijom, čija je Srbija potpisnica.

Izjavu Brašove u DSS, čiji je lider bio Koštunica, ocenjuju kao „nepojmljivu drskost“, posebno njihovo pozivanje na međunarodno pravo i konvencije iako su oni prvi brutalno zgazili međunarodno pravo bombardovanjem Srbije 1999.

– SAD i njeni zvaničnici su poslednji na svetu koji mogu da se pozivaju i žale na gaženje međunarodnog prava nakon nekažnjene agresije koju su izvršili na našu zemlju, stotina i stotina ubijenih civila, desetina hiljada različitih projektila, od kasetnih bombi do onih sa osiromašenim uranijumom kojima je naša zemlja zatrovana i zbog kojih i danas umiremo od raznih karcinoma, kao i nakon priznanja secesije naše južne pokrajine. Sve to je učinjeno uz nemilosrdno gaženje međunarodnog prava i zato neka ne izigravaju žrtvu, kad ceo svet zna da su dželati! Bestidno je to i sramno – kazao je Miloš Jovanović, predsednik DSS.

Američka ambasada zapaljena je u neredima koji su izbili posle mitinga „Kosovo je Srbija“, koji je organizovan u znak protesta jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije 17. februara. 2008.

– Optužbe protiv Koštunice za paljenje američke ambasade su smešne. Osim toga, nema protiv koga da se pokrene postupak jer je to bila masa ljudi. Tog dana i ja sam bio ispred ambasade SAD i iz prve ruke mogu da kažem da je to bila neorganizovana masa, koja se spontano okupila posle mitinga, otišla do ambasade koju su zasuli kamenjem i potom je zapalili – objašnjava advokat Svetozar Vujačić.Aleksandar Popović, nekadašnji visoki funkcioner DSS

– To je notorna budalaština. Kao drugo, Brašova je vrlo često citirana u Vikilisu i iz njenih izjava se jasno vidi mržnja prema Koštunici i njegovoj politici. Kao odgovor na njene tvrdnje ja imam priču čiji sam svedok bio. Naime, bio sam prisutan kada su se Koštunica i Neron uz čašicu rakije dogovarali da Neron spali Rim. Očekujem da će gospođa Braš sa naknadnom pameću da optuži Koštunicu i za paljenje Rima iako se on protivio i rekao Neronu da ne pije drugu čašicu rakije. To je ista besmislica kao optužiti Koštunicu posle 11 godina za paljenje američke ambasade.

Kako je zapaljena ambasada

– 21. februara 2008. posle mitinga „Kosovo je Srbija“ više hiljada ljudi zasulo ambasadu SAD kamenicama i bakljama

– U zapaljenoj ambasadi poginuo Zoran Vujović (21)

– 78 građana i 50 policajaca povređeno, a uhapšeno 200 ljudi

– Petorica bivših visokih policijskih funkcionera u oktobru bi trebalo da se pojave pred sudom zbog nesprečavanja napada na američku i nemačku ambasadu.

(Srpski telegraf)

KOMENTARI24 komentara

 1. Ivana says:

  Tako je izdajnici, petokolonaši i strani plaćenici sve prave Srbe u zatvor dok Kandićka, Biserko, Čanak, Jovanović i slični pljuju po Srbima i Srbiji nekažnjeno ej kolonijo nad kolonijama.

  • Ivke says:

   Sestro mila jel su ovo pravi srbi?? DS Borisa Tadića, iza kojih su došli Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. More sva ta papazjanija mora u zatvor, svi izdajnici i lopovi moraju da se kazne inace srbski kod ne moze da prezivi jer nas duh trazi pravdu. A to se postize tako sto svi srbi moraju biti i ostati pravedni

   • Ivke says:

    A Kandićka, Biserko, Čanak, Jovanović oni su ekstremi njima mora sve da se oduzme i da ih setaju kroz BG kao sto su ruje setali svabe posle rata

  • marinko says:

   trebaju srbi u srbiji izabrati vladu koja nece biti u suradnji sa hagom, beograd treba suditi svojim ljudima i gradanima u srbiji ko sve drzave, srbi se hapse na svakom prelazu ko vuk bagarad srbi nemaju svoje srbsko jedinstvo u srbiji mi srbi smo lud narod

  • Dušan Kokorin says:

   Vatra je prešla sa kineske ambasade koju su bombardovali Amerikanci a bio je požar i preko puta u generalštabu i Vladi Srbije koje su zapalili Amerikanci u napadu bez dozvole SBUN!

 2. milorad2 says:

  hm možda bih i poverovao u ovu priču ali je jasno da je koštunica zadnji na listi kome bi takvo paljenje politički odgovaralo pogotovo posle lepo i uspešno organizovanog skupa kod sv.save koji je ON organizovao.svaki eksces bi bio na uštrb te manifestacije i zato je jasno da je napad na ambasadu organizovao neko kome skup ispred sv.save nije odgovaro politički, možda čak i sama američka obaveštajna zajednica. Jer njima je koštunica mnogo smetao,toliko da su bila TRI pokušaja atentata iz inostranstva na njega.Takodje postoje dokazane i jasne veze izmedju proameričkih kontakta(gradjana srbije) iz okoline i društva poginulog mladića koji je živ spaljen unutar ambasade!?Vrlo mutna je to priča a vi sami zaključite ko je spalio ambasadu(ko je spalio žito :)).

 3. Aleksandra says:

  Teraj SKOTA u zatvor mnogo je Srbiji sa DOSOM naneo zlo

  • Za Srbiju says:

   U Srbiji se samo hapse rodoljubi.

  • Cp6a says:

   Paljenje američke ambasade i "Kosovo za patike" su akcije organizovane od strane Mikija Rakića, prozapadne moćne svinje iz senke, Tadića i tih istih amerikanaca, da bi se obesmislio protest protiv nezavisnosti Kosmeta. Da se prikaže kako protestuju samo lopovi, jajare i huligani. Imam mnogo primedbi na Koštunicu, siguran sam da ih i on ima na samog sebe, ali hapsiti ga po nalogu našeg otvorenog neprijatelja je rad za tog neprijatelja. A za to ovde postoje dva naziva, u zavisnoti da li se radi svesno ili ne.

   • persida says:

    Samo da dodam ono sto mnogi ne znaju: Miki Rakic, najjaci covek Tadicevog rezima, nije Srbin vec Jevrejin.

    • Pravnik says:

     persida, svi znaju da je Miki Rakić bio dvostruki agent, a najveći doprinos dolasku Alreksandra Vučića na vlast imao je on. Zar ne znaš da je Vučić hteo da ga postavi za koordinatora svih službe bezbednosti, pa kad je Rakić, za one koji ne čitaju magazin Tabloid, iznenada umro onda je Vučić sam sebe postavio za koordinatora. Ako ti to nije poznato imaš sve brojeve Tabloida na internetu, pa ukucaj tekst o vezi Rakića i Vučića i sve će ti biti jasno. Kad je Milovan Brkić napisao da je pored ogromnog novca koji Rakić ima na računima u stranim bankama sve uzalud, jer su mu dani odbrojani zbog toga što je teško bolestan, jer mu je rak napao drugo plućno krilo, a da je jedno prethodno odstranjeno mislio sam da Brkić fantazira. Međutim nije prošlo ni deset dana od objavljenog članka a već se pojavila vest da je on u bolnici, a posle nekoliko dana je otišao Bogu na ispovest. Moje je mišljenje da je ovo očekivan medijski napad režima, preko svog blatoida, koji je inače poznat po najvećem broju objavljenih laži u jednoj godini, na nekadašnjeg lidera DSS i predsednika Srbije, posle izjave člana te stranke i ministra u Vladi Republike Srbije Nenada Popovića da mu ne pada na pamet da prihvati protivustavno odricanje i jednog centimetra srpske zemlje na Kosovu i Metohiji, te da će, dok je ministar, raditi sve u skladu sa Ustavom Republike Srbije. Ko je prvi reagovao na njegovu izjavu, kao i na izjavu o potrebi bliskije saradnje Srbije sa Rusijom? Ana Brnabić, kojoj će verovatno pripasti čast da potpiše pravno obavezujući sporazum između vlasti Republike Srbije i vlasti samoproklamovane "Republike Kosovo". Hoće li naš sud, ako SAD budu tražile izručenje Vojislava Koštunice postupiti isto onako kako je postupio po zahtevu Suda u Hagu za izručenje troje članova Srpske Radikalne stranke Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića, kad je odbio zahtev za izručenje? Ovoga puta sigurno neće, jer ako se jedan ministar javno protivi nameri vlasti da protivustavno prizna nelegalno oteti deo republike Srbije kao nezavisnu državu šta misliš koliku podršku naroda će imati on u odnosu na one koji su naumili da izvedu taj veleizdajnički akt. Kako je reagovao Ustavni sud na zahtev za ocenu ustavnosti očigledno neustavnog Briselskog sporazuma? Odbacio zahtev, na obrazloženje tadašnjeg ministra pravde da je to politički akt. Zbog takvog razloga samo sudija koji je potpuno zaboravio Ustavno pravo i svoju nadležnost može doneti takvu odluku (što neke časne sudije ipak nisu prihvatile, jer znaju šta je Ustav, ali i obraz).

 4. Miroslav says:

  Kada Ameri plate odstetu za bombardovanje i unistenje Srbije, moze tunjavi Kostunica na robiju, pre toga nikoga oni ne mogu da diraju...

 5. Nikanor says:

  I o predstojećem suđenju bivšem predsedniku Vojislavu Koštunici, čiji su simpatizeri protestovali zbog okupacije, među kojima je bio i veliki broj tadašnjih, a sada presvučenih Radikala piše upravo blatoid čiji je vlasnik, kako to piše na internetu, Aleksandar Vučić, koji se živ polomi da prizna nezavisnost Kosova otkad je "doveden" na vlast, koju nikad ničim nije zaslužio, ne mareći ni za Ustav Republike Srbije, ni Rezoluciju 1244 SB OUN, ni odredbe međunarodnog prava. Svi koji su bili na vlasti posle pada Miloševića krivi su za sve, ali Aleksandar Vučić je svetac, još samo da ga Džordž Soroš svečano promoviše u sveca. To što je Srbiju ojadio za sedam godina, dugih kao sedam vekova, i Srbe okrivio za sve ono za šta čak ni njegovi mentori nisu uspeli, nije važno. Nije važno ni šta je sve govorio i u Glini devedesetih, šaljući naivne Srbe u rat dok je on nameštao stan od 118 kvadrata, dobijen bez dana radnog staža, ni šta je govorio i o onima kojima danas služi iza skupštinske govornice. Što je Srbija postala najsiromašnija država u Evropi, a svrstava se i među deset najsiromašnijih zemalja sveta njega ne zanima. Na pinku, sa koga se ne skida, odavno je najavio dolazak zlatnog doba u Srbiju, a što Srbija postade pustara bez najmlađih i najsposobnijih, koji pobegoše glavom bez obzira u svet, da ne budu konkurencija opljačkanim penzionerima u prevrtanju kontejnera, njega ni malo ne sekira. Njegova briga je gde na državne jasle smestiti nešto više od hiljadu onih sa kupljenim diplomama i plagiranim doktoratima. Da nisu na takav način stekli diplome ne bi, do dobijanja posla u skladu sa kupljenim diplomama, pristali da budu čuvari kontejnera u Novom Sadu. Jadna li si Srbijo, šta si dočekala.

 6. Kosovac says:

  „Od očevidaca sam saznala….“. Ova karakondžula nije u stanju ni ljudski da kaže istinu: „Od naših insajdera sam saznala…..“. Pa da kaže ime i prezime. Ali ne može sada, predstoji ubeđivanje „očevidaca“ da budu „zaštićeni svedoci“………. Inače, mogli bismo ekspresno da Koštunicu izručimo Americi, pa da mu oni sude umesto nas koji smo navalili da ga sudimo za pomaganje Đinđiću u radnjama veleizdaje. Život piše romane, oni će da ga osude kao srpskog patriotu.

 7. Pera says:

  Pa nemojte tako ljudi, pa ako nas ne pljuje, morace da se vrati u svoju zemlju gde hara floridski virus. To vam je zapaljenje mozga, koga inace u americi svi imaju, ali sad je mutirao pa se i umire !

 8. trikornjanin says:

  Kostunica je oslobodio siptarske teroriste i isporucio Milosevica Hagu. To su dva greha koja sa svog imena nikad nece moci da spere, dok je sveta i veka to ce uvek pisati uz njegovo ime - izdajnik. Siguran sam da ima jos grehova ali to neka ostane za neko buduce vreme. I on nije jedini. Ima jos onih koje su svetske kapitalisticke svinje dovodile na vlast posle prodora "demokratije" u Srbiju a to do danas nije prekinuto. Ovo oko Americke ambasade je organizovano kako bi dobili najlepsu lokaciju u Beogradu za svoju novu ambasadu. Da se srpski narod pitao odavno bi svi kontakti sa nacistickom Amerikom bili prekinuti.

  • P.P.NJ says:

   Pomenuti je kriv i moraće da odgovara PRED SRBSKIM NARODOM zato što nije naredio kompletno paljenje i rušenje do temelja pomenute ambasade.

  • Duh proroštva says:

   Šteta što ne znaš ko je isporučio Miloševića, Čeda droga i mafijaši u maskama, Koštunica nikada. To je došlo od uparene druge strane vlasti koja ga je dovela na vlast, od Đinđića i Čede. Oni su maštali da će Srbija da procveta kada skinu Slobu sa vlasti i jedva čekali da deanatemišu jadnu Srbiju. Ali naravno nisu bili u pravu. Oni su postavili Koštunicu kao trojanskog konja da bi oni iza njega vladali i ubrzo preuzeli vlast, zar mislite da Đinđić ubrzo ne bi postao predsednik Srbije da ga ne ubiše? Glasanja naroda i birački listovi su davno provaljeni lopovluk, nije li rekao AV da je u stvari "najvažnije ko broji glasove, a ne ko glasa." Mutljavina brate, nema greha samo onaj ko ih je oprao u Gospodu našem i Spasitelju Isusu Hristu. Pošteno? A onda Đinđić svojevremeno priznaje: "Da znate nema ništa na pošteno."

 9. Pravnik says:

  trikorjanin, upravo sam pretraživao tekst na internetu o tome ko je isporučio Miloševića u Hag i nađoh u Kuriru da Koštunica nije ni zano kad je Milošević poslat u Hag. Helikopterom kojim je nekad išao na Gazimestan, sporučio ga je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović, noću, a glavnu ulogu je odigrao Čedomir Jovanović, koji je sa njim pregovarao u njegovoj vili. Gde bi bilo kolo bez skokana pa i hapšenje predsednika države koga je on vukući narod ulicama u pocepanim patikama, smenio sa vlasti i od tada svaka vlast sprovodi njegovu politiku, a on politiku Nevladinih organizacija, koje sve finansira Džorž Soroš.

 10. Z. Vasic says:

  Dok ovaj tip ne shvati da je glavni krivac za paljenje americke ambasade pogresna americka politika, njemu nema pomoci. A Kostunicu nek ostavi na miru. Amerikancima bi najvise odgovaralo da su se Srbi tada medjusobno pobili oko njihove ambasade. Bilo bi bolje da napisete i objasnite kako su dosli do sadasnje ambasade u Beogradu.

 11. Duh proroštva says:

  Hoće li ga neko obavestiti da ide u zatvor? On je naš prvi i poslednji zaista demokratski predsednik Srbije, pre i posle njega takvog nije bilo niti će ikada i biti. Da li možete Koštunjavog da oterate u ćuzu samo zbog par reči? Opet amerikanci dižu rogove na Srbiju? Koštunjavi nije predao ni Slobu, ni Mladića, ni Karadžića, niti bilo koga do te mere da je Karla del Ponte padala u nesvest od njega. E, to ti je demokratija i volja naroda. Koštunica je zaista bio najbolji ali nije uspeo u misiji da najpre uspostavi pravnu državu. Ispostavilo se da Srbiji ipak treba kao i uvek samo jedan autokrata koji je sposoban da nametne svoju misao narodu, jer smo mi inače svi političari i svako od nas zastupa samo svoju misao i politiku. Možete misliti kada je i Bora Čorba oformio tada svoju političku partiju zvanu BIP po bip pivu. Aj, nazdravlje i Živeli!

 12. Nikola says:

  Znači, reč je o nizu političkih stranaka koje nisu preduzele nikakve mere u vezi sa ovim međunarodnim prekršajima – rekla je Brašova za Glas Amerike. Kada već govorimo o međunarodnim prekršajima da krenemo redom, onako kako su ti prekršaji pravljeni i prvenstveno osuditi sve čiji se zločini odnose na zločine protiv čovečanstva, one koji su bacali bombe sa uranijumom i plutonijumom na mirnodobske ciljeve i otvorene gradove, one koji su bacali hemijske i biološke otrove, one koji su gađali fabrike, trafostanice, naftna postrojenja, one koji su iz fotelja gađali decu i nenaoružani narod. A sve ove nazovi srbe koji su bili u nazovi vladama Srbije onda ćemo vam rado isporučiti, navikli smo se...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *