ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА иде у затвор!?

ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА иде у затвор!?

1 августа 2019

Главни кривац за напад на америчку амбасаду у Београду је бивши премијер Србије Војислав Коштуница. Од очевидаца сам касније сазнала да је, када му је речено за напад, његов одговор био отприлике: „Немојте реаговати.“ Значи, Коштуница је дао наређење полицији да не предузме ништа, тврди Џенифер Браш, бивша заменица америчког амбасадора у Београду.

Она је изнела бројне оптужбе на рачун Коштинице, али и потоњих српских политичара, тврдећи да нико ништа није предузео поводом паљења амбасаде САД у Улици кнеза Милоша 21. фебруара 2008. – Почело је са администрацијом премијера Коштунице, преко администрације ДС Бориса Тадића, иза којих су дошли Томислав Николић и Александар Вучић. Значи, реч је о низу политичких странака које нису предузеле никакве мере у вези са овим међународним прекршајима – рекла је Брашова за Глас Америке.Она је истакла да је заштита страних дипломатских објеката и особља прецизно предвиђена Бечком конвенцијом, чија је Србија потписница.

Изјаву Брашове у ДСС, чији је лидер био Коштуница, оцењују као „непојмљиву дрскост“, посебно њихово позивање на међународно право и конвенције иако су они први брутално згазили међународно право бомбардовањем Србије 1999.

– САД и њени званичници су последњи на свету који могу да се позивају и жале на гажење међународног права након некажњене агресије коју су извршили на нашу земљу, стотина и стотина убијених цивила, десетина хиљада различитих пројектила, од касетних бомби до оних са осиромашеним уранијумом којима је наша земља затрована и због којих и данас умиремо од разних карцинома, као и након признања сецесије наше јужне покрајине. Све то је учињено уз немилосрдно гажење међународног права и зато нека не изигравају жртву, кад цео свет зна да су џелати! Бестидно је то и срамно – казао је Милош Јовановић, председник ДСС.

Америчка амбасада запаљена је у нередима који су избили после митинга „Косово је Србија“, који је организован у знак протеста једностраног проглашења независности Косова и Метохије 17. фебруара. 2008.

– Оптужбе против Коштунице за паљење америчке амбасаде су смешне. Осим тога, нема против кога да се покрене поступак јер је то била маса људи. Тог дана и ја сам био испред амбасаде САД и из прве руке могу да кажем да је то била неорганизована маса, која се спонтано окупила после митинга, отишла до амбасаде коју су засули камењем и потом је запалили – објашњава адвокат Светозар Вујачић.Александар Поповић, некадашњи високи функционер ДСС

– То је ноторна будалаштина. Као друго, Брашова је врло често цитирана у Викилису и из њених изјава се јасно види мржња према Коштуници и његовој политици. Као одговор на њене тврдње ја имам причу чији сам сведок био. Наиме, био сам присутан када су се Коштуница и Нерон уз чашицу ракије договарали да Нерон спали Рим. Очекујем да ће госпођа Браш са накнадном памећу да оптужи Коштуницу и за паљење Рима иако се он противио и рекао Нерону да не пије другу чашицу ракије. То је иста бесмислица као оптужити Коштуницу после 11 година за паљење америчке амбасаде.

Како је запаљена амбасада

– 21. фебруара 2008. после митинга „Косово је Србија“ више хиљада људи засуло амбасаду САД каменицама и бакљама

– У запаљеној амбасади погинуо Зоран Вујовић (21)

– 78 грађана и 50 полицајаца повређено, а ухапшено 200 људи

– Петорица бивших високих полицијских функционера у октобру би требало да се појаве пред судом због неспречавања напада на америчку и немачку амбасаду.

(Српски телеграф)

KOMENTARI24 коментара

 1. Ivana says:

  Tako je izdajnici, petokolonaši i strani plaćenici sve prave Srbe u zatvor dok Kandićka, Biserko, Čanak, Jovanović i slični pljuju po Srbima i Srbiji nekažnjeno ej kolonijo nad kolonijama.

  • Ivke says:

   Sestro mila jel su ovo pravi srbi?? DS Borisa Tadića, iza kojih su došli Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. More sva ta papazjanija mora u zatvor, svi izdajnici i lopovi moraju da se kazne inace srbski kod ne moze da prezivi jer nas duh trazi pravdu. A to se postize tako sto svi srbi moraju biti i ostati pravedni

   • Ivke says:

    A Kandićka, Biserko, Čanak, Jovanović oni su ekstremi njima mora sve da se oduzme i da ih setaju kroz BG kao sto su ruje setali svabe posle rata

  • marinko says:

   trebaju srbi u srbiji izabrati vladu koja nece biti u suradnji sa hagom, beograd treba suditi svojim ljudima i gradanima u srbiji ko sve drzave, srbi se hapse na svakom prelazu ko vuk bagarad srbi nemaju svoje srbsko jedinstvo u srbiji mi srbi smo lud narod

  • Душан Кокорин says:

   Ватра је прешла са кинеске амбасаде коју су бомбардовали Американци а био је пожар и преко пута у генералштабу и Влади Србије које су запалили Американци у нападу без дозволе СБУН!

 2. milorad2 says:

  hm možda bih i poverovao u ovu priču ali je jasno da je koštunica zadnji na listi kome bi takvo paljenje politički odgovaralo pogotovo posle lepo i uspešno organizovanog skupa kod sv.save koji je ON organizovao.svaki eksces bi bio na uštrb te manifestacije i zato je jasno da je napad na ambasadu organizovao neko kome skup ispred sv.save nije odgovaro politički, možda čak i sama američka obaveštajna zajednica. Jer njima je koštunica mnogo smetao,toliko da su bila TRI pokušaja atentata iz inostranstva na njega.Takodje postoje dokazane i jasne veze izmedju proameričkih kontakta(gradjana srbije) iz okoline i društva poginulog mladića koji je živ spaljen unutar ambasade!?Vrlo mutna je to priča a vi sami zaključite ko je spalio ambasadu(ko je spalio žito :)).

 3. Aleksandra says:

  Teraj SKOTA u zatvor mnogo je Srbiji sa DOSOM naneo zlo

  • Za Srbiju says:

   U Srbiji se samo hapse rodoljubi.

  • Cp6a says:

   Паљење америчке амбасаде и "Косово за патике" су акције организоване од стране Микија Ракића, прозападне моћне свиње из сенке, Тадића и тих истих американаца, да би се обесмислио протест против независности Космета. Да се прикаже како протестују само лопови, јајаре и хулигани. Имам много примедби на Коштуницу, сигуран сам да их и он има на самог себе, али хапсити га по налогу нашег отвореног непријатеља је рад за тог непријатеља. А за то овде постоје два назива, у зависноти да ли се ради свесно или не.

   • persida says:

    Samo da dodam ono sto mnogi ne znaju: Miki Rakic, najjaci covek Tadicevog rezima, nije Srbin vec Jevrejin.

    • Pravnik says:

     persida, svi znaju da je Miki Rakić bio dvostruki agent, a najveći doprinos dolasku Alreksandra Vučića na vlast imao je on. Zar ne znaš da je Vučić hteo da ga postavi za koordinatora svih službe bezbednosti, pa kad je Rakić, za one koji ne čitaju magazin Tabloid, iznenada umro onda je Vučić sam sebe postavio za koordinatora. Ako ti to nije poznato imaš sve brojeve Tabloida na internetu, pa ukucaj tekst o vezi Rakića i Vučića i sve će ti biti jasno. Kad je Milovan Brkić napisao da je pored ogromnog novca koji Rakić ima na računima u stranim bankama sve uzalud, jer su mu dani odbrojani zbog toga što je teško bolestan, jer mu je rak napao drugo plućno krilo, a da je jedno prethodno odstranjeno mislio sam da Brkić fantazira. Međutim nije prošlo ni deset dana od objavljenog članka a već se pojavila vest da je on u bolnici, a posle nekoliko dana je otišao Bogu na ispovest. Moje je mišljenje da je ovo očekivan medijski napad režima, preko svog blatoida, koji je inače poznat po najvećem broju objavljenih laži u jednoj godini, na nekadašnjeg lidera DSS i predsednika Srbije, posle izjave člana te stranke i ministra u Vladi Republike Srbije Nenada Popovića da mu ne pada na pamet da prihvati protivustavno odricanje i jednog centimetra srpske zemlje na Kosovu i Metohiji, te da će, dok je ministar, raditi sve u skladu sa Ustavom Republike Srbije. Ko je prvi reagovao na njegovu izjavu, kao i na izjavu o potrebi bliskije saradnje Srbije sa Rusijom? Ana Brnabić, kojoj će verovatno pripasti čast da potpiše pravno obavezujući sporazum između vlasti Republike Srbije i vlasti samoproklamovane "Republike Kosovo". Hoće li naš sud, ako SAD budu tražile izručenje Vojislava Koštunice postupiti isto onako kako je postupio po zahtevu Suda u Hagu za izručenje troje članova Srpske Radikalne stranke Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića, kad je odbio zahtev za izručenje? Ovoga puta sigurno neće, jer ako se jedan ministar javno protivi nameri vlasti da protivustavno prizna nelegalno oteti deo republike Srbije kao nezavisnu državu šta misliš koliku podršku naroda će imati on u odnosu na one koji su naumili da izvedu taj veleizdajnički akt. Kako je reagovao Ustavni sud na zahtev za ocenu ustavnosti očigledno neustavnog Briselskog sporazuma? Odbacio zahtev, na obrazloženje tadašnjeg ministra pravde da je to politički akt. Zbog takvog razloga samo sudija koji je potpuno zaboravio Ustavno pravo i svoju nadležnost može doneti takvu odluku (što neke časne sudije ipak nisu prihvatile, jer znaju šta je Ustav, ali i obraz).

 4. Miroslav says:

  Kada Ameri plate odstetu za bombardovanje i unistenje Srbije, moze tunjavi Kostunica na robiju, pre toga nikoga oni ne mogu da diraju...

 5. Nikanor says:

  I o predstojećem suđenju bivšem predsedniku Vojislavu Koštunici, čiji su simpatizeri protestovali zbog okupacije, među kojima je bio i veliki broj tadašnjih, a sada presvučenih Radikala piše upravo blatoid čiji je vlasnik, kako to piše na internetu, Aleksandar Vučić, koji se živ polomi da prizna nezavisnost Kosova otkad je "doveden" na vlast, koju nikad ničim nije zaslužio, ne mareći ni za Ustav Republike Srbije, ni Rezoluciju 1244 SB OUN, ni odredbe međunarodnog prava. Svi koji su bili na vlasti posle pada Miloševića krivi su za sve, ali Aleksandar Vučić je svetac, još samo da ga Džordž Soroš svečano promoviše u sveca. To što je Srbiju ojadio za sedam godina, dugih kao sedam vekova, i Srbe okrivio za sve ono za šta čak ni njegovi mentori nisu uspeli, nije važno. Nije važno ni šta je sve govorio i u Glini devedesetih, šaljući naivne Srbe u rat dok je on nameštao stan od 118 kvadrata, dobijen bez dana radnog staža, ni šta je govorio i o onima kojima danas služi iza skupštinske govornice. Što je Srbija postala najsiromašnija država u Evropi, a svrstava se i među deset najsiromašnijih zemalja sveta njega ne zanima. Na pinku, sa koga se ne skida, odavno je najavio dolazak zlatnog doba u Srbiju, a što Srbija postade pustara bez najmlađih i najsposobnijih, koji pobegoše glavom bez obzira u svet, da ne budu konkurencija opljačkanim penzionerima u prevrtanju kontejnera, njega ni malo ne sekira. Njegova briga je gde na državne jasle smestiti nešto više od hiljadu onih sa kupljenim diplomama i plagiranim doktoratima. Da nisu na takav način stekli diplome ne bi, do dobijanja posla u skladu sa kupljenim diplomama, pristali da budu čuvari kontejnera u Novom Sadu. Jadna li si Srbijo, šta si dočekala.

 6. Косовац says:

  „Од очевидаца сам сазнала….“. Ова караконџула није у стању ни људски да каже истину: „Од наших инсајдера сам сазнала…..“. Па да каже име и презиме. Али не може сада, предстоји убеђивање „очевидаца“ да буду „заштићени сведоци“………. Иначе, могли бисмо експресно да Коштуницу изручимо Америци, па да му они суде уместо нас који смо навалили да га судимо за помагање Ђинђићу у радњама велеиздаје. Живот пише романе, они ће да га осуде као српског патриоту.

 7. Pera says:

  Pa nemojte tako ljudi, pa ako nas ne pljuje, morace da se vrati u svoju zemlju gde hara floridski virus. To vam je zapaljenje mozga, koga inace u americi svi imaju, ali sad je mutirao pa se i umire !

 8. trikornjanin says:

  Kostunica je oslobodio siptarske teroriste i isporucio Milosevica Hagu. To su dva greha koja sa svog imena nikad nece moci da spere, dok je sveta i veka to ce uvek pisati uz njegovo ime - izdajnik. Siguran sam da ima jos grehova ali to neka ostane za neko buduce vreme. I on nije jedini. Ima jos onih koje su svetske kapitalisticke svinje dovodile na vlast posle prodora "demokratije" u Srbiju a to do danas nije prekinuto. Ovo oko Americke ambasade je organizovano kako bi dobili najlepsu lokaciju u Beogradu za svoju novu ambasadu. Da se srpski narod pitao odavno bi svi kontakti sa nacistickom Amerikom bili prekinuti.

  • P.P.NJ says:

   Поменути је крив и мораће да одговара ПРЕД СРБСКИМ НАРОДОМ зато што није наредио комплетно паљење и рушење до темеља поменуте амбасаде.

  • Duh proroštva says:

   Šteta što ne znaš ko je isporučio Miloševića, Čeda droga i mafijaši u maskama, Koštunica nikada. To je došlo od uparene druge strane vlasti koja ga je dovela na vlast, od Đinđića i Čede. Oni su maštali da će Srbija da procveta kada skinu Slobu sa vlasti i jedva čekali da deanatemišu jadnu Srbiju. Ali naravno nisu bili u pravu. Oni su postavili Koštunicu kao trojanskog konja da bi oni iza njega vladali i ubrzo preuzeli vlast, zar mislite da Đinđić ubrzo ne bi postao predsednik Srbije da ga ne ubiše? Glasanja naroda i birački listovi su davno provaljeni lopovluk, nije li rekao AV da je u stvari "najvažnije ko broji glasove, a ne ko glasa." Mutljavina brate, nema greha samo onaj ko ih je oprao u Gospodu našem i Spasitelju Isusu Hristu. Pošteno? A onda Đinđić svojevremeno priznaje: "Da znate nema ništa na pošteno."

 9. Pravnik says:

  trikorjanin, upravo sam pretraživao tekst na internetu o tome ko je isporučio Miloševića u Hag i nađoh u Kuriru da Koštunica nije ni zano kad je Milošević poslat u Hag. Helikopterom kojim je nekad išao na Gazimestan, sporučio ga je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović, noću, a glavnu ulogu je odigrao Čedomir Jovanović, koji je sa njim pregovarao u njegovoj vili. Gde bi bilo kolo bez skokana pa i hapšenje predsednika države koga je on vukući narod ulicama u pocepanim patikama, smenio sa vlasti i od tada svaka vlast sprovodi njegovu politiku, a on politiku Nevladinih organizacija, koje sve finansira Džorž Soroš.

 10. Z. Vasic says:

  Dok ovaj tip ne shvati da je glavni krivac za paljenje americke ambasade pogresna americka politika, njemu nema pomoci. A Kostunicu nek ostavi na miru. Amerikancima bi najvise odgovaralo da su se Srbi tada medjusobno pobili oko njihove ambasade. Bilo bi bolje da napisete i objasnite kako su dosli do sadasnje ambasade u Beogradu.

 11. Duh proroštva says:

  Hoće li ga neko obavestiti da ide u zatvor? On je naš prvi i poslednji zaista demokratski predsednik Srbije, pre i posle njega takvog nije bilo niti će ikada i biti. Da li možete Koštunjavog da oterate u ćuzu samo zbog par reči? Opet amerikanci dižu rogove na Srbiju? Koštunjavi nije predao ni Slobu, ni Mladića, ni Karadžića, niti bilo koga do te mere da je Karla del Ponte padala u nesvest od njega. E, to ti je demokratija i volja naroda. Koštunica je zaista bio najbolji ali nije uspeo u misiji da najpre uspostavi pravnu državu. Ispostavilo se da Srbiji ipak treba kao i uvek samo jedan autokrata koji je sposoban da nametne svoju misao narodu, jer smo mi inače svi političari i svako od nas zastupa samo svoju misao i politiku. Možete misliti kada je i Bora Čorba oformio tada svoju političku partiju zvanu BIP po bip pivu. Aj, nazdravlje i Živeli!

 12. Nikola says:

  Znači, reč je o nizu političkih stranaka koje nisu preduzele nikakve mere u vezi sa ovim međunarodnim prekršajima – rekla je Brašova za Glas Amerike. Kada već govorimo o međunarodnim prekršajima da krenemo redom, onako kako su ti prekršaji pravljeni i prvenstveno osuditi sve čiji se zločini odnose na zločine protiv čovečanstva, one koji su bacali bombe sa uranijumom i plutonijumom na mirnodobske ciljeve i otvorene gradove, one koji su bacali hemijske i biološke otrove, one koji su gađali fabrike, trafostanice, naftna postrojenja, one koji su iz fotelja gađali decu i nenaoružani narod. A sve ove nazovi srbe koji su bili u nazovi vladama Srbije onda ćemo vam rado isporučiti, navikli smo se...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u