VOJISLAV KOŠTUNICA: Neka vlast predvodi zadovoljne stanjem u Srbiji, a DSS će stati na čelo ostalih

VOJISLAV KOŠTUNICA: Neka vlast predvodi zadovoljne stanjem u Srbiji, a DSS će stati na čelo ostalih

19 januara 2014

DSS-ODBORDemokratska stranka Srbije održava danas svoju 11. skupštinu.

To što danas održavamo 11. skupštinu Stranke svedoči o našem putu i mi zaista imamo sve razloge da budemo zadovoljni i ponosni onim što smo radili do sada, u proteklih više od dvadeset godina. I, ako bi trebalo da damo ime ovom putu kojim je išla Demokratska stranka Srbije, onda je najtačnije ako kažemo da je to – put državotvorne politike.

Zašto kažem da naš put sabira iskustvo državotvorne politike? Zato što je Demokratska stranka Srbije zaslužna što je danas Srbija vojno neutralna država i što naši vojnici ne ginu širom sveta za tuđe interese. Zato što smo mi obezbedili da kroz Srbiju prođe Južni tok, što će imati dugoročne pozitivne posledice za našu energetsku bezbednost, za našu privredu i za poboljšanje života naših građana.

Ne zaboravimo da je DSS omogućila da Srbija ima specijalne paralelne veze sa Republikom Srpskom, a kupovinom Telekoma Srpske značajno je ojačana i naša ekonomska saradnja i ekonomski je ojačana Republika Srpska.

Poznata je naša presudna uloga u odbacivanju Ahtisarijevog plana za nezavisnost Kosova. Mi smo u postupku pred Ustavnim sudom oborili protivustavni Statut Vojvodine i Zakon o nadležnostima Vojvodine i sprečili time stvaranje države u državi.

Podsećam i na to da smo – dok smo vodili Vladu – imali suficit u budžetu, da je vraćen celokupan dug MMF, da smo imali prosečnu stopu rasta BDP od 6 odsto i da je, ukratko, u tom periodu Srbija bila ekonomski stabilna i da su svi pokazatelji govorili da zemlja ide u dobrom pravcu.

Zaslužni smo i što je u Srbiji zasejana velika ideja političke neutralnosti za koju je bitka tek počela. Ali ono što je najvažnije, naša je velika zasluga što smo jedinstveno okupili svih 250 poslanika Srbije da glasaju za novi Ustav, koji je narod svojom slobodnom voljom izglasao na referendumu.

Svako vidi i svako zna da je Ustav poslednja brana dezintegracije zemlje.

Poštovani prijatelji, nema danas nijedne stranke u Srbiji koja se može pohvaliti ovakvim rezultatima. Demokratska stranka Srbije je na delu pokazala kako se treba boriti za srpske nacionalne, državne i ekonomske interese.

Šta nam dalje valja činiti?

Mi kao stranka imamo veliki zadatak da svesrdnim, iskrenim i snažnim radom pridobijemo Srbiju za ideju političke neutralnosti.

Uvereni smo da je politička neutralnost velika ideja i da je u najboljem interesu naše zemlje.

Da bismo to uspeli – svaki član Demokratske stranke Srbije treba svom snagom, svim argumentima i na svakom mestu da se bori za ovu ideju. Moramo ubediti naše porodice, naše susede, naše prijatelje, naše kolege, sve – da je politička neutralnost a ne Evropska unija pravi put koji otvara vrata budućnosti Srbije.

Politička neutralnost je najbolja garancija ekonomskog prosperiteta zemlje i stavljanje van snage Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom koji ekonomski razara našu zemlju.

Isto tako, politička neutralnost je čuvar srpske državnosti, onoliko koliko Evropska unija razbija našu državu.

Mi jasno i glasno pozivamo na nacionalnu javnu raspravu gde će se ukrstiti argumenti šta je bolje za Srbiju. Da li je za našu ekonomiju bolja politička neutralnost ili evropske integracije?

Nedavno je Island zbog zaštite svojih interesa u ribolovu otkazao dalje pregovore sa Evropskom unijom, a Srbija kojoj otimaju deo teritorije i uništavaju privredu slepo hrli u Evropsku uniju.

Kako je moguće da je u našem ekonomskom interesu, kada nam je privreda gotovo na kolenima, da gubimo više od milijarde evra zato što smo skinuli carine na uvoz robe iz Evropske unije? Ili kako je moguće da je u našem interesu da uništimo celu poljoprivredu tako što smo skinuli carine sa poljoprivrednih proizvoda?

Da li je moguće da će Srbija svoju zemlju staviti na rasprodaju strancima jer tako nalaže Sporazum o stabilizaciji o pridruživanju sa Evropskom unijom?

Nema, dragi prijatelji, nikog drugog osim Demokratske stranke Srbije koja našem narodu otvoreno treba da kaže istinu da su evropske integracije pogubne po nacionalne, državne ekonomske interese naše zemlje.

Dok god su Srbiji vezane ruke evropskim integracijama Srbija će propadati sve više i više. Propadaće državno, ekonomski, moralno i kulturno, jer Evropska unija prožima sve što je važno u našoj zemlji.

Pogledajmo samo briselske sporazume koje je Evropska unija nametnula Srbiji. Da li ima gorih sporazuma od ovih u našoj istoriji koje je Srbija potpisala? Mi smo upozoravali vlast da je ovim sporazumima pristala da se ukine srpska državnost na Kosovu i Metohiji.

A zašto je vlast pristala da uništi državu Srbiju na Kosovu? Naravno, zbog Evropske unije. Isto tako, vlast iracionalno pristaje na uslove Evropske unije i kad su naši ekonomski interesi u pitanju.

Svi mi jako dobro znamo kakav je odgovor na našu politiku od strane pojedinih stranih centara moći i medija i nevladinih organizacija na koje oni utiču. Oni svojim propagandnim sredstvima, između ostalog, šire priču kako smo stranka jedne teme, kako brinemo samo o Kosovu, kako nas ne interesuje život i životne teme. A moj odgovor sa današnje Skupštine je da mi dobro znamo zašto oni to rade.

Kad bi DSS bila za Evropsku uniju i NATO – mi bismo bili najbolja stranka. Sva propaganda koja se vodi protiv nas jeste zbog toga što mi nismo za evroatlantske integracije. Mi nismo za NATO, mi nismo za Evropsku uniju, mi smo za Srbiju. Mi smo za slobodnu, samostalnu i politički neutralnu Srbiju.

Nedavno je jedan ozbiljan dnevni list saopštio činjenicu da je DSS imala najaktivniji poslanički klub u Skupštini. Neće biti da smo jednom temom uspeli da budemo najaktivniji. Neće biti da je moja knjiga Politička neutralnost ili Evropska unija svođenje politike na jednu temu. Isto tako neće biti ni da je knjiga Nenada Popovića Politička neutralnost i ekonomija svođenje politike na jednu temu.

Nema danas šireg i bitnijeg pitanja u Srbiji od pitanja Evropske unije. Tu je sve sadržano – od države do ekonomije, od kulture do poljoprivrede. Kako rešimo pitanje odnosa Srbije prema Evropskoj uniji, tako ćemo rešiti budućnost naše zemlje.

Dragi prijatelji, ima li išta prirodnije nego da zatražimo i pokrenemo nacionalnu debatu šta je bolje i šta je u interesu Srbije: Evropska unija ili politička neutralnost. Naš cilj je da ova godina bude godina u kojoj će se prekinuti tišina i pokrenuti javna rasprava o koristi da Srbija nastavi evropske integracije.

Da li je uopšte moguće da Britanija najavljuje da će raspisati referendum o izlasku iz Evropske unije, a da se Srbija zaklinje da neće skrenuti sa ovog slepog puta. Srbija ne sme da beži od nacionalne rasprave o Evropskoj uniji i ne sme da zabada glavu u pesak.

Pitam javno zagovornike evropskih integracija šta je sporno u tome da pokrenemo razgovor o budućnosti zemlje i kojim putem treba dalje da idemo. Zbog čega ne bi Srbija početkom 2015. raspisala referendum na kome bi narod odlučio da li treba i dalje da ide putem evropskih integracija ili treba da proglasimo političku neutralnost.

Suviše mi kao narod i država imamo spornih pitanja sa Evropskom unijom da bismo mogli da izbegnemo referendum o ovom pitanju.

Na kraju krajeva, ima li nešto bolje i prirodnije od toga da čujemo glas naroda da li želi da Srbija bude u Evropskoj uniji. Mi ne želimo da nam umesto naroda na referendumu agencije za istraživanje javnog mnenja saopštavaju šta narod hoće.

Nas posle ove Skupštine očekuju beogradski izbori i moguće vanredni parlamentarni izbori. Beogradski izbori koji su zakazani za 16. mart su izuzetno važni za našu Stranku. I dobro je što ovu Skupštinu držimo uoči izborne kampanje za Beograd. Jer, da bismo postigli što bolji rezultat, mi moramo ispravljati greške koje kao stranka pravimo. Važno je DSS bude u vlasti u Beogradu jer je to garant da će biti vođena dobra, poštena i odgovorna politika.

Pravo je vreme da budemo odlučniji, jači, otvoreniji i spremni da se hrabro uhvatimo u koštac sa našim političkim neistomišljenicima. Uveren sam da je Aleksandar Popović najbolji kandidat za gradonačelnika Beograda. I zato je naša velika obaveza da svi zajedno pomognemo najboljem kandidatu na ovim izborima. Ne treba da žalimo ni truda ni energije da ubedimo naše sugrađane da glasaju za Demokratsku stranku Srbije na predstojećim beogradskim izborima.

Uveren sam da se svi mi koji smo došli na ovu Skupštinu slažemo da Demokratska stranka Srbije ima najbolju, razložnu, odgovornu i ostvarljivu politiku. I uveren sam da ova politika zaslužuje mnogo veće poverenje građana naše zemlje. Pitanje koje nas zajednički muči jeste – kako doći do veće podrške građana. Odgovor leži u nama samima.

Najpre na ovoj Skupštini mi moramo pokazati više nego ikada jedinstvo Demokratske stranke Srbije. Jer, samo ako smo jedinstveni možemo nešto uraditi. A ako smo jedinstveni onda treba poboljšati sve segmente delovanja DSS. Treba ojačati, izoštriti i pojednostaviti naše poruke javnosti, treba odlučnije braniti političku neutralnost, treba svi zajedno još snažnije da zastupamo našu ekonomsku i socijalnu i kulturnu politiku i treba solidarno svi zajedno da radimo na boljem i organizovanijem delovanju DSS. Svako ko želi da bude u novom Predsedništvu mora da bude spreman na neumorno obilaženje svakog kutka Srbije.

Drugim rečima, dragi prijatelji, nama je danas potrebno da Demokratska stranka Srbije pokaže novu energiju i novu snagu. Mi moramo zbog Srbije da pokažemo jedan novi elan kojim ćemo da menjamo našu zemlju.

Svaka čast svakoj stranci, ali ako DSS ne pokaže svoje pravo lice i svoju pravu snagu i energiju – neće biti ništa od suštinskih promena za kojima vapi naša zemlja. Naša je obaveza i naša dužnost zaista velika.

Na ovoj Skupštini treba da započnemo ponovno jačanje naše stranke. Moram da kažem da mi je žao što nije bilo više kandidata za predsednika, jer bi i to pokazalo demokratičnost naše Stranke.

Javnost treba da zna da je u Demokratskoj stranci Srbije vođena argumentovana rasprava oko izmene Statuta i posebno načina izbora potpredsednika. I na Predsedništvu Stranke i na Glavnom odboru vođena je načelna rasprava da li je za DSS bolje da potpredsednike predlaže predsednik Stranke ili i opštinski odbori.

Veoma cenim što je i pored oštro suprotstavljenih stavova kod svih jednodušno preovladao stav da je najbitnije jedinstvo stranke i da nam je svima pre svega na srcu Demokratska stranka Srbije. Pokazali smo zajednički da nam je jedinstvo stranke najbitnije i to je veliki kvalitet DSS. Zajedno smo došli do zaključka da neophodne promene u Stranci sada mogu da se ostvare kroz važeći Statut.

Sada treba da izaberemo novo Predsedništvo i to je važna prilika da pokažemo istinsko jedinstvo stranke i da svi bez izuzetka podržimo one koji će biti izabrani. Vreme je da svako interes DSS stavi na prvo mesto, jer bez jakog DSS teško možemo zamisliti jaku Srbiju.

Jedinstvo, snaga, novi elan i jednodušna borba za političku neutralnost danas su nam preko potrebni. Baš zato što je Srbija ugrožena, što vlada apatija, bezvoljnost, siromaštvo, DSS treba snažno i nepokolebljivo da stane na stranu svog naroda, na stranu siromašnih i onih koji više nemaju nade i ne vide da nam može biti bolje.

Neka vlast predvodi one koji su zadovoljni stanjem u zemlji, a mi treba da budemo na čelu svih koji su nezadovoljni kako nam Srbija izgleda. I ja vas pitam: da li mi kao stranka hoćemo da okrenemo novi list i da odlučnom borbom ponudimo nezadovoljnoj Srbiji da je vodimo u bolju budućnost. Da zahvalimo Evropskoj uniji na evropskim integracijama. Da branimo svim pravnim sredstvima Kosovo i Vojvodinu. Da ponovo pokrenemo zamrlu privredu Srbije.

Mi to možemo, mi to hoćemo i ova Skupština treba da bude novi početak snažnijeg i bolje DSS koji će promeniti politiku Srbije.

I na kraju, šta je to što očekujem od svih vas? Šta očekujem od svakog člana Demokratske stranke Srbije? I šta očekujem od novog Predsedništva DSS?

Pre svega očekujem da čvrsto i nepokolebljivo verujete i pokažete da je državni interes Srbije iznad svega. I očekujem da od danas predano radite da svakoga u Srbiji pokušate da ubedite da je u političkoj neutralnosti budućnost Srbije. Vreme je da prelomimo stvari i da svom snagom na svakom mestu branimo ideju Demokratske stranke Srbije.

Kada svako od nas bude uveren da je uradio sve što je u njegovoj moći za Srbiju, onda možemo reći što je do nas urađeno je.

Srbija je ugrožena, Srbija propada, Srbija je izgubila samopouzdanje, Srbijom danas komanduju stranci. Moramo promeniti Srbiju, moramo strance vratiti na pristojno mesto koje im i pripada. Moramo vratiti srpski duh u Srbiji.

Moramo obnoviti našu privredu. Toliko toga zapravo moramo uraditi. Da bismo u ovom velikom poslu uspeli, treba najpre mi u Demokratskoj stranci Srbije da ponovo povratimo pobednički duh i smelo branimo našu politiku.

Mi verujemo u slobodnu, samostalnu, i dostojanstvenu Srbiju. Za takvu Srbiju vredi se boriti.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Jevto Bejatovic says:

    Vreme je potvrdilo i odagnalo i poslednju sumnju, da si, iskreni, dosledni i osvesceni patriota, nase , napacene i svekoliko posrnule Srbije. Zao mi je i najiskrenije se kajem , sto sam , svojevremeno bio , odani clan, SPO-e, u Cikagu, bio, neko vreme i predse4dnik, cikaskog odbora; zrtvovao i vreme i novac, da bi se, nazalost, razucarao u , prevrtljivu i na kraju, izdajnicku politiku, njenog , neprikosnovenog lidera, Vuka Draskovica. Iskreno postovanje i, od Boga podrska, za sve sto radite, za oporavak, posrnule nam ,Oadzbine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *