Vojislav Šešelj na hemoterapiji za 10 dana

Vojislav Šešelj na hemoterapiji za 10 dana

9 јануара 2014

seseljPrvi radikal Vojislav Šešelj, kome je nedavno odstanjeno tridesetak santimetara debelog creva sa limfnim čvorovima zahvaćenim kancerom, trebalo bi za desetak dana da započne hemoterapiju, saznaju „Novosti“.

Konzilijum lekara, međutim, još nije odlučio da li će terapiju primati u pritvorskoj ambulanti ili u bolnici.

– Lekari su mu prepisali lekove „5-fu“ i „oksaliplatin“ – kaže Vjerica Radeta.

– On, međutim, još čeka da mu saopšte ostale detalje. Važno je da se dobro oseća. Mada o bolesti malo pričamo, uglavnom govorimo o uobičajenim temama za stranku, kao što su izbori, na koje, naravno, izlazimo.

Upitana da li će Šešelja uskoro posetiti tim lekara iz Srbije, kako se nezvanično govori, Radeta je rekla da zasada nema informacije o tome. Objasnila je da se Šešelj pita za sve i da o tome do sada nije bilo reči.

Naš poznati koloproktolog, dr Zoran Krivokapić, kaže da je ova kombinacija lekova uobičajena za karcinom limfnih žlezda, odnosno „ce stadijum“.

– Ove metastaze mogu da se prošire na jetru, pluća, mozak, i zato se daje ova kombinacija, kako bi isključila dalja metastaziranja – kaže dr Krivokapić. – „5-fu“ je najspecifičniji lek za kancer i daje se sa još nekim lekom.

Radikali će 24. februara obeležiti tačno 11 godina otkako se Šešelj dobrovoljno predao Haškom tribunalu. Njegov pravni savetnik Zoran Krasić smatra da bi predsednik Tribunala i pre toga mogao da odredi žalbeno veće koje će raspravljati o Šešeljevoj žalbi da novi sudija Madiaje Nijang, iz Senegala, učestvuje u oceni dokaza i donošenju presude uprkos tome što nije bio član sudećeg veća.

DR KRIVOKAPIĆ: KOD NAS SAMO U BOLNICI

DR Krivokapić objašnjava da se ova terapija prima intravenski, obično u bolničkim uslovima.

– Mi je dajemo u onkološkim centrima, a ona može da se daje i bilo gde, ali u određenim okolnostima – kaže naš sagovornik. – Uglavnom se daje unutar dva meseca od operacije. U ovim slučajevima mnogo zavisi i od toga koji je „ce-stadijum“ u pitanju, koliko je limfnih žlezda analizirano.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u