ВОЈНА АНАЛИЗА УЗНЕМИРИЛА ЕВРОПУ: Уколико почне рат на Kосову УМЕШАЋЕ СЕ РУСИ и почеће европски рат

VOJNA ANALIZA UZNEMIRILA EVROPU: Ukoliko počne rat na Kosovu UMEŠAĆE SE RUSI i počeće evropski rat

19 decembra 2018

U poverljivoj analizi operativaca američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), koja je prošle nedelje prosleđena na više adresa visoko pozicioniranih zapadnih diplomata u Beogradu, analitičari CIA procenjuju da bi Putin u najkraćem mogućem roku Srbiji poslao oružje, ali i vrhunski obučene specijalce, zbog čega bi sukob na Kosovu lako mogao da se pretvori u veliki evropski rat.

Amerikanci svoju analizu temelje na uverenju da Putin doživljava Srbiju kao poslednjeg iskrenog saveznika na Balkanu.“Sasvim pouzdani izvori iz Kremlja svedoče da Putin neće oklevati da upotrebi vojnu silu ako Srbi i Srbija budu u opasnosti. Ruske rakete i avioni za samo nekoliko sati sprečili bi svaki veći, frontalni napad na Srbe. Rusija bi sasvim sigurno, na zahtev Beograda, intervenisala u korist Srbije. Moskva ne priznaje Kosovo kao državu i nema nikakve odnose sa Prištinom”, navodi se u obaveštajnoj analizi.

Analitičari CIA upozoravaju i da Beograd danas ima mnogo jače saveznike nego 1999. godine.

“Osim što je u postojećim okolnostima nemoguće ući u veći oružani sukob sa Srbijom a da to ne povuče i sukob sa Rusijom, ne treba zanemariti ni značajne interese Kine, ali i nekih drugih sila…” – piše u izveštaju.

I dok juče niko od zvaničnika nije želeo da komentariše naša saznanja, dekan Fakulteta bezbednosti “Edukons” Miroslav Bjegović kaže da će Srbija znati kako da na najbolji mogući način zaštiti narod na severu Kosova.

– Svi su jasno čuli stav ruskog ambasadora Čepurina, ali i samog ruskog predsednika da Moskva podržava svaku odluku Srbije. Ako bismo, ne daj Bože, morali da Srbe na Kosovu branimo oružjem, Putin bi nam pomogao, nema nikakve sumnje u to. U ovakvom odnosu snaga mislim da ni Šiptari nisu sigurni da li bi im SAD vojno pomogle ako bi krenuli na sever Kosova – podvlači Bjegović.

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan ocenjuje da strane obaveštajne službe pokušavaju da se domognu plana Srbije o mogućim reakcijama, koji je naravno strogo poverljiv.

– Jaki nasrtaji stranih službi znak su da oni nemaju špijune u našem državnom i vojnom vrhu, pa pokušavaju da nekim spoljnim pokazateljima zaključe suštinu. Rusija je izrazila podršku i spremnost da pomogne, ali su i ti detalji naravno vrhunska tajna. Kao što je uobičajeno i normalno prilikom iznuđene intervencije, naša strana mora imati tajne adute za postizanje efekta iznenađenja i zbunjivanje protivnika – naglašava Karan.

Lazanski: Amerikanci obučavaju Albance

Vojni komentator Miroslav Lazanski upozorava da Priština neće odmah doneti odluku da upadne na sever Kosova, već da će se to desiti suptilno, kroz incidente, patrole i isticanje znamenja “vojske Kosova”.

– Albanci imaju specijalne savetnike iz američkih timova za propagandno-psihološko delovanje. Pogledajte njihovu obuku, pogledajte njihove oficire koji su u jedinicama, to su sve američki oficiri koji govore i albanski jezik i engleski. Ono što sam tamo video nije naivno, nemojte da se zavaravamo. Kad dostignu tih 5.000 ‘vojnika’, to su već dve teške brigade. Njihov cilj jeste etnički čisto Kosovo – rekao je Lazanski.

Pomoć i Kineza

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić smatra da Rusija i Kina moraju da uzmu aktivno učešće u rešavanju problema oko Kosova.

– To se odnosi kako na politički plan, tako i na vojno prisustvo na Kosovu. To bi pomoglo da se svet upozna sa neviđenim pritiscima sa kojima se suočavaju Srbi, kao i sa ekonomskim i fizičkim terorom koji se vrši nad našim narodom – zaključuje Petrić.

(Pravda)

KOMENTARI30 komentara

 1. Vojna i ojdesve says:

  To brus li... Samo napred... Neka bude rat...

  • Željko says:

   Susjedi, iskreno, neće Rusi u rat ni za Ruse u Donbasu! Rusima ako ponude priznanje Krima kao dijela Rusije, Rusi će prihvatiti i da Vojvodina i Raška oblast-Sandžak ne budu dio Srbije! U politici samo postoje interesi jer primjerice Rusi su među prvima, nakon Bugara, priznali neovisnost Hrvatske i slali su ogromne količine oružja i streljiva Hrvatskoj uključujući i famozni S-300, a Srbija "saveznica" Rusije ga nema!!

   • Leklerk Rene says:

    Da samo što je tada bio pijani Jeljcin,a sada je Putin.

   • Ivke says:

    Prespavao si 20 godina probudu se druga su vremena :)

   • ARMAGEDON says:

    Dosta je vreme radilo za vas. Da sam na tvom mestu razmišljao bih o svojim korenima. I nakon mnogo decenija pritisaka na nas, nismo poklekli a Hrvatska se baš nije proslavila. Biče gadno ako se stvari okrenu.

   • Vladimir says:

    Željko, potpuno si u pravu. Nego use i u svoje kljuse,tj hrani sina pak šalji na vojsku Srbija se umirit ne može! Sami smo se i oslobodili, postali neovisni, pobedili Tursku, Austriju, obarali tzv nevidljive avione....A sile gledaju sebe.

   • Ilija says:

    Divna je iskrenost nasih Neprijatelja i njihovo Priznanje sta bi od Srbije ostalo kad bi oni odlucivali o tome.

 2. A akoM says:

  Očekujem Veliki Rat koji će najskuplje platiti Euro-Azija,jer to tako paše USA,koja će to i zapaliti!Ali sam očekivao početak tog Velikog Rata najprije na Blistoku,pa tek onda u Ukrajini,pa tek onda na Balkanu!A sad se sve izjednačuje,može početi svuda!A zapravo je i tako svejedno gdje će započeti,kad će sve te krajeve i tako zahvatiti,a i šire!Pa se samo mogu nadati da će nevolje jače zahvatiti neke druge,koji su više krivi za sve to!

  • Milica says:

   Nešto ste propustili. KFOR je de misija UN zadužen za bezbednost, te ako izbiju sukobi na Kosovu onda ta misija nije sposobna za svoju dužnost. U takvom pretpostavljenom slučaju dobila bi Rusija sa pravom da se umeša, toga se se na Zapadu boje. Rusija može čak da traži na SBUN povlačenje nesposobnog KFOR-a sa Kosova i povratak svojih snaga i drugih nepristrasnik snaga na Kosovo, a to ne smeju ni da napišu. Mislim da zato između južne i severne Mitrovice KFOR je rasporedio svoje snage jer ne smeju da dozvole napad iz južne Mitrovice na sever. KFOR tu prvenstveno štiti američke i natovske interese i neće dozvoliti da prokockaju zlatnu ulogu mirovnjaka na Kosovu zbog pomahnitalih Šiptara iz Južne Mitrovice.

   • Milica says:

    ... KFOR je deo misije UN na Kosovu zadužen za bezbednost...

    • test01 says:

     KFOR je NATO i nista drugo!!! To je samo maska da NATO postavi svoje ljude na kljucne pozicije a za to koriste vojsku iz drugih drzava tako da ne rizikuju zivote amera a druge drzave snose troskove. Sve je to odavno jasno. Bio sam u situaciji gde je KFOR trebao da zastiti nenaoruzane civile. Cim se zapucalo prvi su pobegli a imali su tesko naoruzanje i transportere! Nisu povezli sa sobom ni decu a kamoli da su nekoga zastitili. Kako nas narod lepo kaze - Uzdaj se u se i u svoje kljuse!!

     • Milica says:

      Rezolucija 1244 aneks 2 tačka 4: "Međunarodno bezbednosno prisustvo uz suštinsko učešće NATO (!) mora da bude raspoređeno pod jedinstvenom komandom i kontrolom i ovlašćeno da uspostavi bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu, kao i da olakša bezbedan povratak svih raseljenih lica i izbeglica njihovim domovima." ... Ispada da NATO mora negde u svetu da bude dobro poražen (ili da ta alijansa uđe u fazu osipanja-raspadanja, ili da izgube sredstva za finansiranje) i onda ovaj stav bi morao da se menja na SBUN, a to bi značilo prisustvo nekih drugih snaga. Moguće je da ćemo već u 2019 godini gledati kako se odvija napuštanje NATO-a. U sastavu KFOR-a vodeće su snage: SAD. V.B. Francuske, Italije i Nemačke. Takođe ako idu ka formiranju Evropske vojske (za koju se sumnja da već tajno postoji), a to onda znači da Francuska, Nemačka, pa i Italija napustiće NATO. Ili ako NATO izgubi glavnu "kasicu" iz koje se finansira, npr. zbog dedolarizacije a SAD finansira 75% NATO, itd. Ovaj citirani stav moraće da se menja, brže nego što sada možemo da zamislimo (pretpostavimo). Znamo šta to u praksi znači.

     • Milica says:

      Takođe ozbiljniji efekti dedolarizacije mogu da nastupe tokom ili do kraja 2010 godine. U toj situaciji SAD će prvenstveno finansirati svoju američku vojsku. A ko će finansirati preskupi i preglomazni NATO? Da li je to pogodan momenat da se pojavi evropska vojska? Misiji KFOR ističe vreme kako god da se zagledamo u budućnost.

      • Milica says:

       ... do kraja 2019 godine ... Za nas bi npr. određivanje ruskih vojnih snaga u neku novu bezbednosnu misiju na Kosovu bilo isto kao i oslobođenje KIM, a za Šiptare to sigurno nije.

    • Deda Micko says:

     Milice, idi dete skuvaj nesto, nista ti ne razumnes. KFOR je po tebi zaduzen za bezbednost? Pa, razlikujes li ti parole, od stvarnosti. Zar ne znas za koga radi KFOR? Ko je omogucio da Siptari spale 300 srpskih crkava? Ne znas dete ti o tome i ne lupetaj.

     • Milica says:

      Deda, nigde u mom komentaru ne stoji da su oni dobri. Uopšte ne čitaš nego veoma uvrnuto prevodiš po svom. Moj prethodnik je rekao da će sada biti veliki rat, a ja vidim nešto sasvim drugo za sada. Ovde na Kosovu imaju dve uloge. Prva uloga im je uglavnom glumačka da zvanično oni su misija UN zadužena za bezbednost, a druga je da tu ostvaruju osvajačke američke tj. globalističke ciljeve. Uloge su suviše suprotne i to je mač sa dve oštrice. To je ujedno i njihova slaba tačka i toga su i sami svesni. Ako tu prvu ulogu ne igraju dobro, onda se može odmah postaviti pitanje njihovog rada čak i daljeg boravka na Kosovu. Onda Rezolucija 1244 ne može da bude sakrivena pod tepihom, nego proziva se šta ta misija radi i da li radi u skladu sa Rezolucijom. Za njih je još opasnije to da u isto vreme palo bi u vodu briselsko "dogovaranje", jer kako će napraviti mirovni sporazum (sveobuhvatni mirovni sporazum) i dobiti na njega potpise, ako je na Kosovu nemirno?! Zato sada će oni čuvati mir, bar dok ne isčupaju od Srbije priznanje Kosova. Šta će biti posle? Posle će povećati teror i najuriti ostatak Srba. Zato ne sme se potpisati taj svobuhvatni mirovni sporazum, ne sme se dati priznanje Kosova od strane Srbije ni u jednoj varijanti.

     • Milica says:

      Sada im itekako odgovara da idu putem mira, a tek posle će opet da skrenu na put sukoba i proterivanja.

      • Ivke says:

       Devojce sve je to lepo ali bolje nemo da koristis tu lepu glavicu za ovake stvari. Bolje rodi i skuvaj pa da srbija procveta a nama muskarcima ostavi da ginemo

       • Miraš says:

        Ivke, neće oni Vama dati priliku ni da se borite, a ni da ginete. Tako će biti odsad sve dok Kosovo ne postane članica UN i NATO-a. Hoće zastrašivati i na taj način pritiskati da se i sada Srbi raseljavaju, ali neće napraviti veći događaj koji bi ih iskompromitovao. E kad postanu članica NATO onda će moći da nastave po starom, najverovatnije žešče će ih proganjati i biće i Oluje, ma koliko da sad tvrde da neće. Ali onda će biti kasno za pomoć iz Srbije jer napali bi smo NATO članicu tj. jednu od NATO članica, a one imaju kolektivnu bezbednost.

  • Posmatrac says:

   Mozda nisi cuo sta je Putin rekao, evo cu ti ja reci, vise se rat na ruskoj teritoriji nece voditi, a na americkom moguce.

 3. trikornjanin says:

  Ko volovi u kupusu. Da se sve presece i vrati na normalu dovoljno je da Rusi posalji 500 vojnika na KiM sa autonomnom komandom. Nikome nije do ratovanja a jos manje da jos vece destabilizacije. Ali svi celnici Srbije ni mukajet, zatrpavaju ko macka govno onu rezoluciju i dalje za neprijatelje Srbije govore "tamo neki". A kao sto rekoh na pocetku, Ruska vojska bi proizvela sasvim jasne efekte na Srbe koji zive dole, na siptare koji su se vec totalno pogubili od straha za sudjenje zbog ratnih zlocina a takodje i mi u centralnoj Srbiji mogli bi da objektivno pratimo situaciju. Ako Vucic ne zatrazi preventivnu pomoc od Putina posle nam ni S400 nece biti potreban.

 4. Doktor says:

  Za 72 sata bi smo završili posao i ne bi ostao ni kamen na kamenu. Od Nato-a i Kfor-a ne bi osim dugmića ostalo ništa.

  • PRVA LINIJA says:

   RAT, RAT I ODMA SAD RAT... DAJTE BRACO RUSI 10 URAGANA I 10 TOS-ova... SMERC STE NAM VALJDA VEC OBECALI... VASE CEVI I NASE RUKE PA DA ,,PREOREMO" BLIZU I DALJU OKOLINU... KOMSILUK JE TO ODAVNO ZASLUZIO SVOJIM PONASANJEM A NASA NAMENSKA IMA MATERIJALA ZA IZVOZ... RADE NE U TRI VEC U CETIRI SMENE... PA DOSTA JE BRE VISE BILO... SABIJANA OPRUGA SE VRACA U POCETNU POZICIJU... S VEROM U BOGA ZA SLOBODU I CAST... ZA OBRAZ KOJI MNOGI ODAVNO NEMAJU... O DA I ZAKON O POREKLU IMOVINE PA DA SE SVI SKUPA SMEJEMO... VREME JE...

 5. Gizmo says:

  Dve do tri ruske baze u Srbiji.... 4 brigade raznih rodova... Malo raketica i dosta migova i suhoja i bila bi tisina samo tako... No aj.. Ko narod pita... Al narod ce da menja.... Treci krug kako reca deda Miloje.... Tesko na pocetku al posle brisanje ka gumicom u prvom razredu.

  • Ivke says:

   Tako je odmah Kopaonik, Surcin , Batajnicu i Niski da predamo braci na cuvanje

 6. Gizmo says:

  I Prokletije i Cakor bile bi ravnije od Vojvodine za bezaniju.... Pa kom opanci kom obojci.

 7. punca says:

  Alepo se nastavlja …

 8. vanja says:

  Posto ce se sve odvijati po ovom scenariju, taj rat ce biti zadnji koji ce Nato voditi u svetu. Posle toga, nece vise biti ni Nato-a, ni zapada kao svetskog silejdzije.

 9. Dragan pik-panta says:

  Ako počne rat protiv Republike Kosovo umešat će se Putin i onda će Srbi da beže do Niša.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *