ВОЈНA ПAРAДA У НОВОМ СAДУ Продефиловали милош, нора и лазар 3, а ово је терминатор (ВИДЕО)

VOJNA PARADA U NOVOM SADU Prodefilovali miloš, nora i lazar 3, a ovo je terminator (VIDEO)

22 oktobra 2016

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić prisustvovali su danas vojnoj paradi i svečanosti povodom obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

Na početku svečanosti predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović rekao je da je Dan oslobođenja izuzetan dan i da „jasna misija (vojske) uvek opstaje misija rodoljublja i zakletve – biti spreman da u borbi da dam i svoj život“.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poželeo je dobrodošlicu svima u Novi Sad koji Grad-heroj i buduća Evropska prestonica kulture.

On je rekao da su u temelje tog grada „ugrađene hiljade života da bi se danas živelo slobodno“, i da Novi Sad neće zaboraviti te žrtve i neće odustati od temeljni vrednosti antifašizma.

– Srećan ti Novi Sade dan osvajanja slobode. Živela Srbija! – kazao je on.

Na svečanosti na Beogradskom keju, koja je počela u podne, svoju obučenost, naoružanje i opremu prikazuje 700 pripadnika Specijalne brigade, Rečne flotile, RV i PVO, Garde i drugih jedinica Vojske Srbije. Tu je bilo više od 70 vozila i oruđa, 20 plovila Rečne flotile i 20 letelica Ratnog vazduhoplovstva i protiv-vazduhoplovne odbrane (RV i PVO) Vojske Srbije.

Defileu je prisustvovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijer Srbije Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković, ministri u vladama Srbije i Vojvodine, predstavnici gradske vlasti Novog Sada.

Promenadni defile i egzercir u Novom Sadu

U okviru programa svečanog obeleževanja Dana oslobođenja Novog Sada danas su Reprezentativni orkestar Garde i pripadnici Specijalne brigade Kopnene vojske nastupom novosađanima priredili nesvakidašnji događaj i zadovoljstvo.

Izvodeći čuvenu kompoziciju Stanislava Biničkog „Marš na Drinu“ Reprezentativni orkestar Garde, pod dirigentskom palicom majora Aleksandra Đurova, započeo je promenadni defile Dunavskom i Zmaj Jovinom ulicom, glavnim šetalištem Novosađana. Pozdravljani burnim aplauzima nakon svake numere, ređali su se stari srpski marševi, „Aleksandar Prvi“, „Miloš Obrenović“, Kraljeva garda“, da bi na centralnom novosadskom Trgu slobode izveli kompoziciju „Marš Neretva“ te nekoliko popularnih kompozicija stranih autora.

Iza njih na Trg je, uz ovacije nekoliko stotina prisutnih građana, umarširalo 39 pripadnika i pripadnika Garde. Pod komandom komandira egzercira kapetana Đorđa Simića i melodiju „Pozdrav Beogradu“, u izvođenju svog Reprezentativnog orkestra, izveli su, kroz pet formacija, višeminutni egzercir koji obuhvata skup najsloženijih i najkompleksnijih strojevih radnji.

Tridesetak pripadnika Specijalne brigade Kopnene vojske pod komandom kapetana Dragana Mičevića, atraktivnim nastupom prikazali su sposobnost primene borilačkih veština, realnog aikidoa i „krav maga“, prilikom izvršavanja namenskih zadataka. Kao i prethodnici, i specijalci su privukli znatiželju i pobrali burne aplauze, posebno najmlađih posmatrača.

KOMENTARIJedan komentar

  1. dejan says:

    ne moze se braniti drzava s 12 000 vojnika na celom teritoriju ako vecina stanoivnistva nije obucena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *