Vojna vežba Rusije i Belorusije zabrinjava Zapad i NATO

Vojna vežba Rusije i Belorusije zabrinjava Zapad i NATO

26 jula 2013

zapad_468_468_300Zajednička vojna vežba Rusije i Belorusije pod nazivom „Zapad-2013″ biće održana od 20. do 26. septembra 2013. Prema rečima predstavnika Ministarstva odbrane Ruske Federacije Vjačeslava Usika oružane snage Rusije učestvovaće sa 2.500 vojnika, dok će Belorusija poslati 10.400 ljudi. U vežbi će biti korišćeno i oko 60 aviona i helikoptera i do 250 borbenih vozila i jedne i druge zemlje, dodao je Usik. Ovi manevri izvodiće se u Belorusiji i na teritoriji ruskog Zapadnog vojnog okruga, kao i u Barencovom i Baltičkom moru.

„Zapad-2013″ je već izazvao zabrinutost među susedima Rusije i Belorusije, pre svega bivših članova SSSR-a i Varšavskog pakta koji su danas članovi EU i NATO-a. Uprkos izjavi Ministarstva odbrane Ruske Federacije da je ova zajednička vežba usmerena na odbranu Državnog saveza Rusije i Belorusije, neki zapadni političari i analitičari tvrde da je ona u svojoj suštini agresivna.

Njihovu brigu pojačala je i prvobitna odluka učesnika u vežbi „Zapad-2013″ da ne dozvole prisustvo predstavnicama NATO-a tokom njenog trajanja. Ministar odbrane Letonije Artis Pabriks 19. jula je izjavio: „Želimo da nas Rusija pozove da prisustvujemo ovoj vežbi, kako bismo mogli da je pratimo i damo svoju procenu“. Pomenuti ministar veruje da će se na manevrima simulirati napad na baltičke države. „Ne verujem da će se ovakav scenario razlikovati od prethodnog („Zapad-2009″), osim u nekim pojedinostima. U svakom slučaju, cilj ove vežbe je naš region“, rekao je Pabriks. Ministar odbrane dodao je da je zabrinut zbog aktivnosti ruske vojske, kao i zbog njenog prisustva u baltičkoj regiji.

(Ruskarec.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *