VOJNE SILE: Srbija jača od Slovenije, slabija od Hrvatske!

VOJNE SILE: Srbija jača od Slovenije, slabija od Hrvatske!

5 septembra 2014

srbijaVSVojska Srbije nalazi se na 60. mestu „Global fajerpauer indeksa“, koji rangira vojske 106 zemalja sveta na osnovu ljudskog potencijala i opreme, ali i drugih bitnih faktora kao što je vojni budžet. Nije iznenađenje da se na prva tri mesta nalaze vojske SAD, Rusije i Kine, prenosi bečki dnevnik „Kronen cajtung“.

Amerikanci su sa oko 8.300 tenkova, oko 14.000 aviona i vojnim budžetom koji premašuje 600 milijardi dolara na prvom mestu. Kina je samo na osnovu oko 2,3 miliona aktivnih vojnika dobila treću poziciju najmoćnijih vojski sveta. Poređenja radi, SAD imaju „samo“ 1,4 miliona aktivnih vojnika. Međutim, kineska vojska je i dobro opremljena.

Rusija je najveća sila na kopnu pošto ima oko 15.500 tenkova, ali zato „svega“ 3.000 aviona, pa je zbog toga, ali i podatka da ima „samo“ oko 700.000 aktivnih vojnika, na drugoj poziciji rang-liste. Što se vojnog budžeta tiče, Rusija sa 76 milijardi dolara i Kina sa 126 milijardi dolara su u istoj ligi, ali daleko slabiji od SAD.

U Evropi najbolje mesto među vojskama sveta zauzima Velika Britanija kao peta, ispred Francuske i Nemačke. Visoku poziciju dobila je zahvaljujući velikim rezervama nafte, koje su najvažniji resurs za pokretanje vojnih vozila.

Vojske 106 zemalja rangirane su na osnovu više od 50 faktora koji se oslanjaju, kako je navedeno na sajtu, kako na zvanične podatke, tako i informacije obaveštajnih službi.

Vojska Srbije ima oko 52.000 aktivnih vojnika, 212 tenkova i 720 oklopnih vozila, 168 aviona, 19 plovila i vojni budžet od 830 miliona dolara. Od zemalja u regionu na rang-listi nalaze se još Hrvatska, koja zauzima 46. poziciju, i Slovenija na 94. mestu.

KOMENTARI4 komentara

 1. Den says:

  Ako imaju generale x-yu , dzaba ti vojska rakete i plovila ako nemas bar jedan par "m..a"

 2. zuba zubic says:

  JEBALA VAS STATISTIKA, SVI STE NAJEBALI AKO SRBIN POLUDI

 3. FORum LIvii says:

  Pa cilj svih ludosti devedesetih godina je i bio da se Srbija slomi, njena vojska unisti . Cilj je ostvaren. Hrvatska je vojno jaca od Srbije ? Ali vremena su se promenila! Neka izracunaju , KO IMA VISE RACUNARA ? Cija deca osvajaju vise diploma i pehara ? To je buducnost !!!

 4. Anonimus says:

  Koliko se ja secam do 89-te nije postojala ni vojska Srbije ni Hrvatske ni Slovenije, već Jugoslovenska Narodna Armija...E tek tamo negde od 2000-tih se zove Vojska Srbije, tako da kako su mogli da slome srpsku vojsku, kad je ona bila Jugoslovenska...Drugo logično da do rata 90-tih nam je vojska bila jaka, jer je broj stanovnika bio 22 miliona...Danas svaka repubila ima oko bednih mizernih 5 do 9 miliona, tako da procentualno svaka veća država bivše SFRJ bi trebalo da ima oko 6-tinu nekadašnje JNA...E sad vi se svi tripujete na to koliko ko ima, tj kvantitet, a Ameri I Rusi idu na kvalitet...Tj tehnologija, obuka, profesionalni vojnici, a ne obični gradjani koji odu na 2 godina da ih driluju, pa misli da je vojnika...I za kraj, da bi vojska bila dobra I jaka, mora država stalno da ratuje, to je rekao Napoleon...Srbi su nekako 1914-tu izdržali jer su pre toga imali 5 ratova pa su se oficiri I vojnici izveštili...A 90-tih smo pukli jer 45 godina nismo ratovali, plus I Austrija je u Velikom ratu pukla od Srbije jer je poput SFRJ bila u miru 50 godina...Iskreno niko od nas ni Srbi ni Hrvati ni ne znam ko da sam podje neko da nas okupira ko ima dobru jaku I brojčanu vojsku nema šanse...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *