ВОЈНИ АНАЛИТИЧАРИ: Кинези су постали озбиљна војна сила!

VOJNI ANALITIČARI: Kinezi su postali ozbiljna vojna sila!

5 septembra 2015

sv-kina_620x0 56Posle vojne parade u Pekingu manje će biti onih koji sa podsmehom govore o kineskom oružju. Do sada se ono na svetskom tržištu vojne tehnike smatralo “trećom ligom” i kupovale su ga najsiromašnije zemlje, one čiji vojni budžeti nisu dovoljno veliki za kupovinu američkog ili ruskog oružja.

Sada su Kinezi sa ponosom saopštili da je samo 12 odsto njihove vojne tehnike koja je bila na paradi već viđeno. Ruski vojni eksperti se slažu sa zapadnim kolegama da najveću pažnju zaslužuje raketa koju su neki već nazvali “ubicom nosača aviona”. Radi se o balističkoj raketi DF-21D koja je namenjena za uništavanje velikih brodova i, naravno, nosača aviona. To je prva takva raketa na svetu koja se serijski proizvodi, a domet joj je od 1.500 do 2.000 kilometara. Ona može da nosi atomsku glavu snage 30 kilotona. Zasada protiv te rakete nema zaštite. Na zapadu misle da bi takve rakete mogle da promene odnos snaga u regionu.

Vojni komentartor “Komsomolske pravde” Viktor Baranec koji je svojevremeno bio portparol ministarstva odbrane Rusije, kaže da kineski novinari preteruju kad pišu da nova balistička raketa DF-21D nema premca u svetu. Baranec tvrdi da je ruski “bastion”, koji je pokazan 9. maja u Moskvi, superioran odbrambeni sistem koji sa kopna može da gađa velike brodove.

Pokazana je i interkontinentalna raketa DF5 na tečno gorivo koja je modernizovana (domet 15.000 kilometara) i koja nosi “buket” bojevih glava koje pri padu gađaju odvojene ciljeve. Eksperti objašnjavaju da su Kinezi svim svojim balističkim raketama “dong feng”, (“istočni vetar”) povećali domet sa 12.000 na 15.000 kilometara. Na primer, sada Kinezi mogu raketama sa lakoćom da gađaju, recimo, američku bazu na Okinavi. A raketom DF-26 mogu da pogode američku bazu na ostrvu Guam, na Tihom okeanu.

Navodno da su Kinezi napravili interkontinentalnu raketu DF41 koja može da nosi atomsku glavu jačine jedne megatone, a domet joj je takođe 15.000 kilometara. Ali ova raketa nije pokazana na paradi.

Moskovski analitičari objašnjavaju da su zbog razvoja kineske raketne tehnike najviše zabrinute SAD jer u slučaju konflikta njihovi PVO sistemi ne bi mogli da zaustave kineske rakete.

Na drugoj strani, američki stručnjci veruju da znatan broj kineskih nadzvučnih raketa protiv brodova liči na one koje već imaju Rusi.

Kinezi su pokazali i svoj raketni PVO kompleks H-9 za koji eksperti tvrde da je u mnogo čemu sličan ruskom S-300. Kada se zna da su Kinezi kupovali od Rusa te mnogo hvaljene raketne PVO sisteme, jasno je da su kopirali ono što su smatrali da je dobro.

Šta će od pokazanog oružja i tehnike Kinezi ponuditi na svetskom tržištu, tek će se videti. Do sada su bili orijentisani na zemlje koje nisu imale mnogo para, a bila im je potrebna vojna tehnika. Hoće li sada biti konkurentniji, zavisi od više faktora. Pre svega, Kinezi moraju da ubede kupce da je njihova tehnika ne samo jeftinija, nego da je bar na nivou konkurenata. Glavni konkurent u prodaji će im biti Rusi. Prodaja oružja i vojne tehnike uvek je bila uslovljena i političkim odnosima. Sudeći po tome da je Peking sve prisutniji u Africi i Južnoj Americi, treba očekivati da će tamo i najviše nuditi svoje oružje.

NOVI TENK 99A

Što se tiče najboljeg kineskog tenka 99A, on je kombinacija sovjetskih i zapadnih tehnologija. Novi tenk Kinezi su već pokazali na tenkovskom biatlonu u Podmoskovlju. Viktor Baranec kaže da je kineski novi tenk zapravo klon ruskog T-72, ali umesto motora od 860 konjskih snaga ima daleko jači – od 1.500 “konja”. Osim toga, ima i moderniji top od ruskog prethodnika, kao i novi sistem za otvaranje vatre.

AVIONI KOPIJE

Moskovski eksperti tvrde da je kineski “avaks” zapravo kopija ruskog IL-76, a najbolji kineski lovac J-8 je kopija konstruktorskog rešenja “miga 21”. I kineski mnogo hvaljeni lovac J-31 je kopija teškog lovca SU-27. U Moskvi priznaju da su Kinezi svojim avionima znatno poboljšali elektroniku i time ih učinili opasnijima.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *